Bygg- och anläggningsprogrammet

Funderar du på att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

  • Spar tid - vår personal hjälper dig!
  • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
  • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
  • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
  • Din förfrågan är helt gratis!

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Nynäshamns gymnasium

    Gymnasium
    3 år
    HT 2024
    Nynäshamn
    Stockholms län
    Kostnadsfri

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Dackeskolan

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Mjölby
    Östergötlands län
    Kostnadsfri

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Riksgymnasiet Örebro

    Gymnasium
    3 år
    HT 2025
    Örebro
    Örebro län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Ystad Gymnasium

    Gymnasium
    HT 2025
    Skåne län
    Ystad

    Bygg och anläggning, anläggningsfordon

    Friskolan Nytorp

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Gävleborgs län
    Rikstäckande

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Haganässkolan - Gymnasium

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2025
    Kronobergs län
    Älmhult
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Björknäsgymnasiet

    Gymnasium
    3 år
    Program
    HT 2024
    Boden
    Norrbottens län
    CSN-berättigad & kostnadsfri

    Bygg- och anläggningsprogrammet

    Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet är en utbildning som riktar sig till elever som är intresserade av bygg- och anläggningsbranschen. Utbildningen ger dig som elev möjlighet att skaffa dig kunskaper om allt i från nyproduktion, ombyggnation till renoveringsprojekt. Du kommer få lära dig om arbetsprocesser och hur du ska arbeta hållbart och säkert. Utöver det kommer du även få färdigheter kring entreprenörskap och företagande, men även kring samhällets infrastruktur.

    Branschen är i ständig utveckling så arbetsmetoder, material, verktyg och hjälpmedel förnyas och förändras under utvecklingens gång. Det innebär att du som arbetare inom bygg- och anläggningsbranschen behöver ha ett flexibelt förhållningssätt och vara öppen för lärande i din yrkesroll. Du kommer få möjlighet att utveckla ditt kreativa sinne och förmåga att använda digitala tekniker som förekommer i yrkesområdet.

    För att kunna arbeta i bygg- och anläggningsbranschen krävs det att du kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra. För att förebygga förslitningar och skador kommer du få lära dig allt om hur du genomför ditt arbete ergonomiskt, hälsosamt och säkert. Under utbildningen på bygg- och anläggningsprogrammet kommer du få kunskaper om de arbetsmiljöregler och säkerhetsbestämmelser som finns inom yrket.

    Om branschen

    Bygg- och anläggningsbranschen är en viktig och ständigt växande bransch som omfattar olika sektorer som bygg, anläggningsarbete, maskiner, måleri och plåtslageri. Elever som har avslutat bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet har goda förutsättningar till arbete inom bygg- och anläggningsbranschen. Många arbetsgivare inom bygg- och anläggningsprogrammet efterfrågar kompetens och erfarenhet, därför är det fördelaktigt att knyta kontakter när du gör din APL under utbildningen.

    Branschen är i stort behov av fler personer och speciellt fler kvinnor. I byggbranschen finns ett stort antal yrken att välja på och framtidsutsikterna är goda eftersom vi blir allt fler som behöver bostad, resa, arbetsplatser, butiker, sjukhus etc.

    Om du inte är intresserad av att börja arbeta direkt efter gymnasiet kan det vara en bra idé att söka dig till högre studier inom branschen efter avslutad gymnasieutbildning. Det finns goda möjligheter att söka vidare till yrkeshögskola eller högskola för att exempelvis bli byggledare eller byggnadsingenjör. Från och med 2023 tillämpas den nya lagstiftningen där samtliga yrkesförberedande program ger grundläggande behörighet till vidareutbildning.

    Bygg- och anläggningsprogrammet gymnasium

    Det finns flera skäl till varför du ska överväga att läsa bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet:

    • Ett yrke inom bygg- och anläggningsbranschen är efterfrågat och kan ge goda karriärmöjligheter.
    • Programmet ger en bred grundutbildning inom området och du kan välja att specialisera dig inom exempelvis husbyggnad, mark och anläggning eller måleri.
    • Du får praktisk erfarenhet genom att arbeta med verktyg och material, samt genom praktik på en arbetsplats.
    • Du lär dig att planera och genomföra projekt, samt att hantera ekonomiska och juridiska aspekter.
    • Du får möjlighet att utveckla din problemlösningsförmåga och kreativitet, samtidigt som du lär dig att samarbeta och kommunicera i grupp.

    Bygg- och anläggningsprogrammet inriktningar

    Inriktningarna på bygg- och anläggningsprogrammet ger möjligheter till en mängd olika yrken inom branschen. Nedan presenteras de fem nationella inriktningarna inom programmet.

    Anläggningsfordon

    Inriktningen Anläggningsfordon kommer ge dig fördjupade kunskaper i markarbeten som schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbete och ballast samt trafikkunskap.

    Husbyggnad

    Inriktningen Husbyggnad kommer ge dig fördjupade kunskaper i i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner.

    Mark och anläggning

    Inriktningen Mark och anläggning kommer ge dig fördjupade kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

    Måleri

    Inriktningen Måleri kommer ge dig fördjupade kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden.

    Plåtslageri

    Inriktningen Plåtslageri kommer ge dig fördjupade kunskaper i byggnads- och ventilationsplåtslageri för att förse byggnader med ett yttre klimatskydd och ett fungerande inneklimat, i en kombination av design och teknisk funktion.

    APL

    På bygg- och anläggningsprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

    Exempel på yrken efter utbildningen

    Efter bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken. Beroende på vilken inriktning du väljer kommer möjligheterna se lite olika ut.

    Anläggningsfordon

    Husbyggnad

    Mark och anläggning

    Måleri

    Plåtslageri

    Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

    Funderar du på att läsa bygg- och anläggningsprogrammet?

    Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder bygg- och anläggningsprogrammet!