Byta universitet

Att inse att universitetet du studerar på inte passar dig kan vara ganska stressande, men det är ingen katastrof – det finns alltid en möjlighet att byta universitet. Det finns mycket att tänka på när du fattar ditt beslut, och det finns olika alternativ du kan utforska. Hur du går tillväga för att lyckas byta universitet eller program kan variera mellan olika universitet.

För att göra det enklare för dig har vi sammanställt en liten guide med olika tips som du kan tänka på, oavsett om du vill byta universitet.

Nedan kan du fylla i ett intresseformulär om du är i valet mellan universitet att byta till. Vi har även samlat några rekommenderade universitetsutbildningar som skulle kunna passa dig.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Kandidatexamen i teologi med inriktning ekologi, 180-hp

Newmaninstitutet

Högskola/Universitet
Kandidat
Uppsala
Uppsala län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Mäklarekonomprogrammet, fastighet och finans, 180 hp

Högskolan Väst

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2022
Trollhättan
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Byggnadsteknik: Husbyggnadsteknik/Väg- och vattenbyggnadsteknik 180 hp

Jönköping University

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Jönköping
Jönköpings län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Civilekonomprogrammet 240 hp

Jönköping University

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Jönköping
Jönköpings län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska - avancerad vård i hemmet, deltid, 75 hp

Högskolan Väst

Högskola/Universitet
Magister- och master
HT 2022
Trollhättan
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Förskollärarprogrammet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
VT 2022
Flera orter (5 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Systemvetenskap: Samhällets digitalisering

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
3 år
Program
Löpande
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län

Byta högskola

Det kan finnas en möjlighet att fortsätta läsa samma program men byta universitet eller studieort. Vanligtvis behöver du då kontakta universitetet som du vill byta till och fylla i en blankett för ansökan till senare del av program. I vissa fall kan de be dig att först ansöka till utbildningen genom att använda en anpassad anmälningskod.

Tillgodoräkna kurser

Ta hjälp av en studievägledare på det nya universitetet för att reda ut ifall du har möjlighet att tillgodoräkna de kurser som du redan läst. Oftast brukar det inte vara något problem men i många fall kan ni behöva komma på ett upplägg tillsammans. Universitetsprogrammen brukar vara utformade på liknande sätt, däremot kan ordningen man läser kurser i skiljas åt.

Byta program universitet

Det brukar finnas möjlighet att byta program på universitetet om det program du läser har likadant upplägg som det program du vill byta till. Detta förutsätter däremot att det finns lediga platser på det programmet du vill byta till. Går du i tankarna att byta program skadar det aldrig att skicka iväg en ansökan till ett nytt program trots att du redan är registrerad på en utbildning. Du behöver inte hoppa av din nuvarande utbildning för att skicka iväg en ansökan.

Så går det till praktiskt att byta program

 • Sök och jämför universitetsutbildningar hos oss genom att leta upp Högskola/Universitet i menyn.
 • Om du har frågor om utbildningen kan du alltid kontakta universitetet genom att skicka iväg en intresseanmälan eller klicka dig vidare in på deras hemsida.
 • Skapa ett användarkonto på antagning.se och gör en anmälan.
 • Är du intresserad av flera program är det viktigt att sortera dina utbildningar i den ordning du vill ha. Placera det du helst vill komma in på högst upp i din anmälan.
 • Ladda upp de betyg och intyg som krävs för behörighet. Passa även på att kolla upp ifall det är något annat du måste komplettera med för att din ansökan skall vara komplett.
 • Det är först då du väl blir antagen till utbildningen ställs du inför valet att tacka ja eller nej till programmet. Det är därför en god idé att behålla din plats på programmet du läser innan du vet ifall du har möjlighet att byta till den utbildning som du önskar.

Tips till dig som vill byta universitet

 • Läser du fristående kurser har du möjlighet att byta mellan olika högskolor.
 • Använd dig av en studievägledare och be om råd kring din utbildning och hur du byter.
 • Glöm inte att kurser med samma namn inte nödvändigtvis har samma innehåll.
 • Om du går ett program måste du kontakta institutionen som har utbildningen du vill byta till.
 • Vid särskilda omständigheter kan du skriva ett brev till rektorn på det universitet som du vill byta till och be om förtur.

Hur många byter utbildning?

Det är inte ovanligt att studenter väljer att hoppa av eller byta universitet. Avhopp och byten är mycket vanligt på universitet och sker främst under det första året, därför görs det i många fall ett överintag av studenter då universiteten räknar med avhopp. Uppemot 30 procent av deltagarna på landets utbildningar väljer att hoppa av. Den lägsta examensfrekvensen är bland de personer som läser fristående kurser eller de som studerar på generella program. Den främsta anledningen till att studenter väljer att avbryta utbildningen är att de önskar byta inriktning.

Kan man läsa om en kurs på högskolan?

Har du inte klarat kurser som krävs för att fortsätta med utbildningen så måste du oftast vänta en termin eller ett år tills kursen startar på nytt. Det går att få CSN för att läsa om en kurs som du inte klarat, men detta kräver att du först måste omregistrera dig på kursen. Studiemedlet täcker sedan endast upp för de poäng som du sedan tidigare inte fått godkänt i.

Artiklar för dig som ska byta universitet

Har du väl bestämt dig för att byta utbildning så kan det vara värt att tänka igenom valet av utbildning noga. Läs mer intressanta artiklar hos oss innan du gör ditt val:

Läs mer om fler populära utbildningar

Omställningsutbildning

Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Bästa universitetet i Sverige

Vill du veta vilka som är det bästa universitetet i Sverige? Här har vi samlat information om de bästa...

IT säkerhetsutbildning

Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

Vård och omsorg utbildning

Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

Bli spelutvecklare

Har du länge drömt om att bli spelutvecklare? En spelutvecklare jobbar med att utveckla dataspel. Du är med och...

Mjukvarutestare utbildning

Vill du gå en mjukvarutestare-utbildning? Då har du kommit rätt! En mjukvarutestare har som uppgift att genomföra tester och...

Javautvecklare utbildning

Vill du gå en Javautvecklare-utbildning? Då har du kommit rätt! En utbildning till javautvecklare eller javascriptutvecklare passar dig som...

.NET utvecklare utbildning

Vill du gå en .NET utvecklare utbildning? Bra val! En utbildning till .Netutvecklare passar dig som har en passion...

Speldesign utbildning

Vill du plugga speldesign och gå en speldesignutbildning? Det finns många olika jobbmöjligheter och yrkesroller för dig som vill...