Hantverksutbildning

En hantverksutbildning är för dig som inte har tummen mitt i handen och ett gott öga för detaljer. Det finns ett stort urval av yrken inom branschen och chansen till jobb efter avslutad utbildning är hög, dessutom är det arbeten som alltid kommer vara aktuella.

Skickar...

Behöver du hjälp med att hitta rätt? Skriv in till oss så hjälper vi dig.

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Internationell designer inom textil, mode och funktion, 400p

  Nordiska Textilakademin

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2024
  Borås
  Rikstäckande
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Finsnickare eller Möbelrestauratör

  Stenebyskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  Program
  HT 2022
  Bengtsfors
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Hantverksutbildningar

  En hantverksutbildning är den typ av utbildning som fokuserar mer på det praktiska och tekniker som är relevanta för hantverksyrken. Det är ofta en hands-on utbildning som ger eleverna möjlighet att lära sig genom att göra, snarare än att bara läsa och lyssna.

  Den kan inkludera en mängd olika yrken, från bygg- och konstruktionsteknik till yrkesmålare och textil. En vanlig hantverksutbildning tar oftast mellan ett och fyra år att slutföra, vilket beror på vilken typ av utbildning som man väljer och vilken nivå av utbildning som eleverna söker. Många av dessa utbildningar erbjuder också lärlingsprogram, där eleverna arbetar tillsammans med erfarna hantverkare för att få praktisk erfarenhet och lära sig yrket från grunden.

  En praktisk utbildning

  Många av alla hantverksutbildningar är som sagt mycket praktiska och ger eleverna möjlighet att arbeta med maskiner och verktyg som används i respektive yrken, vilket ger dem en förståelse för hur det kan fungera på den framtida arbetsplatsen. Dessutom kan hantverksutbildningarna ofta leda till högavlönade karriärer men även möjligheter till egen företagsamhet. Idag är hantverksarbeten yrken som man ser en ljus framtid inför. Framåt sett är yrken som elektriker, plåtslagare och svetsare något som man tror det kommer bli en stor efterfrågan på inom några år.

  Att jobba som hantverkare ger dig en brett val av yrkes valmöjligheter bl.a.

  • Glasmästare
  • Snickare
  • VVS
  • Sömmerska
  • Dekorationsmålare

  Läsa en hantverkskurs

  Att påbörja en denna typ av utbildning kräver oftast inte så mycket när det kommer till förkunskaper, dock har många kravet att ha en färdig grundskoleutbildning. Så även den som har tummen mitt i handen kan utan problem söka sig till en hantverksutbildning. Det som kan vara meriterande är ett större intresse och ett kreativt sinne.

  Hantverksutbildningar hittar du på många av Sveriges alla yrkeshögskolor vilket även betyder att de oftast är kostnadsfria och CSN-berättigade.

  Plugga på distans

  I dagens samhälle är det lätt att plugga på distans. Flera av landets högskolor, universitet och yrkeshögskolor erbjuder distansundervisning på flera utbildningar och det har blivit allt mer populärt att välja denna studieform. Tack vare tekniska framsteg inom den virtuella världen så är det idag lätt att kommunicera via datorn och olika mötesverktyg så som Teams, Google Meet och Zoom.

  Hantverkslärling

  I många av hantverksyrkena tar företag även emot lärlingar, här kan du läsa vilka rättigheter du har som lärling. Lärlingsutbildning innebär att du är med ute på arbetsplatsen för undervisningen som leds av din handledare. Efter avslutad utbildning, på ca.2,5år, har man alla verktyg för att själv utföra yrket med eget företag eller som anställd. På Yrkeshögskolans hemsida har du en lista på yrken som tar emot lärlingar.

  Hantverkare lön

  Lönen hos en hantverkare varier väldigt kraftigt beroende på vilket arbete du utövar. En målare har en snittlön på ca.32.300 kronor, en svetsare ca.28.100 kronor. Sen är det flera faktorer som kan spela in när det kommer till lönesättning för en hantverkare.

  • Ålder
  • Yrkeserfarenhet
  • Vart man bor
  • Vilket företag man tillhör
  • Om man driver egen verksamhet

  Hantverksutbildningar för vuxna

  Låter detta något som skulle passa dig? Sök en utbildning inom hantverk idag! Du kan hitta flera alternativ bland alla våra YH-utbildningar. Du kan även skicka in en intresseanmälan till oss där vi kan para ihop dig med upp till 5 utbildningar vi tror skulle passa dig.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  VVS-ingenjör utbildning

  Vill du gå en VVS-ingenjör utbildning? Utbildningen passar dig som med ett tekniskt intresse som vill arbeta med projektledning,...

  Kort utbildning som ger jobb

  Vill du gå en kort utbildning som ger jobb? Vi har samlat flera riktigt bra utbildningar som ger jobb...

  Film utbildning

  En film utbildning är en spännande möjlighet för dig som älskar film och vill lära dig mer om både...

  Musik utbildning

  Är du redo att förvandla din passion för musik till en livslång karriär? En musik utbildning erbjuder en mängd...

  Brandman utbildning

  En brandman utbildning ger dig dem kunskaper och erfarenheter som behövs för att sedan kunna göra skillnad i samhället....

  Obduktionstekniker utbildning

  En obduktionstekniker utbildning förbereder dig till att bli en nyckelperson inom rättsmedicin och brottsutredning. Det kräver en gedigen utbildning...

  Fysioterapeut utbildning

  Fysioterapeut utbildning är en av de mest givande och eftertraktade karriärvägarna inom hälso- och sjukvården. Denna utbildning ger dig...

  Trafiklärare utbildning

  Drömmer du om att bli en kvalificerad trafiklärare? En trafiklärare utbildning öppnar dörren till en spännande karriär där du...

  Korta YH-utbildningar som ger jobb

  Korta YH-utbildningar är din väg till snabb och relevant kompetens som leder till jobb. Här hittar du en lista...