Idrottslärare utbildning

Vill du vara med och utveckla vår framtid genom dagens ungdomar? Via en idrottslärare utbildning kan du bli grundskole- eller ämneslärare. Beroende på ditt val av program kommer du att coacha, aktivera och stötta ungdomar i deras utveckling – varje dag.

På studier.se kan du söka och jämföra utbildningar för att hitta den som passar just dig. Vi hjälper dig gärna med att hitta rätt idrottslärare utbildning. Fyll i formuläret nedan så matchar vi dig med den inriktningen som passar dig och dina önskemål.

Skickar...

Svårt att hitta rätt? Fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta din idrottslärare utbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Allmän kurs - idrott och hälsa

  Värnamo Folkhögskola

  Folkhögskola
  1-3 år
  Löpande
  Jönköpings län
  Rikstäckande
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ämneslärare i Idrott och hälsa

  GIH - Gymnastik- och idrottshögskolan

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län

  Kompletterande pedagogisk utbildning

  GIH - Gymnastik- och idrottshögskolan

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Sport Management-programmet

  GIH - Gymnastik- och idrottshögskolan

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län

  Idrott och hälsa - högskoleutbildning

  GIH - Gymnastik- och idrottshögskolan

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2022
  Stockholm
  Stockholms län

  Plugga till idrottslärare

  Vill du arbeta med att engagera och forma vår framtid? Att plugga till idrottslärare innebär att du kommer jobba med ungdomar från årskurs 1 till gymnasial nivå beroende på vilket lärarprogram du väljer. En idrottslärare utbildning ges på högskola eller universitet. Det finns två alternativ för dig som vill utbilda dig, grundskolelärare eller ämneslärare.

  Hur blir man idrottslärare?

  Om du vill jobba som idrottslärare krävs det att du går lärarprogrammet med inriktning mot idrott och hälsa. Lärarprogrammet består av tre så kallade utbildningsområden:

  • Det allmänna utbildningsområdet
  • Din valda inriktning, samt
  • Specialisering

  För att du skall få undervisa högstadie- och gymnasieelever är studietiden normalt 9 terminer, dvs. fyra och ett halvt år där du fördjupar dig inom idrottsundervisning i minst tre terminer. För låg och mellanstadielärare studierna i stället förlagda över 7 terminer, dvs. tre och ett halvt års heltidsstudier där minst två terminer består av idrottslära.

  Idrottslärare utbildning behörighet

  För att du skall vara behörig till att söka till en idrottslärare utbildning så krävs följande förkunskaper:

  • Engelska 6
  • Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2
  • Idrott och hälsa 1
  • Matematik 2a, 2b eller 2c
  • Naturkunskap 2

  Idrottslärare utbildning antagningspoäng

  Lägsta antagningspoäng varierar mellan vilket program och skola du vill gå på. Det är också viktigt att veta vilken urvalsgrupp du tillhör. Om du söker med dina gymnasiebetyg så tillhör du Betygsgrupp I (BI). För dig som tillhör BI var programmet med lägsta antagningspoängen under den senaste antagningen 14.75 poäng, medan programmet med högsta antagningspoängen var 17.39 poäng, enligt universitets- och högskolerådet. Var noggrann med att alltid kontrollera dom senaste siffrorna för just den idrottslärare utbildning som du är intresserad av.

  Lärare idrott och hälsa utbildning

  När du väljer din idrottslärare utbildning bör du redan ha bestämt dig om vilken årskursnivå du vill undervisa på. Om du väljer att gå grundlärarprogrammet för årskurs 4-6 är utbildningen förlagd över 7 terminer, väljer du Ämneslärarprogrammet för gymnasieskolan är utbildningen förlag över 9 terminer.

  Idrottslärare grundskolan utbildning

  Om du väljer det kortare grundlärarprogrammet för årskurs 4-6 kan du i framtiden välja att gå en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Genom en KPU kan du med andra ord få utökad behörighet att undervisa årskurs 7-9 och gymnasieelever.

  Andra utbildningar inom skola och omsorg

  • För dig som inte vill gå just en idrottslärare utbildning men vill plugga till gymnasielärare finns många alternativ. Du läser då till ämneslärare och specialiserar dig mot just dina favoritämnen.
  • Brinner du för att utveckla dom allra yngsta kanske är en fritidspedagog utbildning något för dig? Det är ett fartfyllt och meningsfyllt arbete där du får vara med och skapa rätt förutsättningar för barn mellan 6 och 12 år.
  • Ett annat alternativ till att vara med och utforma framtiden är att gå en förskollärarutbildning. Här lär du dig pedagogik och att skapa trygghet hos barn.
  • Vill du vara ett extra stöd för dom som behöver mest hjälp i sin skolgång, då är en elevassistent utbildning det perfekta valet! Här hjälper du barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller andra svårigheter som kräver extra stöd och trygghet.

  Läs mer om fler populära utbildningar