El- och energiprogrammet

Funderar du på att läsa el- och energiprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka möjligheter den ger. På el- och energiprogrammet kan du välja mellan inriktningarna: Automation, Dator- och kommunikationsteknik, Elteknik och Energiteknik.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt skola och utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  El- och energiprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  El- och energiprogrammet (EE)

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (14 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  El- och energiprogrammet

  El- och energiprogrammet är en utbildning som syftar till att ge dig som elev en grundläggande förståelse för hur el och energi fungerar. Om du ska välja gymnasium och vill lära dig mer om el och energi samt hur du kan bidra till en mer hållbar framtid, är el och energiprogrammet den perfekta utbildningen för dig. En fördel med att läsa El- och energiprogrammet är att det finns många jobbmöjligheter i branschen. Efter de nya reglerna om grundläggande behörighet för samtliga yrkesprogram kan du dessutom söka till vidare studier efter studenten.

  På El- och energiprogrammet får du goda kunskaper i hur elektriska maskiner och apparater fungerar, samt hur man producerar och installerar elsystem. Du får lära dig om automatiserade funktioner och om dator- och kommunikationsteknik, såsom IT-nätverk och datorprogrammering.

  Utöver detta kommer du få lära dig hur man på bästa sätt löser elektriska problem, och hur datorer kan användas inom industrin. Utbildningen kommer beröra viktiga säkerhetsfrågor, såsom standarder och informationssäkerhet, samt arbetsmiljöfrågor och hur du undviker arbetsskador.

  Läs mer om programstrukturen och examensmålen på Skolverket.

  El och energiprogrammet inriktningar

  Automation

  Är du intresserad av elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik? El och energiprogrammet med inriktning Automation är en utbildning som syftar till att ge dig som elev en grundläggande förståelse för hur automation fungerar inom el och energi, samt fördjupade kunskaper om hur man kan använda automation för att optimera användningen av dessa resurser.

  Dator- och kommunikationsteknik

  El och energiprogrammet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik riktar sig till personer som är intresserade av dator- och kommunikationsteknik och hur det kan användas inom el och energi, och som vill lära sig mer om hur man kan optimera användningen av dessa resurser genom teknik.

  Elteknik

  Inriktningen Elteknik passar dig som vill arbeta som exempelvis installationselektriker, industrielektriker eller järnvägstekniker- el och signal. Inriktningen kommer ge dig kunskaper om hur du installerar och reparerar elanläggningar, larm och system för tv och datorer.

  Energiteknik

  El och energiprogrammet med inriktning Energiteknik är en utbildning som syftar till att ge dig som elev en grundläggande förståelse för hur energiteknik fungerar, samt fördjupade kunskaper om hur man kan använda dessa tekniker för att optimera användningen av el och energi.

  APL

  Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en form av utbildning där eleverna lär sig genom att arbeta på en verklig arbetsplats, ofta i samarbete med en mentor. Genom att delta i APL får du en unik möjlighet att lära dig mer om hur verkligheten ser ut på en arbetsplats, samt att få kontakter och nätverka med andra inom branschen. Om du vill lära dig mer genom att arbeta praktiskt och få en fördjupad förståelse för hur olika områden fungerar i verkligheten är ett yrkesförberedande program med minst 15 veckors praktik perfekt för dig.

  Exempel på yrken efter avslutad utbildning

  Efter att ha avslutat el- och energiprogrammet finns det många olika yrkesalternativ att välja mellan.

  Många som har gått utbildningen arbetar som bland annat:

  • elektriker
  • elinstallatör
  • driftoperatör
  • industrielektriker
  • energitekniker
  • automationstekniker eller dator- och kommunikationstekniker.

  En utbildning inom el och energiprogrammet är bra steg på vägen mot en spännande karriär!

  Funderar du på att läsa El- och energiprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder El- och energiprogrammet.

  Läs mer om fler populära utbildningar