Juristprogrammet

Gillar du att lösa problem på ett logiskt, strukturerat sätt? Har du lätt för att uttrycka dig tydligt i tal och skrift? Tar du säkra beslut efter fokuserad och lagom lång betänketid? Som jurist krävs att du kan förtydliga och återberätta krångliga lagtexter, att du kan ta beslut baserade på logiskt tänkande och att du inte är rädd för lite problemlösning på en daglig basis. Känner du att beskrivningen stämmer in på dig? Gå juristprogrammet!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt juristprogram!

  • Spar tid - vår personal hjälper dig!
  • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
  • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
  • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
  • Din förfrågan är helt gratis!

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

    Växtodlingens styrmedel med tillämpad juridik för de areella näringarna

    SLU - Sveriges lantbruksuniversitet

    Högskola/Universitet
    Kurser
    Program
    VT 2023
    Uppsala
    0 SEK

    Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna

    SLU - Sveriges lantbruksuniversitet

    Högskola/Universitet
    Kurser
    Program
    VT 2023
    Uppsala
    0 SEK

    Juridik för fastighetsutvecklare – markaffärer i tidigt skede

    Fastighetsnytt Akademi

    Kompetensutveckling
    1 dag
    Företagsanpassat
    Öppen utbildning
    Löpande
    Rikstäckande
    Stockholm
    Stockholms län
    10 900 SEK

    Juridik en grundutbildning

    Humanistiskt Lärcentrum

    Yrkesutbildning
    Program
    Löpande
    Distans
    18 900 SEK

    Juridik för inköpare

    Nordic Supply Chain Advice

    Kompetensutveckling
    2 dagar
    Kurser
    Löpande
    Distans
    Göteborg
    Stockholm
    9 900 SEK

    Ett populärt program

    Juristprogrammet är en av de populäraste utbildningarna som söks. Kanske är det bredden av yrken eller variationen av arbetsuppgifter som lockar de blivande studenterna. I vilket fall som helst är juristprogrammet en bra investering för framtiden – för den som är motiverad nog att ta sig igenom hela utbildningen, det vill säga. Arbetsmarknaden är i balans, och utbildningsplatserna är reglerade för att den ska fortsätta vara det den kommande fem-tio åren.

    Utbildningen finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Läs mer om respektive ort här!

    Vad gör en jurist?

    Det kan vara svårt att sätta fingret på vad du kan arbeta som efter en avslutad juristutbildning. Traditionellt arbetar jurister till exempel som advokater, åklagare, domare, kronofogdar eller polischefer, men jurister kan också hitta intressanta arbeten på stora företag, banker och försäkringsbolag, för att nämna några. Sedan Sveriges medlemskap i EU, finns också stora möjligheter för den ambitiösa att hitta internationella jobb.

    På företag handlar arbetet som jurist om att se till att verksamheten följer gällande regler och lagar och att kontrakt utformas rättsligt korrekt. Dessutom hanterar företagsjuristen många ekonomiska frågor, bland annat om skatteskyldighet. En försäkringsjurist skapar försäkringsvillkor och sköter eventuella tvister om ersättning.

    Olika juristyrken

    Förvaltningsjurister arbetar på statliga eller kommunala myndigheter, och kan ha många olika typer av uppgifter. Att ge myndigheten råd i olika frågor och se till att de följer lagar och regler är viktigast, men också privatpersoner kan få råd av förvaltningsjurister i till exempel konsumenträtt eller miljöskydd.

    Att tolka miljölagar har blivit allt svårare. Våra egna grundlagar och EU:s direktiv kan vara väldigt svåra att tolka. En miljöjurist hjälper till att ge råd till företag, riksdag och organisationer om hur kan följa dessa lagar samt granskning av förslag som berör miljölagstiftningen.

    En familjejurist stöttar privatpersoner i olika rättsliga frågor. Det kan till exempel gälla äktenskapsförord, samboavtal, bouppteckning och arvrätt. Att representera en privatperson i tvister som gått hela vägen till domstol är en annan av familjejuristens uppdrag.

    Notarietjänstgöring och arbete inom rättsväsendet

    För att kunna arbeta inom rättsväsendet, krävs att du fullgjort en notarietjänstgöring. Detta gäller yrken som domare, åklagare eller försvarsadvokat. Under två år arbetar du som notarie (tjänsteman) på en tingsrätt eller förvaltningsrätt med att till exempel skriva protokoll, handlägga ärenden och så småningom också som ordförande vid enklare mål.

    Det är mycket svårt att få en plats som notarie – de flesta platser har intag baserat på betyg från juristprogrammet, vilket innebär att bara de med absolut bäst betyg tas in. När du är färdig med din tjänst, är du tings- eller notariemeriterad och har formell rätt att arbeta inom rättsväsendet.

    Lön

    Medellönen för en jurist är 34 599 kr. Lönen är beroende av ansvar och position. En åklagare har till exempel en medellön på 45 213 kr.

    Juristutbildning

    Juristprogrammet omfattar 270 hp vilket motsvarande 9 terminer eller fyra och ett halvt års heltidsstudier. Ofta inleder programmet med tre års obligatoriska kurser. Detta leder fram till en kandidatexamen i rättsvetenskap. Efter denna grundliga genomgång av rättsliga perspektiv på flera nivåer – för medborgaren, staten, företag, med mera – så finns det möjlighet till spännande utlandsstudier eller att fördjupa dig i något område som intresserar dig mer än de andra.

    Du får läsa om civilrätt, socialrätt, miljölagar, ekonomi, förvaltningsrätt, internationell rätt, skatterätt och mycket mer. Som vi redan avslöjat är juristprogrammet en bred utbildning med många olika yrkesvägar, och bredden av kurser reflekterar också de många områden som en jurist bör ha kunskap inom. För att förbereda studenterna inför det kommande arbetslivets problemlösande och kommunikativa uppgifter är utbildningen ofta uppbyggd kring seminarier och diskussionsgrupper. Dessa blir kompletterade med intressanta föreläsningar.

    Juristexamen är en yrkesexamen. Även om du kan läsa en kandidatexamen i rättsvetenskap och sedan välja att gå en annan riktning, kan du bara få din yrkesexamen genom att slutföra juristprogrammet på något av de lärosäten som har rätt att examinera jurister.

    Antagningspoäng och behörighet

    Grundläggande behörighet för högskolestudier, samt Historia A och Samhällsvetenskap A eller motsvarande krävs för att kunna söka in till juristprogrammet. Intagen brukar delas upp mellan betyg och resultat på högskoleprovet, och vad som krävs skiljer sig åt mellan olika lärosäten. Just nu är Lunds universitet svårast, medan Örebro är något lättare.

    Låter detta intressant? Skicka en intresseanmälan för mer information!

    Läs mer om fler populära utbildningar