Fallskyddsutbildning

Arbetar du på höjd över 2 meter? Eller driver du ett företag där höghöjdsarbete förekommer och har personal eller säkerhetsansvar? Då måste ni gå en fallskyddsutbildning för att säkerställa att du själv eller höghöjdsarbetarna har kontroll på den personliga säkerhetsutrustningen.

 • En fallskyddsutbildning pågår normalt i 4 timmar och innehåller teori, genomgång av lagar och krav (AFS 1999:3), samt praktiska övningar.
 • Efter genomförd utbildning erhålls personliga bevis, ID06-kort.
 • En fallskyddsutbildning kostar från 995 kr.

Här kan du söka och jämföra alla fallskyddsutbildningar från Sveriges bästa utbildningsanordnare. Jämför och boka den fallskyddsutbildning som passar er verksamhet bäst. Våra utbildningsarrangörer är auktoriserade och professionella aktörer som utför grundkurser och repetitionsutbildningar i fallskydd i hela Sverige eller på distans/webb.

Vill du spara tid och slippa leta runt efter en fallskyddsutbildning i en stad nära dig? Gör en kostnadsfri förfrågan nedan och vi matchar ihop dig med rätt utbildningsarrangör.

Skickar...

Låt oss hjälpa er hitta rätt utbildning inom fallskydd!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Fallskydd (Teori)

  Elerno

  Kompetensutveckling
  Anpassat
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  2 495 SEK

  Fallskyddsutbildning

  Legalis Security AB

  Kompetensutveckling
  Företagsanpassat
  Löpande
  Gävleborgs län
  Stockholms län
  -

  Fallskyddsutbildning

  Dalecarlia Arbetsmiljö

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Företagsanpassat
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  1 199 SEK

  Personligt Fallskydd

  Movant säkerhetsutbildningar

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Bokadirekt & betala
  Löpande
  Rikstäckande
  2 100 SEK

  Fallskydd räddning

  ProAccess

  Kompetensutveckling
  1/2 - 1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stenungsund
  Uddevalla
  Västra Götalands län
  1.890 SEK

  Fallskydd bas

  ProAccess

  Kompetensutveckling
  1/2 - 1 dag
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Stenungsund
  Uddevalla
  Västra Götalands län
  1.890 SEK

  Fallskydd

  Crux

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Öppen utbildning
  Löpande
  Uppsala län
  3490 SEK

  Gå en Fallskyddskurs

  Fallolyckor är en av de vanligaste olyckorna på svenska arbetsplatser inom byggbranschen. Det finns därför krav på att man ska förebygga fallrisker redan vid höjder på 2 meter vid byggnads- och anläggningsarbete. Den grundläggande principen är att arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god och säkert arbetsmiljö, därför är en utbildning i fallskydd en självklar del i alla säkerhetsprogram. Gå en fallskyddsutbildning!

  Vad är fallskydd?

  Enligt lagen ska arbetsgivaren instruera och erbjuda praktisk övning till sin personal som ska arbeta över två meter där det inte finns skyddsräcken. Om du arbetar med höga höjder måste du därför ta en kurs i fallskydd, där du lär dig personlig säkerhetsutrustning i både teori och praktik.

  Vid arbete som innebär fallrisker ska företag i första hand använda kollektiva skydds­anordningar (så som fallskyddsräcken och skyddsnät), sedan personlig fallskyddsutrustning vid behov.

  Fallskyddsutrustning

  Fallskyddsutrustning kallas de arbetsverktyg som man använder vid arbeten på höga höjder, med viktiga fördelar som ger ökad produktivitet och lägre risker. Ett komplett fallskydd består av en säker förankringspunkt, säkerhetssele/fallskyddssele, falldämpare med lina, alternativt säkerhetslina/fallskyddslina med glidlås eller fallskyddsblock/fallblock.

  Fallskydd används

  • När fallhöjden överstiger 2 meter (AFS 1999:3)
  • När riskanalysen påvisar att fallskydd behövs, oavsett höjden

  Vad säger Arbetsmiljöverket om personlig fallskyddsutrustning?

  ”En personlig fallskyddsutrustning består av flera delar som kan kombineras eller användas separat. Den som använder fallskydd bör få utbildning i hur man ska använda, koppla och prova utrustningen före användning. Man ska även känna till riskerna med att använda utrustningen felaktigt och hur man sköter och underhåller den. Praktiska övningar ska alltid ingå i utbildningen.”

  Källa: Arbetsmiljöverket

  Vilka ska gå en fallskyddsutbildning?

  Alla som kommer i kontakt med arbeten på hög höjd så som takarbetare, fasadarbetare, ställningsarbetare, snöskottare med flera. Även skyddsombud och arbetsledare bör gå denna utbildning. Hos våra utbildare brukar inga förkunskaper krävas. Utbildningen innehåller både teori och praktiska moment. Teoridelen kan man hos vissa utbildare göra på distans.

  Viktigt att veta är att från 1 januari 2015 kan den som arbetar utan något slags fallskydd få betala en sanktionsavgift. Se mer i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (AFS 1999:3).

  Arbetar man med Mobila arbetsplattformar bör man gå en utbildning även inom detta, då kan också en Liftutbildning vara aktuell.

  Arbetar du med ställningar på hög höjd bör du läsa vidare om Ställningsutbildning.

  Är du mer intresserad av att lära dig mer inom Heta arbeten bör du istället gå en Heta arbeten kurs.

  Exempel på kursinnehåll

  • Vad händer när man faller
  • Vad säger arbetsmiljölagen
  • Ansvar och skyldigheter hos arbetstagaren och arbetsgivare
  • Vad säger arbetsmiljöverket
  • Vad är CE- och EN märkning
  • Riskanalys, räddningsplan
  • Vad kan användas som förankringspunkt
  • Vilken utrustning används och hur sköter man den

  Innehållet kan självklart anpassas utifrån ert behov, de flesta av våra utbildare erbjuder skräddarsydda utbildningar inom fallskydd.

  Hur länge gäller en fallskyddsutbildning / giltighetstid?

  Det finns ingen specifik giltighetstid för hur länge en fallskyddsutbildning gäller. Men en del certifikat har en giltighetstid på cirka tre år. Då behöver du förnya certifikatet för att det ska vara giltigt. Det kan också finnas rekommendationer för hur ofta du bör förnya din utbildning. Rekommendationen brukar vara att du bör förnya fallskyddsutbildningen efter cirka tre år. Detta är för att säkerställa säkerheten på arbetsplatsen.

  Instruktörsutbildning fallskydd

  Vill du gå en instruktörsutbildning i fallskydd? Det finns utbildningar för dig som vill bli instruktör inom fallskydd. Dessa kan vara bra om du vill bli instruktör eller kunna utbilda i din yrkesroll. Du kan också utbilda dig till besiktningsman för personlig fallskyddsutrustning. Då får du lära dig att besikta fallutrustning såsom selar, karbiner och fallskyddskrokar. En sådan utbildning har ofta en giltighetstid och du kan då behöva förnya din utbildning när giltighetstiden gått ut.

  Ställningsutbildning 2-9 m

  Minska fallolyckor genom att få rätt kunskap om ställningar under en ställningsutbildning. Om du arbetar med ställningar som är upp till 9 meter höga behöver du gå en ställningsutbildning 2-9 m. Under en sådan utbildning får du kunskap om ställningen och dess risker med syftet att öka säkerheten i arbetsmiljön. Du behöver kunna uppvisa dokumentation på ett godkänt provresultat efter avslutad utbildning, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ställning (AFS 2013:4). En ställningsutbildning 2-9 m brukar kallas för en Allmän ställningsutbildning och det är ett krav att du som arbetar med ställning inom denna höjd har gått en ställnings utbildning för att få utföra arbetet. Kravet gäller de som uppför, gör väsentliga ändringar i eller monterar ned ställningar sitt arbete, enligt (AFS 2013:4). Det är arbetsgivarens uppgift att se till att sina anställda får rätt kunskap.

  Ställningsutbildningar 2-9 m finns både online och på plats. Jämför olika utbildare som erbjuder ställningsutbildningar 2-9 m hos oss på Studier.se.

  Fallskyddsutbildning Stockholm

  Söker du eller er verksamhet en fallskyddsutbildning i Stockholm? Hos oss finns utbildare som erbjuder fallskyddsutbildningar i närheten av eller i Stockholm. Jämför både utbildningar och utbildare hos oss för att hitta en som passar er verksamhet.

  Fallskyddsutbildning Göteborg

  Det finns ett flertal utbildare som erbjuder fallskyddsutbildningar i Göteborg. Många av utbildarna är företagsanpassade och kan erbjuda utbildningar i Västra Götalandslän. Hitta den fallskyddsutbildning som passar dig eller er verksamhet genom att jämföra olika utbildningar hos oss på Studier.se.

  Efter avslutad kurs

  Efter avlutad kurs har du som kursdeltagare kännedom om risker och rådande lagar, samt normer för arbete i fallriskmiljöer. Kursdeltagaren kommer också veta hur deras personliga fallskyddsutrustning skall användas korrekt.

  Studier.se erbjuden även kurser i Första hjälpen och hjärt- och lungräddning samt Truckutbildning för dig som vill utbilda dig inom dessa ämnen.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Fallskyddsutbildning i Stockholm: Säkerhet på högsta nivå

  Arbetar du på höjd över 2 meter i Stockholm? Eller driver du ett företag där höghöjdsarbete är vardag och...

  AMA utbildning: Allt du behöver veta

  En AMA utbildning (Allmän Material och Arbetsbeskrivning) är en grundläggande kurs som ger dig en omfattande förståelse för hur...

  Betongkurs

  Att delta i en betongkurs är nyckeln till att förvärva djupgående kunskap och färdigheter inom betongarbeten. Oavsett om du...

  Hydraulik utbildning

  Med hjälp av en hydraulik utbildning får du en god förståelse för hur hydrauliska system och hur dess komponenter...

  Fordonsmonterad kran

  Hanterar du en fordonsmonterad kran i ditt yrke? Du som arbetar med hantering av fordonsmonterade kranar under eller över...

  Mastarbete

  Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig...

  Kvartsdamm utbildning

  Behöver du eller dina anställda gå en kvartsdamm utbildning? Alla som arbetar med eller leder arbeten där kvartsdamm förekommer...

  Härdplastutbildning

  Hanterar du härdplaster på arbetsplatsen och behöver gå en härdplastutbildning? Från och med den 1 Juni 2015 ställs tydligare...

  Säkra lyft utbildning

  En säkra lyft utbildning är ett krav för att få jobba som lastkopplare, kranförare eller signalman. En säkra lyft...

  Asbest utbildning

  Riskerar du att utsättas för asbest på din arbetsplats? Inom exempelvis byggbranschen är det vanligt förekommande att hantera material...