Mastarbete

Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig som utför arbete på över 13 meter och är utformad för att uppfylla de krav som finns i föreskrifterna ”AFS 2000:6, Mast- och stolparbete”. Med en mastutbildning får du kunskap om riskerna som finns i samband med mastarbete och hur du minimerar dessa. Du lär dig även hur du utför mastarbete på ett tryggt och säkert sätt, samt hur du går tillväga vid räddning av en person i nöd.

En grundläggande utbildning i mastarbete kostar mellan 5 900 – 6 500 SEK per deltagare och du får efter slutförd utbildning ett mastintyg som certifierar din kompetens. För dig som har gått grundutbildningen och behöver förnya ditt mastintyg finns repetitionskurser i mastarbete från 3 400 SEK. Om du letar efter en utbildning för att utbilda din personal erbjuder flera utbildare kundanpassade upplägg för större grupper.

Söker du en mastutbildning åt dig själv eller din personal? Fyll i intresseformuläret nedan med kontaktuppgifter, antal deltagare och vad för upplägg ni söker så rekommenderar vi rätt utbildare!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt mastutbildning åt dig eller ditt företag!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Mastutbildning

  ProAccess

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Företagsanpassat
  Öppen utbildning
  Löpande
  Västra Götalands län
  -

  Mastarbete, repetitionskurs

  Crux

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Öppen utbildning
  Löpande
  Uppsala län
  3490 SEK

  Mastarbete

  Crux

  Kompetensutveckling
  2 dagar
  Öppen utbildning
  Löpande
  Uppsala län
  6900 SEK

  Mastutbildning

  En mastutbildning vänder sig till dig som utför mastarbete, arbete i höga stolpar eller annat arbete på höjder över 13 meter. Utbildningen är utformad för att du som arbetar på höga höjder ska känna dig trygg och säker i ditt arbete. Under utbildningens gång får du både teoretisk och praktisk kunskap kring vad lagen säger gällande mastarbete. Du går även igenom personlig säkerhet i arbete och hur du använder nödvändig utrustning. Utöver detta får du även kunskap om hur du går tillväga för att rädda en person ur en mast vid händelse av olycksfall. All nödvändig utrustning som du behöver tillhandahålls av utbildaren. Utbildningen kan med fördel hållas på plats hos er eller på plats i någon av våra utbildares kurslokaler. Du kommer genomföra en del av utbildningens praktiska moment utomhus.

  Mastintyg

  Om du ska utföra mastarbete eller annat arbete på höjder behöver du enligt lag kunna uppvisa ett mastintyg. Med ett mastintyg intygar du att du besitter kunskaperna som är nödvändiga för att utföra mastarbete. Efter genomförd kurs med en av våra utbildare blir du tilldelad ett intyg. Du blir tilldelad mastintyget i samband med att du har genomgått en godkänd läkarundersökning med arbets-EKG. Ditt mastcertifikat är giltigt i 3 år, därefter behöver du förnya intyget med en repetitionsutbildning.

  AFS 2000:6, Mast- och stolparbete

  Du som anlitats till att utföra mastarbete behöver enligt ”AFS 2000:6, Mast och stolparbete” ha genomgått särskild teoretisk och praktisk utbildning. Det är dock arbetsgivarens ansvar att säkerställa att du har genomgått tillräcklig utbildning och att du besitter kunskaperna som krävs. Du som har genomfört en mastutbildning kommer tilldelas ett mastintyg som visar att du har rätt kunskaper. Enligt både AFS 2000:6 och ”AFS 2005:6, Medicinska kontroller i arbetslivet” behöver du även genomföra en obligatorisk läkarundersökning med arbets-EKG innan du blir tilldelad ett giltig mastintyg.

  Vill du jämföra andra kurser och utbildningar som innefattar arbete på hög höjd?

  • Behöver du eller din personal gå en liftutbildning? Vi har liftutbildningar på orter i hela Sverige och arbetar med flera olika utbildare som bedriver utbildningar inom mobila arbetsplattformar för att skapa säkra & effektiva höghöjdsjobb.
  • Letar du efter en ställningsutbildning för att öka säkerheten på er arbetsplats? Om du arbetar på höjder om 2-9 meter behöver du enligt arbetsmiljölagen gå en ställningsutbildning. Vi samarbetar med utbildningsföretag i hela Sverige som erbjuder ställningskurser för att utbilda er som arbetar på hög höjd inom ställningsbyggnation.