Mäklare utbildning

Drömmer du om en framgångsrik karriär som mäklare? För att kunna arbeta som fastighetsmäklare behöver du som minst en tvåårig utbildning på högskola eller universitet, samt genomföra 10 veckors praktik. Du som vill utbilda till mäklare kan göra detta genom att själv plocka ihop de kurser som krävs, alternativt gå fastighetsmäklarprogrammet som erbjuds på flera olika lärosäten runt om i landet.

Vill du utbilda dig till fastighetsmäklare? Läs mer om mäklaryrket och fyll i intresseformuläret nedan så rekommenderar vi en utbildare som passar dig!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt utbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Byggnadsteknik för fastighetsmäklare/ekonomer - campus A

  Högskolan i Gävle

  Högskola/Universitet
  1 månad
  Kurser
  Program
  HT 2025
  Gävle
  0 SEK

  Byggnadsteknik för fastighetsmäklare/-ekonomer

  Högskolan i Gävle

  Högskola/Universitet
  Kurser
  Program
  HT 2022
  Gävle
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fastighetsrätt för mäklare

  Luleå tekniska universitet

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2022
  Luleå
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fastighetsmäklare

  Luleå tekniska universitet

  Högskola/Universitet
  1 år
  Program
  HT 2022
  Luleå
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Hur blir man mäklare?

  Vill du utbilda dig till fastighetsmäklare? I Sverige finns det specifika krav och regler för dig som vill arbeta som fastighetsmäklare. Du som vill starta en karriär som fastighetsmäklare behöver bland annat gå en mäklarutbildning och behöver även genomföra 10 veckors praktik. Nedan följer de vanliga stegen för att bli mäklare i Sverige:

  1. Utbildning.

   Du som vill bli fastighetsmäklare i Sverige behöver först genomgå en relevant utbildning. Du kan välja mellan flera olika utbildningsalternativ, exempelvis fastighetsmäklarprogrammet på universitet eller högskola. Utbildningarna ger dig kunskaper om bland annat fastighetsmarknaden, fastighetsrätt, fastighetsvärdering och ekonomi. Du kan även sy ihop din egen utbildning med de kurser som krävs. Läs mer om kravlistan för kurser här nedan eller på Fastighetmäklarinspektionens hemsida.

  2. Praktik.

   Efter att du har genomfört din utbildning och tagit examen behöver du skaffa praktisk erfarenhet. Detta gör du genom en hitta en praktikplats hos en registrerad mäklarbyrå. Praktiken är vanligtvis 10 veckor lång och där du får lära dig mer om de praktiska delarna i yrket genom att arbeta med erfarna mäklare och genomföra olika arbetsuppgifter inom fastighetsförmedling.

  3. Fastighetsmäklare registrering.

   Efter att du har avslutat din utbildning och praktik kan du ansöka om att bli certifierad fastighetsmäklare. Detta gör du genom Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). För att bli godkänd behöver du även betala en ansökningsavgift och klara dig igenom en lämplighetsbedömning.

  Notera att reglerna och kraven för dig som vill bli fastighetsmäklare i Sverige kan ändras över tid. Därför rekommenderar vi att du alltid kontrollerar de senaste riktlinjerna och kraven från Fastighetsmäklarinspektionen eller andra relevanta myndigheter.

  Mäklare utbildning krav

  Du som vill studera till mäklare kan genomgå en mäklar utbildning via någon av de svenska högskolorna eller universiteten. Du kan även plocka ihop din egen utbildning genom att läsa fristående kurser. Det är dock viktigt att du får godkända betyg i de kurser som är kravlistade för registrering som fastighetsmäklare.

  Oavsett hur du väljer att utbilda dig till fastighetsmäklare så måste din examen omfatta minst 120 högskolepoäng och innehålla följande kurser:

  • Fastighetsförmedling – minst 30 hp
  • Fastighetsvärdering – minst 7,5 hp
  • Ekonomi – minst 15 hp
  • Byggnadsteknik – minst 7,5 hp
  • Fastighetsrätt – minst 15 hp
  • Skatterätt – minst 7,5 hp
  • Ekonomi – minst 15 hp
  • Civilrätt – minst 15 hp

  Utöver dessa kurser behöver du läsa ytterligare 22,5 högskolepoäng fördelat på fördjupningskurser inom något av ovanstående områden eller nationalekonomi. Efter att du har slutfört utbildningen återstår 10 veckors praktik innan du kan registrera dig som mäklare hos Fastighetsmäklarinspektionen.

  Fastighetsmäklare lön och arbetsmarknad

  Fastighetsmäklaryrket är ett yrke där arbetsmarknaden kan påverkas kraftigt av landets allmänna ekonomiska läge. Detta innebär att efterfrågan på fastighetsmäklare kan variera över tid, framförallt baserat på hur utbud och efterfrågan ser ut på bostadsmarknaden.

  Majoriteten av fastighetsmäklare har ingen fast lön utan får endast en provisionsbaserad lön utbetald baserat på sin försäljning. Enligt SCB är den genomsnittliga månadslönen för en fastighetsmäklare är 41 800 SEK. På Framtid.se kan du kan läsa mer om fastighetsmäklaryrket, hur det är att arbeta som fastighetsmäklare och hur du tar dig dit.

  Relevanta utbildningar för dig som vill arbeta som fastighetsmäklare

  Läs mer om fler populära utbildningar