Jägarexamen - Kurs i jaktlicens

Publicerad 2 november 2016

Den 16 augusti varje år, smyger tusentals jägare ut i gryningen för att uppleva spänningen, naturen och möjligheten att få fälla en råbock. Den uppskattade bockjakten är starten för jaktsäsongen och landets jägarkår på 300 000 jägare.

Det är nu det är dags för dig att ta jägarexamen. I fjol tog cirka 10 000 jägarexamen varav var femte är en kvinna. Här ser du kurser för jägarexamen.

-Bo Sköld, Generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet, hoppas även att många ser jägarexamen som ett tillfälle att lära sig mer om naturen och de vilda djuren. För Jägareförbundet finns en viktig arbetsuppgift att få med fler människor ut i mark och skog och som får uppleva spänning, naturupplevelser, gemenskap och närheten till det vilda och friska. Och ju fler som är intresserade och kunniga om naturen ju bättre förståelse för en hållbar utveckling får vi, vilket vi gärna bidrar till. Jägarna ska ses som en resurs för naturen, tillägger Bo Sköld.

Eftersom vi blir alltmer noga med vad vi äter, kan jaktintresset också bero på att viltkött är så nyttigt, klimatsmart och väldigt gott. Enligt Sifo äter 82 procent av svenskarna viltkött.

Andra viktiga jaktdatum:

  • 21 augusti , änder (södra Sverige), grågås och kanadagås (fr 11 augusti i södra Sverige) björn,
  • 25 augusti, ripa och skogsfågel, änder (norra Sverige)
  • 1 september, hare
  • 3 september, 8 oktober älg, – 3 september i norra Sverige, 8 oktober i södra Sverige.
  • 1 oktober, rådjur – (då får man jaga alla typer av rådjur och även med drivande hund)

Med sina cirka 200 000 medlemmar är Svenska Jägareförbundet en folkrörelse. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.