Finansiera dina studier

Funderar du på hur du ska ha råd att studera? Du är inte ensam. Ekonomin är en viktig fråga för många blivande studenter. Är du svensk medborgare kan du få ekonomiskt stöd för att studera. Här på studier.se kan du läsa mer om den hjälp som erbjuds.

Studiemedel och studiehjälp från CSN

Behöver du finansiera dina studier? Svenska staten erbjuder två former av studiestöd: studiemedel och studiehjälp. Det är din ålder och formen av utbildning som avgör om du är berättigad till studiemedel eller studiehjälp. Om du är under tjugo och studerar på gymnasiet, komvux eller folkhögskola kan du få studiehjälp. Är du över tjugo år ska du istället ansöka om studiemedel.

Studiemedel består av en kombination av bidrag och lån. Du kan få studiemedel för ett visst antal veckor. Hur många veckor studiemedel du kan få beror på om du studerat tidigare och på vilken nivå du nu ska studera. Du kan få studiemedel på både hel- och halvtid. Du ansöker om studiemedel på CSNs webbsida.

Olika bidrag

I termen studiehjälp ingår tre olika bidrag: studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg. Du kan få studiehjälp om du är mellan 16 och 20 år och studerar på heltid på gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Är du svensk medborgare behöver du inte ansöka om studiebidraget, utan du kommer att få det automatiskt. Du måste ansöka om du vill ha extra tillägg eller inackorderingsbidrag.

Behöver du mer pengar än ditt studiestöd? I vissa situationer kan du få extra tillägg i form av bidrag eller lån. För dig som har studiemedel för högskolestudier är de extra tilläggen följande:

  • Högre bidrag för kompletterande pedagogisk utbildning. Du som studerar på högskola och läser en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) kan få ett högre bidrag. Det gäller dig som studerar vid en KPU som leder till ämneslärarexamen inom matematik, biologi, fysik, kemi, naturvetenskap eller teknik.
  • Tilläggsbidrag för dig som har barn.
  • Tilläggslån för dig som har arbetat tidigare. Har du arbetat tidigare kan du få låna mer pengar. Tilläggslån kan du få från det år du fyller 25.
  • Merkostnadslån för dig som får extra kostnader. Du kan ta merkostnadslån om du har extra kostnader för dina studier, exempelvis genom dubbel bosättning och resor.

Du kan läsa mer om alla tilläggsbidrag på CSNs webbsida.

Läs gärna mer om att studera på folkhögskola.

Om du inte är svensk medborgare

Även du som är utländsk medborgare kan i vissa fall få studiestöd från CSN. Det finns dock särskilda krav. Ett av dessa krav är att du som är utländsk medborgare måste ha det som kallas för grundläggande rätt till svenskt studiestöd. Du kan läsa om alla gällande krav på CSNs hemsida.

Andra sätt att finansiera dina studier

Kan eller vill du inte leva enbart på studiestöd? Det finns alternativ. Många studenter väljer att plugga på distans för att ha möjlighet att arbeta under tiden som de studerar. Om du väljer att jobba samtidigt som du studerar är det viktigt att du har koll på CSNs fribelopp. Fribeloppet är den summa pengar du får tjäna utan att det påverkar din rätt till bidrag. Fribeloppet varierar beroende på hur många veckor du har studiemedel och vilken takt du studerar. Du kan räkna ut ditt fribelopp på CSNs hemsida.

Vill du läsa mer om att plugga på distans? In och kika här!

Du kan också välja att söka stipendier. Ett stipendium är en form av penninggåva som delas ut till studenter. Ofta delas stipendierna ut av olika stiftelser. Förteckningar över stipendier finns både på Internet och i bokform.

Har du tagit examen men vill utbilda dig ytterligare i nära samarbete med ett företag? I sådana fall kan du välja att läsa ett traineeprogram. Som trainee får du kombinera arbete och studier med syfte att lära dig företagets verksamhet från grunden och bygga nätverk för att bli en nyckelperson i företaget. Traineeprogram passar särskilt bra för dig som har en examen inom teknik eller ekonomi. Som trainee får du lön – en lön som bör vara densamma som ingångslönen för den ingångslön någon med din utbildning är rekommenderad.

Nu när du har koll på hur du kan gå tillväga för att finansiera dina studier är det bara att bestämma vad du ska studera. Kanske är yrkeshögskola något för dig? Läs gärna mer om ansökan yrkeshögskola.

Läs mer om fler populära utbildningar

Utbildningar som är öppen för sen anmälan

Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är...

Plugga upp betyg

Saknar du grundläggande behörighet för att komma in på din drömutbildning? Saknar du betyg från gymnasiet eller behöver du...

Kreativa utbildningar för alla

Vill du utbilda dig inom något som du verkligen brinner för? Svenska folkhögskolor erbjuder kreativa utbildningar för alla som...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Vård och omsorg utbildning

Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

Elevassistent utbildning

En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

Barnskötarutbildning

Gå en barnskötarutbildning och plugga till barnskötare via Komvux, folkhögskola, yrkeshögskola eller som yrkesutbildning. Som barnskötare jobbar du med...

.NET utvecklare utbildning

Vill du gå en .NET utvecklare utbildning? Bra val! En utbildning till .Netutvecklare passar dig som har en passion...

Speldesign utbildning

Vill du plugga speldesign och gå en speldesignutbildning? Det finns många olika jobbmöjligheter och yrkesroller för dig som vill...

Roliga utbildningar med bra lön

Letar du efter roliga utbildningar med bra lön? Då har du kommit rätt! Nedan har vi listat många roliga...