YH-utbildningar som ger bra lön

Vill du veta vilka YH-utbildningar som ger bra lön? Har du någon gång ställt dig frågan vad ska jag plugga för att få jobb? Nedan har vi samlat flera bra utbildningar som du kan plugga för att få jobb. Vi fokuserar här mest på YH-utbildningar, vilka är korta utbildningar som leder till jobb. De är ofta två år eller kortare och ofta krävs bara grundläggande behörighet för yrkeshögskola, men ibland krävs ytterligare särskild behörighet. Du som vill gå en bra kort utbildning som ger dig yrkeskompetens har flera bra utbildningar att välja mellan. Nedan nämner vi några av alla 100-tals utbildningar du kan läsa på yrkeshögskola.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Elkraftsingenjör

Lernia

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Linköping
CSN-berättigad

Systemutvecklare - DevSecOps

KYH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Göteborg
Härnösand
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

3D-CAD Markarbete Anläggning

KYH

Kompetensutveckling
1-3 månader
VT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Mobila System & GIT

Ocellus Information Systems AB

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

GIS-samordnare

Ocellus Information Systems AB

Yrkeshögskola
2 år
HT 2023
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

.NET developer

KYH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Moln- och virtualiseringsspecialist

Campus Mölndal

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

IT-projektledare

Campus Mölndal

Yrkeshögskola
1-2 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

.NET-utvecklare - Utbildning

IT-Högskolan

Yrkeshögskola
2 år
Program
Distans
Göteborg
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

IT-projektledare - Utbildning

IT-Högskolan

Yrkeshögskola
1-2 år
Program
Göteborg
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vad är en yrkeshögskoleutbildning?

En yrkeshögskoleutbildning, eller YH-utbildning som det också heter, är en praktisk utbildning inriktad mot ett särskilt yrke. YH-utbildningar innehåller en tredjedels praktik och är därmed mer praktiska än högskoleutbildningar, vilka traditionellt är mer teoretiska. En fördel med detta är att praktiken förbereder dig för jobb efter examen. Under praktiken får du även chans att utöva de arbetsuppgifter som du sedan kommer att arbeta med. Det ger dig färdigheter och en fördel i jobbsökandet. Myndigheten för Yrkeshögskolan, vilket är en statlig myndighet, beviljar varje år hundratals utbildningar som efterfrågas av arbetslivet. Detta gör att det är goda chanser att få jobb efter examen och de säger att i genomsnitt 9/10 får jobb efter avslutad utbildning.

Korta YH-utbildningar

Vad är korta YH-utbildningar? Korta YH-utbildningar är några veckor upp till några månader långa, därmed betydligt kortare än de traditionella som normalt är omkring 2 år. Korta YH-utbildningar möter arbetsmarknadens behov av ytterligare kompetens i utbildad personal. De är framtagna främst för de som arbetar och vill fördjupa sina kunskaper, samt de som har tidigare arbetslivserfarenhet och vill bygga på sina kunskaper, för att kunna specialisera sig inom yrket och få nya arbetsuppgifter. Korta YH-utbildningar är flexibla och går att studera på deltid, heltid eller på distans. Du har rätt till studiemedel (CSN) när du studerar på yrkeshögskola.

YH-utbildning längd

Hur långa är YH-utbildningar? En YH-utbildning är ofta mellan 1,5-2 år lång. Exakt längd kan bero på utbildning, studietakt och utbildare. En kort YH-utbildning, som passar dig som redan har yrkeserfarenhet och vill bredda din kompetens, är normalt några veckor upp till några månader beroende på studietakt och kursinnehåll.

Yrkeshögskola behörighet

Vad krävs för behörighet för att studera på yrkeshögskola? För att få börja på en YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskola. Grundläggande behörighet innebär att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. På flera utbildningar behöver du även särskilda förkunskaper. Dessa kan vara särskild arbetslivserfarenhet eller godkänt betyg i vissa kurser från gymnasiet.
Vilka områden kan jag studera inom?
På yrkeshögskola kan du studera nästan vad som helst. Det finns hundratals YH-utbildningar inom allt från vård och omsorg, till lärare, tekniker, pilot, ingenjör eller ekonomi.

YH-utbildning på distans

Kan man studera en YH-utbildning på distans? Ja det kan man. Det finns flera distansutbildningar inom yrkeshögskola. Det gör att du kan studera vart du vill och att du kan jobba samtidigt, om du känner att du klarar av det. Du kan söka och hitta din nästa YH-utbildning på distans här på Studier.se. Däremot erbjuds inte alla YH-utbildningar på distans. En del YH-utbildningar innehåller till exempel många praktiska moment i undervisningen, vilket gör det svårt att förstå helheten från distans.

Jobba och studera samtidigt

Kan man läsa en YH-utbildning samtidigt som man jobbar? Ja, det finns möjlighet att plugga och jobba samtidigt. Det finns en hel del utbildningar som är på halvfart för att du ska klara av att plugga och jobba samtidigt. Att gå en utbildning på helfart och jobba heltid kan bli för intensivt, men allt beror på utbildning, jobb och hur väl du känner att du klarar av att strukturera upp det.

Får man CSN på yrkeshögskola?

Precis som för till exempel universitet och högskola får man även CSN på yrkeshögskola. Yrkeshögskoleutbildningar är studiemedelsberättigande.

10 YH-utbildningar som leder till jobb med hög lön på kort tid

Oavsett om du står utan jobb eller behöver en nystart har vi listat 10 utbildningar för dig som vill gå en relativt kort utbildning, vilken även leder till en hög lön. Genom att gå en utbildning inom ett av nedan områden kan du få ett jobb som leder till en långt över 30 000 kronor per månad. Inom data- och IT-branschen har du väldigt goda jobbutsikter, då det är en bransch i ständig utveckling. Som pilot har du möjlighet att tjäna i genomsnitt 60 000 kronor efter bara några år. En duktig säljare kan i rätt roll med rätt lönemodell tjäna väldigt mycket pengar och påverka sin egen lön genom provision. En utbildad ingenjör är ofta efterfrågat, oavsett om det är inom el eller bygg.

Vad just du vill bli och borde utbilda dig till beror på vad du tycker om att göra. Stirra dig inte blind på lön – det är viktigt att du trivs med det du gör och tycker det är roligt. Nedan får du 10 exempel på YH-utbildningar som leder till jobb med hög lön på kort tid, men det finns betydligt fler val att välja mellan. Du kan söka, jämföra och hitta din drömutbildning här på Studier.se!

  • Programmerare
  • Inköpare och upphandlare
  • Lokförare
  • Logistiker
  • Pilot
  • Redovisningsekonom
  • IT-projektledare
  • Byggnadsingenjör
  • Elingenjör
  • Säljare

Nedan är en lista över andra intressanta artiklar och utbildningsområden:

Om du inte är behörig att söka till en särskild utbildning kan du behöva läsa upp dina betyg eller läsa in några särskilda kurser. Du kan då läsa mer om Komvux Vuxenutbildningar och hur du kan ta dig närmare din drömutbildning.

Läs mer om fler populära utbildningar

Mäklare utbildning

Drömmer du om en framgångsrik karriär som mäklare? För att kunna arbeta som fastighetsmäklare behöver du som minst en...

Hantverksutbildning

En hantverksutbildning är för dig som inte har tummen mitt i handen och ett gott öga för detaljer. Det...

Kyl och värmepumpstekniker

Är du teknikintresserad? Ser du lösningar snarare än problem och vill gärna jobba praktiskt? Då passar du som en...

Yrkeshögskola distans

Vill du komma in i arbetslivet snabbt efter en relativt kort utbildning på distans? Då passar en yrkeshögskola distans...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Yrkeshögskola Örebro

Vill du studera på yrkeshögskola i Örebro? Det finns flera yrkeshögskolor i Örebro att välja mellan. Att studera på...

VVS-ingenjör utbildning

Vill du gå en VVS-ingenjör utbildning? Utbildningen passar dig som med ett tekniskt intresse som vill arbeta med projektledning,...

Kort utbildning som ger jobb

Vill du gå en kort utbildning som ger jobb? Vi har samlat flera riktigt bra utbildningar som ger jobb...

Elingenjör utbildning

Intresserar du dig för el-och energiteknik är en elingenjör utbildning definitivt något för dig! Som elingenjör finns det stora...

10 korta utbildningar som ger jobb och bra lön

Vet du vilka utbildningar som leder till jobb och en hög lön? Vi har listat 10 korta utbildningar som...