Elevassistent utbildning

En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller andra svårigheter som kräver extra stöd och trygghet. Utbildningen kan genomföras på plats eller distans via yrkesutbildning, vuxenutbildning/komvux eller folkhögskola. Då skolor idag efterfrågar särskild kunskap inom området kommer du som utbildad elevassistent att öka dina chanser till anställning efter avslutad utbildning.

Vill du spara tid? Fyll i formuläret nedan så blir du kontaktad av våra utbildare med mer information.

Skickar...

Skicka in din förfrågan så återkopplar våra utbildare med en elevassistent utbildning som passar dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Barnskötare Elevassistent Lärling

  KUI Vuxenutbildning

  Komvux
  1 år
  Program
  HT 2023
  Flera orter (26 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare Elevassistent

  KUI Vuxenutbildning

  Komvux
  Anpassat
  Program
  Löpande
  Flera orter (38 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare/elevassistent bas – nationellt yrkespaket

  Hermods Komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Rikstäckande
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Barnskötare eller elevassistent

  NTI-skolan komvux

  Komvux
  Anpassat
  Kurser
  Löpande
  Distans
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Certifierad Resurspedagog

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  12 000 SEK

  Certifierad Elev- och lärarassistent

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  16 500 SEK

  Utbildning till elevassistent

  Genom att gå en utbildning till elevassistent får du den kunskap och de verktyg som krävs för att hantera och stötta enskilda elever eller skolgrupper som är i behov av extra stöd i skolundervisningen. Exempel på stödinsatser är bland annat att stötta elever med:

  • Läs- och skrivsvårigheter
  • Koncentrationsproblem
  • Psykosociala svårigheter
  • Olika typer av funktionsnedsättningar

  Som elevassistent är det din uppgift att skapa en trygg vardag för din eller dina elever och resterande skolkamrater och lärare. I vissa fall krävs det goda kunskaper i konflikthantering samt hur man som vuxen talar med ett barn på ett pedagogiskt sätt. Därför kommer mycket fokus under din studieperiod vara läran om kommunikation och beteende.

  Läsa till elevassistent

  Att läsa till elevassistent går att göra på plats eller på distans. Du kan välja mellan att gå en yrkesutbildning, vuxenutbildning/komvux eller folkhögskola. Hos vissa skolor och utbildare väljer du själv vilken studietakt du vill ha, dessa upplägg passar ypperligt för dig som vill studera vid sidan av jobbet men utveckla din kompetens. För dig som inte jobbar och har möjlighet att fullt fokusera på studierna finns även CSN-berättigade heltidsstudier.

  Elevassistent kurser

  Under din elevassistent utbildning kommer kurserna bland annat innehålla delar som rör:

  • Kommunikation
  • Konflikthantering
  • Pedagogik
  • Människors olika levnadsmiljöer
  • Att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera aktiviteter
  • Grundläggande vård- och omsorg

  Elevassistent utbildning distans

  För dig som föredrar att studera hemifrån eller av andra anledningar inte kan utföra dina studier på en skola finns även elevassistent utbildning på distans som alternativ.

  Elevassistent lön

  Medellönen för elevassistenter i Sverige är 25 500 SEK i månaden. Dock beror lönen på erfarenhet och ifall du jobbar som kommunalanställd, inom landstinget eller om du är privatanställd.

  Barnskötare och elevassistent utbildning

  Både barnskötare och elevassistent är pedagogiska yrken där fokus är att ge barn och unga en stimulerande miljö för utveckling och aktivitet. Barnskötare jobbar i regel på förskolor där dom samarbetar med förskolepedagogerna för att ge barn och unga en stimulerande miljö för utveckling och aktivitet. En elevassistent är en stöttepelare för enskilda individer eller grupper av barn i grundskolan för att dessa, med sina särskilda behov, skall ges möjlighet att följa med i undervisningen. Då yrket barnskötare och elevassistent bygger på samma pedagogiska grundpelare omfattar många utbildningar initialt båda inriktningarna för att sedan låta kursdeltagaren välja spetskompetens mot slutet av utbildningen.

  Jobba med barn

  Att jobba med barn handlar om att inspirera unga, erbjuda pedagogiskt vägledande och lärande. Jobbet kräver att du kan hantera stressiga miljöer, men det är också givande och omväxlande. Barnen är vår framtid och för den som jobbar med barn är just möjligheten till att skapa goda förutsättningar för unga att lyckas nu och i framtiden en av dom mest betydelsefullaste delarna. Att jobba med barn kräver både kompetens och personliga egenskaper. Genom att gå en elevassistent utbildning säkrar du dom viktigaste kunskapsdelarna.

  Som elevassistent arbetar du för att stötta elevens lärande och suddar ut orättvisa skillnader, både innanför och utanför i klassrummet. Då arbetet är mycket varierande ställs du inför nya situationer och utmaningar varje dag. Varje elev har dessutom sina unika behov, därför är kunskap, erfarenhet samt din egen uppfinningsrikedom viktiga komponenter för att lyckas.

  Läs mer om andra relaterade utbildningar