YH-utbildningar som ger bra lön | studier.se | Korta YH-utbildningar
YH-utbildningar-som-ger-bra-lön

YH-utbildningar som ger bra lön

Vill du veta vilka YH-utbildningar som ger bra lön? Har du någon gång ställt dig frågan vad ska jag plugga för att få jobb? Nedan har vi samlat flera bra utbildningar som du kan plugga för att få jobb. Vi fokuserar här mest på YH-utbildningar, vilka är korta utbildningar som leder till jobb. De är ofta två år eller kortare och ofta krävs bara grundläggande behörighet för yrkeshögskola, men ibland krävs ytterligare särskild behörighet. Du som vill gå en bra kort utbildning som ger dig yrkeskompetens har flera bra utbildningar att välja mellan. Nedan nämner vi några av alla 100-tals utbildningar du kan läsa på yrkeshögskola.

Utbildare Utbildning Utbildningsform/Typ Start Ort Pris Jämför

IT-projektledare

Campus Mölndal

Gör en intresseanmälan nu via formuläret direkt här på sidan! Du får då direkt kontakt…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
HT 2022 Västra Götalands län
Göteborg
-
Jämför

Pilotutbildning - YH Integrerad Trafikflygarutbildning

OSM Aviation Academy AB

YH Integrerad Trafikflygarutbildning YH Integrerad Trafikflygarutbildning tar dig från lite eller ingen flygerfarenhet till att ha…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
Löpande Rikstäckande
Västmanlands län
Västerås
0 kr SEK
Jämför

IT-projektledare - Utbildning

IT-Högskolan

IT-projektledare Vem är du? Gillar du att driva och leda processer framåt och se till…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
Stockholm
Göteborg
-
Jämför

Moln- och virtualiseringsspecialist

Campus Mölndal

Gör en intresseanmälan nu via formuläret direkt här på sidan! Du får då direkt kontakt…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
HT 2022 Distans
-
Jämför

Elingenjör - Fastighet, industri och järnväg

Yrkeshögskolan i Helsingborg

Elingenjör - Fastighet, industri och järnväg, 2 år, 415 YH-poäng På bara två år kan…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
HT 2021Löpande Helsingborg
-
Jämför

Elingenjör - Elkonstruktör, 2 år

Yrkeshögskolan Syd

Skicka en intresseanmälan direkt via formuläret för att ansöka eller kontakta utbildaren!  Elingenjör Som Elingenjör…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
HT 2021 Skåne län
Hässleholm
-
Jämför

YH Flyginstruktör utbildning

OSM Aviation Academy AB

YH Flyginstruktör utbildning Som flyginstruktör får du lära ut grundläggande flygutbildning till pilotstudenter samtidigt som…
Yrkeshögskola
CSN-berättigad
Löpande Rikstäckande
Västmanlands län
Västerås
-
Jämför

Vad är en yrkeshögskoleutbildning?

En yrkeshögskoleutbildning, eller YH-utbildning som det också heter, är en praktisk utbildning inriktad mot ett särskilt yrke. YH-utbildningar innehåller en tredjedels praktik och är därmed mer praktiska än högskoleutbildningar, vilka traditionellt är mer teoretiska. En fördel med detta är att praktiken förbereder dig för jobb efter examen. Under praktiken får du även chans att utöva de arbetsuppgifter som du sedan kommer att arbeta med. Det ger dig färdigheter och en fördel i jobbsökandet. Myndigheten för Yrkeshögskolan, vilket är en statlig myndighet, beviljar varje år hundratals utbildningar som efterfrågas av arbetslivet. Detta gör att det är goda chanser att få jobb efter examen och de säger att i genomsnitt 9/10 får jobb efter avslutad utbildning.

Korta YH-utbildningar

Vad är korta YH-utbildningar? Korta YH-utbildningar är några veckor upp till några månader långa, därmed betydligt kortare än de traditionella som normalt är omkring 2 år. Korta YH-utbildningar möter arbetsmarknadens behov av ytterligare kompetens i utbildad personal. De är framtagna främst för de som arbetar och vill fördjupa sina kunskaper, samt de som har tidigare arbetslivserfarenhet och vill bygga på sina kunskaper, för att kunna specialisera sig inom yrket och få nya arbetsuppgifter. Korta YH-utbildningar är flexibla och går att studera på deltid, heltid eller på distans. Du har rätt till studiemedel (CSN) när du studerar på yrkeshögskola.

YH-utbildning längd

Hur långa är YH-utbildningar? En YH-utbildning är ofta mellan 1,5-2 år lång. Exakt längd kan bero på utbildning, studietakt och utbildare. En kort YH-utbildning, som passar dig som redan har yrkeserfarenhet och vill bredda din kompetens, är normalt några veckor upp till några månader beroende på studietakt och kursinnehåll.

Yrkeshögskola behörighet

Vad krävs för behörighet för att studera på yrkeshögskola? För att få börja på en YH-utbildning krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskola. Grundläggande behörighet innebär att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. På flera utbildningar behöver du även särskilda förkunskaper. Dessa kan vara särskild arbetslivserfarenhet eller godkänt betyg i vissa kurser från gymnasiet.
Vilka områden kan jag studera inom?
På yrkeshögskola kan du studera nästan vad som helst. Det finns hundratals YH-utbildningar inom allt från vård och omsorg, till lärare, tekniker, pilot, ingenjör eller ekonomi.

YH-utbildning på distans

Kan man studera en YH-utbildning på distans? Ja det kan man. Det finns flera distansutbildningar inom yrkeshögskola. Det gör att du kan studera vart du vill och att du kan jobba samtidigt, om du känner att du klarar av det. Du kan söka och hitta din nästa YH-utbildning på distans här på Studier.se. Däremot erbjuds inte alla YH-utbildningar på distans. En del YH-utbildningar innehåller till exempel många praktiska moment i undervisningen, vilket gör det svårt att förstå helheten från distans.

Jobba och studera samtidigt

Kan man läsa en YH-utbildning samtidigt som man jobbar? Ja, det finns möjlighet att plugga och jobba samtidigt. Det finns en hel del utbildningar som är på halvfart för att du ska klara av att plugga och jobba samtidigt. Att gå en utbildning på helfart och jobba heltid kan bli för intensivt, men allt beror på utbildning, jobb och hur väl du känner att du klarar av att strukturera upp det.

Får man CSN på yrkeshögskola?

Precis som för till exempel universitet och högskola får man även CSN på yrkeshögskola. Yrkeshögskoleutbildningar är studiemedelsberättigande.

10 YH-utbildningar som leder till jobb med hög lön på kort tid

Oavsett om du står utan jobb eller behöver en nystart har vi listat 10 utbildningar för dig som vill gå en relativt kort utbildning, vilken även leder till en hög lön. Genom att gå en utbildning inom ett av nedan områden kan du få ett jobb som leder till en långt över 30 000 kronor per månad. Inom data- och IT-branschen har du väldigt goda jobbutsikter, då det är en bransch i ständig utveckling. Som pilot har du möjlighet att tjäna i genomsnitt 60 000 kronor efter bara några år. En duktig säljare kan i rätt roll med rätt lönemodell tjäna väldigt mycket pengar och påverka sin egen lön genom provision. En utbildad ingenjör är ofta efterfrågat, oavsett om det är inom el eller bygg.

Vad just du vill bli och borde utbilda dig till beror på vad du tycker om att göra. Stirra dig inte blind på lön – det är viktigt att du trivs med det du gör och tycker det är roligt. Nedan får du 10 exempel på YH-utbildningar som leder till jobb med hög lön på kort tid, men det finns betydligt fler val att välja mellan. Du kan söka, jämföra och hitta din drömutbildning här på Studier.se!

Nedan är en lista över andra intressanta artiklar och utbildningsområden:

Om du inte är behörig att söka till en särskild utbildning kan du behöva läsa upp dina betyg eller läsa in några särskilda kurser. Du kan då läsa mer om Komvux Vuxenutbildningar och hur du kan ta dig närmare din drömutbildning.

Läs mer om fler populära utbildningar

Se alla populära utbildningar
Jämför utbildningar