Ställningsutbildning

Gå en ställningsutbildning för att öka säkerheten på er arbetsplats. Vi samarbetar med utbildningsföretag i hela Sverige som erbjuder ställningskurser, både allmän ställningsutbildning och särskild ställningsutbildning, för att utbilda er som arbetar på hög höjd inom ställningsbyggnation. Här finns kurser såväl för dig som ställningsbyggare, arbetsledare och övervakare.

En ställningsutbildning pågår normalt i 8-12 timmar och kan genomföras i kurslokaler, anpassat efter ert behov eller på distans som onlineutbildning. Kurser genomförs med en teoretisk del och en praktisk del. En ställningskurs finns i priser från 1300 kr.

Här kan du jämföra och boka ställningsutbildningar från Sveriges bästa utbildningsanordnare inom området. Gör en förfrågan nedan och vi matchar direkt ihop dig med ett företag som bedriver ställningsutbildning i en stad nära dig och med ett upplägg som passar er.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt Ställningsutbildning!

  • Spar tid - vår personal hjälper dig!
  • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
  • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
  • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
  • Din förfrågan är helt gratis!

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

    Ställningsbyggnad 2-9 meter

    Movant säkerhetsutbildningar

    Kompetensutveckling
    2 dagar
    Bokadirekt & betala
    Löpande
    Rikstäckande
    1 900 SEK

    Ställning + Fallskydd

    Tema Utbildning AB

    Kompetensutveckling
    1 dag
    Företagsanpassat
    Öppen utbildning
    Löpande
    Stockholm
    2700 SEK

    Ställningsutbildningar

    Den som arbetar med att bygga, förändra eller riva ställningar ska enligt lag vara utbildad och diplomerad. För säkerhetens skull ska även arbetsledaren samt arbetsövervakaren vara lika utbildad.

    Ställningsutbildning pris

    Priset på en ställningsutbildning varierar beroende på innehåll och omfattning, ofta är priset kundanpassat. En 8 timmars allmän ställningsutbildning ligger mellan 1 900-2 500 SEK exkl. moms. Priset för en särskild ställningsutbildning som pågår i flera dagar kan ligga runt ca 8000 kr per kursdeltagare. Se prisinformation hos det företag du är intresserad av för att få reda på exakt kostnad för dig eller ditt företag.

    Vi erbjuder även utbildningar för dig som jobbar på hög höjd och behöver en Fallskyddsutbildning, en utbildning i Mobila arbetsplattformar eller en Liftutbildning.

    Arbetar du med transport av farligt gods är en ADR utbildning istället aktuell.

    Vad säger lagen?

    Arbetsmiljölagen (1977:1160) – (3 kap. 3 §)

    Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet.

    Ställningar (AFS 2013:04 § 47)

    Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift ska den som uppför, väsentligt ändrar eller nedmonterar en ställning ha utbildning i ställningsarbete. Arbetsmiljöverket har infört sanktionsavgifter till alla företag som bryter mot kravet på utbildning.

    Olika typer av ställningsutbildningar

    Det finns olika typer av ställningsutbildningar som skiljer sig en del i innehåll och omfattning. Den vanligaste typen av ställningsutbildning är Ställningsutbildning 2-9 m, även kallad Allmän ställningsutbildning. Denna utbildning uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på utbildning enligt föreskrift AFS 2013:4 ”Ställningar” § 15 för de som arbetar med ställningar upp till nio meter.

    Det finns även en utbildning som kallas Särskild ställningsutbildning som innebär utbildning för de som arbetar med ställningar över 9 m. Dessa utbildningar är vanligtvis mer omfattande och tar upp flera ämnen så som förankringar, vindlaster/lastberäkna, ritningsläsning, lyftanordningar och arbetsmiljö/säkerhet.

    Målgrupp inom ställningsbyggnation

    Målgruppen innefattar alla som arbetar med att bygga, ändra eller nedmontera ställningar samt arbetsledare/övervakare som bör känna till säkerhetskraven. Det krävs inga särskilda förkunskaper för en ställningsutbildning men för den ovane ställningsbyggaren krävs ytterligare praktik, eftersom utbildningen inriktas på säkerhetsbestämmelser. Utbildningarna innehåller hur man hanterar olika typer av ställningar t.ex. systemställningar, ramställningar, rullställningar och arbetsplattformar.

    Mål för ställningsutbildning

    Du ska få:

    • Insikt i de typer av ställningar som förekommer på marknaden
    • Förståelse för vilken typ av ställning som bör användas vid olika typer av arbeten
    • Kunskap om olika ställningars kapacitet (möjligheter, belastning, funktion)
    • Kunskap om säkerhetsbestämmelser och arbetsmiljö

    Ställningsutbildning online

    Det finns även möjlighet att gå ställningsutbildningar på webben. Kurserna är teoretiska och det finns möjlighet att lägga till praktik. Efter en webbaserad ställningsutbildning skickar utbildningsföretaget utbildningsbevis till kursdeltagarna, både elektroniskt och som ett plastkort. Priset på en webbaserad ställningskurs är detsamma som en utbildning i praktiken.

    Ställningsutbildning 2-9 m

    Enligt AFS 2013:4 ska du som leder eller arbetar med uppställning, nedmontering eller väsentliga ändringar av en ställning på 2-9 m besitta tillräckligt med kunskap och erfarenhet av sådant arbete. Syftet är att förebygga olycksfall och ohälsa kopplade till arbete med ställningar på arbetsplatsen. För dig som utför arbete med ställningar på 2-9 m krävs en allmän ställningsutbildning med ett utbildningsbevis.

    Ställningsutbildning upp till 9 meter

    Lagen kräver att du som utför arbete med ställningar upp till 9 meter, där utformningen framgår av en generell monteringsinstruktion, behöver genomgå en allmän ställningsutbildning. En allmän ställningsutbildning pågår i genomsnitt mellan 8-16 timmar beroende på utbildarens upplägg. Innehållet i ställningsutbildningar för ställningar upp till 9 meter baseras huvudsakligen efter arbetsföreskrifterna för ställningar och har till syfte att ge deltagarna grundläggande kunskaper för att kunna utföra ett säkert arbete.

    Ställningskurs 9 m

    Att gå en ställningskurs 9 m är ett tids- och kostnadseffektivt sätt för dig som behöver tillhandahålla eller förnya ditt utbildningsbevis för arbete kopplat till uppställning eller nedmontering av ställningar på arbetsplatsen. Ställningskurser finns tillgängliga i form av digitala självstudier men också som lärarledda utbildningar. Fyll i intresseformuläret nedan så hjälper vi dig hitta rätt utbildare efter dina behov.

    Hur länge gäller ställningsutbildning?

    Efter genomförd ställningsutbildning får du som deltagare ett utbildningsbevis i form av ett personligt certifikat. Utbildningsbeviset styrker din kompetens inom ställningsarbete och ger dig behörighet att leda arbete eller arbeta med att bygga upp, montera ned eller göra förändringar i ställningar på din arbetsplats. Ett utbildningsbevis för en ställningsutbildning gäller enligt lag i fem år och behöver därefter förnyas.

    Mer information

    Vill du veta mer om ställningsutbildningar kan du fylla i formuläret – så återkommer vi med utbildningsförslag som passar just dig!

    Läs mer om fler populära utbildningar

    AMA utbildning: Allt du behöver veta

    En AMA utbildning (Allmän Material och Arbetsbeskrivning) är en grundläggande kurs som ger dig en omfattande förståelse för hur...

    Säkra lyft utbildning

    En säkra lyft utbildning är ett krav för att få jobba som lastkopplare, kranförare eller signalman. En säkra lyft...

    Agilt ledarskap utbildning

    Agilt ledarskap innebär en flexibel och anpassningsbar ledarskapsstil där fokus ligger på samarbete, självstyrning och kontinuerlig förbättring. Istället för...

    Bokföring kurs

    Är du företagare, egenföretagare eller kanske en nybliven entreprenör? Oavsett din situation kan en kurs i bokföring vara precis...

    Entreprenadjuridik utbildning

    En entreprenadjuridik utbildning ger dig den kunskap och de färdigheter som krävs för att hantera juridiska frågor och minimera...

    Fallskyddsutbildning i Stockholm: Säkerhet på högsta nivå

    Arbetar du på höjd över 2 meter i Stockholm? Eller driver du ett företag där höghöjdsarbete är vardag och...

    Betongkurs

    Att delta i en betongkurs är nyckeln till att förvärva djupgående kunskap och färdigheter inom betongarbeten. Oavsett om du...

    Vad är skillnaden mellan BAM och SAM?

    Du kanske har hört talas om BAM och SAM, men vad är egentligen skillnaden mellan BAM och SAM? Att...

    PDV - utbildning

    En PDV – utbildning som riktar sig framförallt yrkesverksamma personer som jobbar med att skydda varje individ i samhället....

    Boka heta arbeten idag

    Jobbar du redan eller planerar du på att jobba inom Heta arbeten? Heta Arbeten är ett skadepreventionskoncept som man...