Förskollärarutbildning

Med en förskollärarutbildning får du ett händelserikt och betydelsefullt arbete samtidigt som du är med och formar framtidens generation. Utbildningen fokuserar på både lek och lärande samt barnens utveckling och känsla av trygghet.

Jämför olika förskollärarutbildningar i listan nedan eller fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta en förskollärarutbildning efter dina önskemål!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt förskolllärarutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Förskollärare

  Campus Nynäshamn

  Högskola/Universitet
  3-4 år
  VT 2024
  Nynäshamn
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Förskollärarprogrammet

  Mälardalens universitet

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2024
  VT 2025
  Flera orter (5 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Förskollärare

  Campus Värnamo

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2024
  Jönköpings län
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  För dig som vill jobba på förskola

  En förskollärarutbildning kan vara viktig för dig som vill jobba på förskola. Att jobba på förskola innebär ett varierande arbete där du får möjlighet att vara med och påverka barnens utveckling. Förutom att du är med och uppfostrar och lär barnen nya saker finns även möjlighet till att genomföra mycket aktiviteter utomhus i form av utflykter och lekar.

  Med en förskollärarutbildning kan du arbeta i förskola, på en öppen förskola eller i en förskoleklass för de barn som är över 6 år. Som förskollärare finns det även möjlighet att jobba i en integrerad verksamhet där barnen är mellan 6-9 år.

  Förutom umgänge med kollegor kan du lära känna barnen och utveckla givande relationer. Det kan också vara slitsamt att jobba på förskola som förskollärare eftersom du ibland ansvarar över stora avdelningar. För att ha rätt kunskaper för att kunna hantera situationer som kan uppstå krävs ofta en utbildning till förskollärare.

  Kan man jobba på förskola utan utbildning?

  Du kan jobba på förskola utan utbildning till förskollärare men förutsättningarna att få jobb är inte lika goda som för de som utbildar sig till förskollärare. Eftersom att förskolorna styrs av skollagen och läroplan för förskolan ställs krav på anställda att ha rätt kunskaper inom pedagogik som förskollärare.

  Som vikarierande förskollärare ställs inte samma krav och att söka jobb som vikare kan därför vara en bra väg in för dig som inte är utbildad. Det kan även vara ett bra test för dig som funderar på att utbilda dig till förskollärare. En fördel till att sedan utbilda sig till förskollärare är att du har lättare att få en högre lön och tryggare anställningsvillkor.

  Förskollärare lön

  Enligt Yrkeskollen uppgår en förskollärare lön till i snitt 32 500 kr i månaden. Regeringen har som avsikt att se till att lönen för lärare ökar varje år vilket ger goda förutsättningar för dig som utbildar dig till förskollärare. Med en förskollärarutbildning kan du förvänta dig en högre lön en kollegor som inte besitter någon utbildning.

  Förskollärarutbildning på distans

  Det finns möjlighet att läsa en förskollärarutbildning på distans men detta erbjuds framför allt för dig som redan har yrkeserfarenhet som lärare inom förskola. Det krävs också att du ska kunna styrka din yrkeserfarenhet genom tjänstgöringsintyg.

  Vissa distansutbildningar erbjuds delvis på distans med några platsbundna träffar alternativt erbjuds möjlighet till platsbundna träffar för de som känner ett behov av det.

  Hur lång är förskollärarutbildningen?

  Förskollärarutbildningen är 3,5 år lång, vilket i sin tur omfattar 210 högskolepoäng. Hur lång utbildningen är kan sedan variera beroende på vilken takt du väljer att läsa utbildningen i. Du kan välja att läsa vissa förskollärarutbildningar på halvfart.

  Är det svårt att komma in på Förskollärarprogrammet?

  Hur svårt det är att komma in på förskollärarprogrammet beror på dina betyg och de krav som ställs. För att få en uppskattning av vilka antagningspoäng som behövs för att bli antagen kan du hitta tidigare statistik hos Universitets- och högskolerådet.

  Förutom antagningspoäng finns det även vissa uppsatta behörigheter som krävs för att studera en förskollärarutbildning.

  Behörighet för förskollärarutbildning

  Behörigheten för een förskollärarutbildning är grundläggande behörighet och Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2. Även Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Engelska 6 krävs för att studera utbildningen. Vissa högskolor eller universitet kräver även yrkeslivserfarenhet från arbete på förskola.

  Förskollärarutbildning för barnskötare

  Det går att lära en speciell förskollärarutbildning för barnskötare. Du som arbetar som barnskötare och vill komplettera för att få en examen kan läsa ett särskilt anpassat program som vissa högskolor erbjuder. Det kallas även ibland för erfarenhetsbaserade eftersom det riktar sig till studenter med yrkeserfarenhet.

  Erfarenhetsbaserad förskollärarutbildning

  Genom att studera en erfarenhetsbaserad förskollärarutbildning har du möjlighet att ansöka om tillgodoräkning av poäng. Relevant yrkeslivserfarenhet kan komma att motsvara hela kurser eller delar av en kurs. Tillgodoräkningen genomförs med hjälp av en kunskapsinventering vilket innebär att du får göra uppgifter som bedöms i förhållandet till de mål som finns uppsatta för kursen.

  Arbetsintegrerad förskollärarutbildning

  En arbetsintegrerad förskollärarutbildning erbjuds på flera högskolor och innebär att du kan bli förskollärare samtidigt som du har en anställning. Du läser på en förskollärarutbildning samtidigt som du arbetar på deltid som förskollärare i den kommun som du studerar i.

  En arbetsintegrerad utbildning gör att du får erfarenhet från arbetslivet samtidigt som du lär dig teoretiska kunskaper när du studerar.

  Förskollärarutbildning halvfart

  Det är vanligt att läsa en förskollärarutbildning på halvfart. I många fall kan du välja själv om du vill läsa utbildningen på halvfart eller om du vill läsa kurser parallellt och därmed få en utbildning på helfart.

  Det tar dubbelt så lång tid att läsa en kurs på halvfart som det tar att läsa samma kurs på helfart, men fördelen med en förskollärarutbildning på halvfart är att du har möjlighet att arbeta vid sidan av studierna.

  Utbildningar för att jobba med barn

  Det finns andra passande utbildningar som kan vara intressanta om du vill jobba med barn eller undervisning. En barnskötarutbildning passar dig som vill läsa en kortare utbildning men fortfarande vill få möjlighet att arbeta med barnens utveckling på förskolan.

  Vill du istället läsa en annan typ av lärarutbildning? Läs mer om vad som krävs för att plugga till gymnasielärare istället och arbeta med att undervisa ungdomar, kanske vill du gå en idrottslärare utbildning?

  Det finns även många andra omvårdande utbildningar för dig som vill jobba med människor utan att nödvändigt rikta in dig mot pedagogik.

  Läs mer om fler populära utbildningar