10 st populära gymnasium i Stockholm | studier.se
people-woman-coffee-meeting

10 st populära gymnasium i Stockholm

Publicerad 15 november 2018

10 st av Stockholms mest populära gymnasium!

Är du peppad inför att börja gymnasiet men blir förvirrad av alla alternativ som finns? Vi har sammanställt 10 st populära gymnasium i Stockholm, med förhoppningen att underlätta ditt gymnasieval. Vad är egentligen viktigt inför gymnasievalet? Det kan vara allt från pendlingstid, hur många som har behörighet till högskolan efter sina tre år på gymnasiet, vilka avancerade nivåer som skolan erbjuder, till vad som gymnasiet erbjuder som är unikt?

Vi vet att denna information kan vara svår att hitta, därför sammanställer vi här en lista av Stockholms 10 mest populära gymnasium.

Gymnasieval i Stockholm

1. Viktor Rydbergs gymnasiet

Gymnasieskolan med namn Viktor Rydbergs gymnasiet är ett välomtalat gymnasium som finns på 3 olika ställen i Stockholm. Två av skolorna finns på Norrmalm och en på Djursholm. Skolan erbjuder flertalet fördjupningskurser i både teoretiska och kreativa ämnen, och du har som elev möjlighet att göra individuella val av kurser som ger dig meritpoäng till högskolan. Behörigheten till högskolan efter avslutad gymnasietid är i genomsnitt 98,3 %.

2. Kärrtorps gymnasium

Letar du efter ett gymnasium med stark gemenskap? Då kan Kärrtorps gymnasium vara ett alternativ för dig. På detta gymnasium anordnas varje år olika aktiviteter för att stärka skolgemenskapen. Exempelvis luciafirande, elevframträdanden och en så kallad KÄR-dag som innefattar både grillning och sång. 76 % av eleverna som tar studenten från Kärrtorps gymnasium har högskolebehörighet. Gymnasiet hittar du på Karlsövägen 9-15.

3. Åva gymnasium

På Åva Skolgränd 1-3 hittar du Åva gymnasiet. Detta är ett gymnasie som fokuserar på samarbeten med högskolor, universitet och företag för att skapa bästa möjliga förutsättningar för sina elever inför framtiden. En stab med skickliga lärare och ett aktivt elevhälsoteam finns till förfogande under gymnasieåren. Behörigheten till högskolan efter studenten är i snitt 88 % på eleverna som gått på Åva gymnasiet.

4. Thorildsplan gymnasium

Under 2014 och 2015 var Thorildsplans Gymnasium en av gymnasieskolorna i Stockholm som flest sökte till. Detta beror på deras varierande och moderna undervisning som innefattar studiebesök, projektarbete, studieresor samt seminarier. Detta för att förbereda eleverna för tiden efter gymnasiet. Gymnasiet hittas på Drottningholmsvägen 82. Snittet på elever som är behöriga för högskolan efter tre år på Thorildsplans gymnasium är 73%.

5. Järfälla gymnasium

Gymnasiet som år 2016 blev utnämnt till årets UF-skola heter Järfälla gymnasium. På detta gymnasium ligger mycket fokus på entreprenörskap och företagande. Perfekt för den som är intresserad av att starta eget företag i framtiden eller någon som riskfritt vill pröva sin affärsidé. För att kunna vara ett gymnasium med fokus på entreprenörskap så har skolan tät kontakt med högskolor och andra skolor både i och utanför Sveriges gränser. 76 % av avgångseleverna från Järfälla gymnasium har högskolebehörighet. Om du vill besöka detta gymnasium ligger det på Mälarvägen 2.

6. Södra Latin, Södermalm

På Skaraborgsgatan 14 hittar du Södra Latin gymnasium. Ett gymnasium där avancerade nivåer erbjuds i både teoretiska inriktningar med även estetiska. Är du intresserad av att resa utomlands och har funderat på om du vill göra ett utbyte under din gymnasietid? Då är Södra Latin ett bra alternativ eftersom de erbjuder sina gymnasieelever att resa utomlands fler än en gång under deras tid på gymnasieskolan. Södra Latin erbjuder sina elever möjligheten att läsa italienska, kinesiska och ryska. Perfekt för dig som är intresserad av språk.

7. International IT College of Sweden

Är du en fena på engelska och vill plugga dig till en engelsk examina samtidigt som din svenska gymnasieexamen? Det har du möjlighet att göra på International IT College of Sweden. Utöver den avancerade nivån som erbjuds i engelska kan även en del av elevens studie vara på en av systerskolorna i England. Gymnasiet ligger på Hälsobrunnsgatan 6.

8. Enskilda gymnasiet

Med en behörighet på 100% för avgångseleverna från Enskilda gymnasiet, ligger detta gymnasie i topp. Det är även positionen som Enskilda gymnasiet eftersträvar. För att nå detta innebär det att gymnasiet har tydliga ordningsregler och struktur. De mer avancerade nivåerna i svenska, engelska och matematik är obligatoriska. Du finner detta gymnasium på Tegnérlunden 5.

9. Norra Real

På Roslagsgatan 1 finner du Norra Real gymnasiet. Som beskrivs av en student som ”ett val som förändrade min syn på skolan!!”. Ett gymnasium med höga betyg från eleverna och där 97,6 % av avgångseleverna är behöriga till högskolan. En av studenternas favorit enligt gymnasium.se.

10. Blackebergs gymnasium

Något som gör Blackebergs gymnasium unikt är deras kontakter med skolor i Europa och deras skolprojekt med en skola i Uganda. Perfekt för dig som är intresserad av andra kulturer och vill ha möjlighet att resa under din gymnasietid. Adressen som skolan ligger på är Wergerlandsgatan 22. Gymnasiet eftersträvar ständigt ett gott studieklimat mellan elever såväl lärare. 95 % av avgångseleverna från Blackebergs gymnasium har högskolebehörighet efter studenten.

Är du redo inför gymnasievalet men behöver mer inspiration kan du läsa om gymnasieinriktningar du inte visste fanns i Stockholm eller är du nyfiken på vart kändisarna från Stockholm gick i gymnasiet? Är du istället ute efter att hitta det roligaste gymnasiet kan du klicka dig in på Sveriges roligaste gymnasium så får du ytterligare inspiration för att välja gymnasium!

Studier.se reserverar sig för eventuella fel. Information tagen från: stockholmdirekt.se och mitti.se

Hur söker man till gymnasiet?

Är du redo att skicka in din ansökan? När du hittat rätt gymnasium för dig är det dags att skicka in din ansökan. För att göra hela processen enkel för dig och underlätta i allt ditt tänkande har vi tagit fram en lista som är bra att utgå från med din ansökan:

Undrar du över något mer gällande din ansökan eller har fler frågor kan du klicka på hur söker man till gymnasiet så finns alla svar där.

Byta gymnasium

Efter sitt val eller en tid in i gymnasiet kan det bli så att man vill byta gymnasium. Många ställer sig frågan om detta är möjligt – Ja det är det! Att göra ett gymnasieval är ett stort beslut och ska kännas rätt för dig på alla plan. Att vilja byta gymnasium kan därför bero på flera olika anledningar. Kanske så trivs du inte, ångrar ditt förstaval eller till och med ska flytta till en annan ort. Anledningarna till att byta kan vara olika och det är inget som är rätt eller fel. Något viktigt att ha med sig om man bestämmer sig för att byta gymnasium är att det underlättar en hel del ju tidigare du bestämmer dig. Det beror helt enkelt på att det är viktigt för dig att inte missa för mycket av ett program. Gymnasieskolor har olika upplägg på sina gymnasieprogram är det är därför viktigt att du inte missar för mycket.

Att byta gymnasium kan kännas krångligt och därför har vi satt ihop en tydlig guide för hur du lättast byter gymnasium. Det spelar ingen roll om du går i ettan, tvåan eller trean utan klicka in dig på byta gymnasium så hittar du alla svar som du behöver.

Vad gör en gymnasieskola populär i Stockholm?

Vad är det egentligen som gör att en skola är populär i Stockholm? Det är mycket man kan fundera över som spelar roll i vad som gör en skola populär. I vissa fall kan det bero på det höga genomsnittsbetyget eller högre konkurrens om en plats på skolan. Ibland kan frågor som hur bra lärarna är och hur programmet är upplagt också resultera i hur populär en skola är. Något annat som kan göra en skola populär är det geografiska området för skolan att spendera håltimmar och raster på. Att få gå på en gymnasieskola mitt i centrala Stockholm är både spännande och roligt. För elever som kanske bor utanför stan kan det vara väldigt eftertraktad att få komma in till stan. Är det många i ens kompisgäng eller bland ens bekanta som vill gå på en och samma skola är det lätt att det pratas mycket om detta vilken även det kan göra att en skola är populär.

Tänk på att alltid välja gymnasium utifrån vad du själv vill och själv anser gör en gymnasieskola populär för dig. Vill du få mer inspiration om hur du väljer det bästa gymnasiet kan du klicka dig vidare och läsa om Sveriges bästa gymnasium. Är du redan nu redo för tiden efter gymnasiet kan du alltid klicka dig vidare in och läsa om – vad kan du göra i Stockholm efter gymnasiet?

Mer om våra utbildningar

Studier.se erbjuder en söktjänst av olika typer av utbildningar, både för privatpersoner och företag. Du kan söka på utbildningar i hela Sverige och från Sveriges bästa utbildningsanordnare. Tveka inte att höra av dig till oss för att få hjälp med att hitta en utbildning som passar just dig.

Läs fler liknande artiklar

Se alla intressanta artiklar