Ställningsutbildning

Gå en ställningsutbildning för att öka säkerheten på er arbetsplats. Arbetar du på höjder om 2-9 meter behöver du enligt arbetsmiljölagen gå en ställningsutbildning. Vi samarbetar med utbildningsföretag i hela Sverige som erbjuder ställningskurser, både allmän ställningsutbildning och särskild ställningsutbildning, för att utbilda er som arbetar på hög höjd inom ställningsbyggnation. Här finns kurser såväl för dig som ställningsbyggare, arbetsledare och övervakare.

En ställningsutbildning pågår normalt i 8-12 timmar och kan genomföras i kurslokaler, anpassat efter ert behov eller på distans som onlineutbildning. Kurser genomförs med en teoretisk del och en praktisk del. En ställningskurs finns i priser från 1900 kr.

Här kan du jämföra och boka ställningsutbildningar från Sveriges bästa utbildningsanordnare inom området. Gör en förfrågan nedan och vi matchar direkt ihop dig med ett företag som bedriver ställningsutbildning i en stad nära dig och med ett upplägg som passar er.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt Ställningsutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Allmän ställning 2–9 meter – onlinekurs

  Branschutbildarna

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  2 100 SEK

  BAS P/BAS U – Self-Study Course in English

  Branschutbildarna

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  2 300 SEK

  Scaffolding 2–9 meters – Self-Study Course in English

  Branschutbildarna

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  2 500 SEK

  Ställning

  Tema Utbildning AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stockholm
  1900 SEK

  Ställningsbyggnad upp till 9 meter

  Motivera utbildning AB

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Oskarshamn
  -

  Ställningsutbildningar

  Den som arbetar med att bygga, förändra eller riva ställningar ska enligt lag vara utbildad och diplomerad. För säkerhetens skull ska även arbetsledaren samt arbetsövervakaren vara lika utbildad.

  Ställningsutbildning pris

  Priset på en ställningsutbildning varierar beroende på innehåll och omfattning, ofta är priset kundanpassat. En 8 timmars allmän ställningsutbildning ligger mellan 1 900-2 500 SEK exkl. moms. Priset för en särskild ställningsutbildning som pågår i flera dagar kan ligga runt ca 8000 kr per kursdeltagare. Se prisinformation hos det företag du är intresserad av för att få reda på exakt kostnad för dig eller ditt företag.

  Vi erbjuder även utbildningar för dig som jobbar på hög höjd och behöver en Fallskyddsutbildning, en utbildning i Mobila arbetsplattformar eller en Liftutbildning.

  Arbetar du med transport av farligt gods är en ADR utbildning istället aktuell.

  Vad säger lagen?

  Arbetsmiljölagen (1977:1160) – (3 kap. 3 §)

  Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet.

  Ställningar (AFS 2013:04 § 47)

  Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift ska den som uppför, väsentligt ändrar eller nedmonterar en ställning ha utbildning i ställningsarbete. Arbetsmiljöverket har infört sanktionsavgifter till alla företag som bryter mot kravet på utbildning.

  Olika typer av ställningsutbildningar

  Det finns olika typer av ställningsutbildningar som skiljer sig en del i innehåll och omfattning. Den vanligaste typen av ställningsutbildning är Ställningsutbildning 2-9 m, även kallad Allmän ställningsutbildning. Denna utbildning uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på utbildning enligt föreskrift AFS 2013:4 ”Ställningar” § 15 för de som arbetar med ställningar upp till nio meter.

  Det finns även en utbildning som kallas Särskild ställningsutbildning som innebär utbildning för de som arbetar med ställningar över 9 m. Dessa utbildningar är vanligtvis mer omfattande och tar upp flera ämnen så som förankringar, vindlaster/lastberäkna, ritningsläsning, lyftanordningar och arbetsmiljö/säkerhet.

  Målgrupp inom ställningsbyggnation

  Målgruppen innefattar alla som arbetar med att bygga, ändra eller nedmontera ställningar samt arbetsledare/övervakare som bör känna till säkerhetskraven. Det krävs inga särskilda förkunskaper för en ställningsutbildning men för den ovane ställningsbyggaren krävs ytterligare praktik, eftersom utbildningen inriktas på säkerhetsbestämmelser. Utbildningarna innehåller hur man hanterar olika typer av ställningar t.ex. systemställningar, ramställningar, rullställningar och arbetsplattformar.

  Mål för ställningsutbildning

  Du ska få:

  • Insikt i de typer av ställningar som förekommer på marknaden
  • Förståelse för vilken typ av ställning som bör användas vid olika typer av arbeten
  • Kunskap om olika ställningars kapacitet (möjligheter, belastning, funktion)
  • Kunskap om säkerhetsbestämmelser och arbetsmiljö

  Ställningsutbildning online

  Det finns även möjlighet att gå ställningsutbildningar på webben. Kurserna är teoretiska och det finns möjlighet att lägga till praktik. Efter en webbaserad ställningsutbildning skickar utbildningsföretaget utbildningsbevis till kursdeltagarna, både elektroniskt och som ett plastkort. Priset på en webbaserad ställningskurs är detsamma som en utbildning i praktiken.

  Ställningsutbildning 2-9 m

  Enligt AFS 2013:4 ska du som leder eller arbetar med uppställning, nedmontering eller väsentliga ändringar av en ställning på 2-9 m besitta tillräckligt med kunskap och erfarenhet av sådant arbete. Syftet är att förebygga olycksfall och ohälsa kopplade till arbete med ställningar på arbetsplatsen. För dig som utför arbete med ställningar på 2-9 m krävs en allmän ställningsutbildning med ett utbildningsbevis.

  Ställningsutbildning upp till 9 meter

  Lagen kräver att du som utför arbete med ställningar upp till 9 meter, där utformningen framgår av en generell monteringsinstruktion, behöver genomgå en allmän ställningsutbildning. En allmän ställningsutbildning pågår i genomsnitt mellan 8-16 timmar beroende på utbildarens upplägg. Innehållet i ställningsutbildningar för ställningar upp till 9 meter baseras huvudsakligen efter arbetsföreskrifterna för ställningar och har till syfte att ge deltagarna grundläggande kunskaper för att kunna utföra ett säkert arbete.

  Ställningskurs 9 m

  Att gå en ställningskurs 9 m är ett tids- och kostnadseffektivt sätt för dig som behöver tillhandahålla eller förnya ditt utbildningsbevis för arbete kopplat till uppställning eller nedmontering av ställningar på arbetsplatsen. Ställningskurser finns tillgängliga i form av digitala självstudier men också som lärarledda utbildningar. Fyll i intresseformuläret nedan så hjälper vi dig hitta rätt utbildare efter dina behov.

  Hur länge gäller ställningsutbildning?

  Efter genomförd ställningsutbildning får du som deltagare ett utbildningsbevis i form av ett personligt certifikat. Utbildningsbeviset styrker din kompetens inom ställningsarbete och ger dig behörighet att leda arbete eller arbeta med att bygga upp, montera ned eller göra förändringar i ställningar på din arbetsplats. Ett utbildningsbevis för en ställningsutbildning gäller enligt lag i fem år och behöver därefter förnyas.

  Mer information

  Vill du veta mer om ställningsutbildningar kan du fylla i formuläret – så återkommer vi med utbildningsförslag som passar just dig!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Säkra lyft utbildning

  En säkra lyft utbildning är ett krav för att få jobba som lastkopplare, kranförare eller signalman. En säkra lyft...

  Mastarbete

  Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig...

  Red Hat utbildning och certifiering

  Söker du en Red Hat utbildning? Eller behöver du en Red Hat Certifiering? Från Linuxutbildning till DevOps-certifiering, hitta Sveriges...

  Anläggningsskötarutbildning

  Behöver du eller dina medarbetare gå en anläggningsskötarutbildning? Här kan du hitta och jämföra kvalitetssäkrade anläggningsskötarutbildningar för att få...

  Stressterapeut utbildning & diplomerad mindfulnessinstruktör

  Vill du gå en stressterapeut utbildning och vägleda dina klienter till en starkare mental hälsa som diplomerad stressterapeut? Eller...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Utbildningar som ger flexibla jobb

  Drömmer du om att jobba och tjäna pengar hemifrån och söker utbildningar som ger flexibla jobb? Ser du distansarbete...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...

  Brandskyddsansvarig utbildning

  Har du nyss blivit tilldelad brandskyddsansvar och söker en brandskyddsansvarig utbildning? Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) skall...

  Utrymningsledare utbildning

  Söker du en utrymningsledare utbildning för dig själv eller ditt företag? Har du blivit tilldelad utrymningsansvar på din arbetsplats...