Barnskötarutbildning

Gå en barnskötarutbildning och plugga till barnskötare via Komvux, folkhögskola, yrkeshögskola eller som yrkesutbildning. Som barnskötare jobbar du med barn tillsammans med förskollärare för att säkerställa en lärorik och bra tid för barnen på förskolan. Du får jobba med barn som är mellan ett och sex år gamla. Som barnskötare är du en viktig del i barns utveckling genom både aktiviteter och lek, där det är viktigt att du som person är kreativ, tålmodig och tycker om barn.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Industritekniska programmet (IN)

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (6 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (17 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

El- och energiprogrammet (EE)

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (14 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (17 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Försäljnings- och serviceprogrammet

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (11 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Certifierad Barnskötare

Academy Online

Yrkesutbildning
Löpande
Distans
15 900 SEK

Barn och fritid – Barnskötare / elevassistent - Distans

MedLearn

Vuxenutbildning/Komvux
1 år
Program
HT 2022
Flera orter (20 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Barn och fritid – Barnskötare / elevassistent

MedLearn

Vuxenutbildning/Komvux
1 år
Program
HT 2022
Flera orter (19 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Förskollärarprogrammet 210 hp

Jönköping University

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Jönköping
Jönköpings län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Förskollärarprogrammet, 210 hp

Högskolan Väst

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Trollhättan
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Barnskötare

Humanistiskt Lärcentrum

Yrkesutbildning
Program
Löpande
Distans
16 900 SEK

Certifierad Elev- och lärarassistent

Academy Online

Yrkesutbildning
Löpande
Distans
16 500 SEK

Förskolelärare

Campus Värnamo

Högskola/Universitet
Program
HT 2022
Jönköpings län
Värnamo
CSN-berättigad & kostnadsfri

Barn- och fritidsprogrammet

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Barn- och fritidsprogrammet, BF

Borlänge gymnasieskola

Gymnasium
3 år
Program
HT 2023
Borlänge
CSN-berättigad & kostnadsfri

Plugga till barnskötare

Bli barnskötare och hjälp till att forma och utveckla vår framtid – det vill säga barnen i vårt samhälle! Som barnskötare får du utveckla barnen genom lekar och aktiviteter, med fokus på små barn i åldern 1-6 år. I en barnskötarutbildning får du lära dig de kurser och områden du behöver för att utföra yrket på ett bra och pedagogiskt sätt. Då kommunikation och lärande skiljer sig mellan barn och vuxna, får du plugga kurser inom bland annat pedagogiskt arbete, ledarskap och teorier, men även hälsa, lärande och barns växande.

Vilken utbildning ska jag välja?

Det går att läsa till barnskötare via Komvux som vuxenutbildning/yrkesutbildning, men det finns också möjlighet att läsa en barnskötarutbildning via folkhögskola, privat utbildare eller yrkeshögskola. Via yrkeshögskola läser du en vidareutbildning, dvs en utbildning till specialistbarnskötare, där du får särskild kompetens inom olika områden.

Du hittar utbildningar till barnskötare här

Barnskötare utbildning distans

Det finns möjlighet att gå en barnskötare utbildning på distans, där du kan plugga hemifrån 100% på distans. Att läsa på distans till barnskötare erbjuds från många utbildare för den som vill ha en platsoberoende utbildning, där du efter avslutad barnskötarutbildning kan jobba på förskola.

Specialistbarnskötare

Specialistbarnskötare är en yrkesroll som jämnar ut kompetensgapet mellan barnskötare och förskollärare. Det finns flera olika utbildningar och inriktningar för specialistbarnskötare. Exempel på utbildningsinriktningar för dig som vill bli specialistbarnskötare är inriktning mot funktionsvariation, språkutveckling eller lärmiljöer.

Barnskötare behörighet

För att bli behörig barnskötare kan du läsa barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande. Du kan även studera hela barnskötarutbildningen från början via till exempel Komvux, eller komplettera yrkeserfarenhet på förskola med en kompletterande utbildning till barnskötare, som validerar dina kunskaper på kortare tid. Behörighet för att få börja en barnskötarutbildning varierar något men du brukar behöva ha godkänt i svenska från grundskolan, alternativt godkänt betyg i svenska som andraspråk på grundläggande nivå delkurs 4.

Validering barnskötare

Du kan ansöka om validering som barnskötare. Att ansöka om validering innebär att du har arbetat inom ett yrke men saknar betyg eller intyg på din kompetens. Du behöver ha jobbat minst i ett år på heltid innan du kan ansöka om validering.

Barnskötare kurser

Nedan ser du exempel på barnskötare kurser som ofta ingår i barnskötarutbildningen:

  • Grundläggande vård och omsorg
  • Barns lärande och växande
  • Pedagogiskt arbete
  • Specialpedagogik
  • Kommunikation
  • Pedagogiskt ledarskap
  • Pedagogiska teorier och praktiker
  • Lärande och utveckling
  • Hälsopedagogik

Barnskötare via Komvux

Du har möjlighet att läsa till barnskötare via Komvux, vilket är en kostnadsfri barnskötarutbildning med CSN. Du ansöker då via din egen kommun.

Barnskötare jobb

För barnskötare finns det gott om jobb med låg konkurrens, där det vanligaste är att jobba på kommunal eller privat förskola. Du har även möjlighet att jobba på ett föräldrakooperativ. Efter avslutad barnskötarutbildning kan du jobba med att ta hand om barn, där en vanlig dag ofta involverar stimulerande aktiviteter för barnen så som att måla, baka, sjunga eller andra lekar. Som barnskötare ser du tillsammans med förskollärarna till att barnen får en utvecklande och stimulerande vardag från ett års ålder fram till och med att de ska börja i skolan. När du jobbar som barnskötare ingår även kontakt med barnens föräldrar samt att hjälpa barnen med deras hygien och toalettbesök. Du behöver vara bra på att samarbeta och kunna anpassa dig efter barnens olika behov.

Barnskötare lön

Hur mycket tjänar en barnskötare i lön? En barnskötare har en genomsnittlig månadslön på 24 700 kr per månad. En bruttolön som barnskötare (innan skatt) på 24700 kr ger ungefär 19500 kr i nettolön (efter skatt). Lön för förskollärare är i genomsnitt 32 400 kr. Om du vill har du möjlighet att senare vidareutbilda dig till förskollärare.

Förskollärarutbildning

Om du vill bli förskollärare behöver du läsa en förskollärarutbildning vilken omfattar 210 högskolepoäng. Förskollärarutbildningen pågår under sju terminer, vilket är totalt 3,5 år. Att jobba som förskollärare innebär ofta en betydligt högre lön än för barnskötare, då du har mer utbildning. Som förskollärare är du precis som barnskötare med och gör barns vardag lärorik och meningsfull.

Du hittar utbildningar till förskollärare här

Lärarutbildning

Om du i stället vill gå en lärarutbildning finns det även här många utbildningar att välja mellan. Läraryrket är ett viktigt yrke som lägger grunden för människor i vårt samhälle. När du väljer en lärarutbildning får du ofta välja både inriktning gällande särskilda ämnen samt mot årskurs, till exempel årskurs 1-3, årskurs 6-9 eller gymnasieinriktad lärare. Det finns även olika lärarutbildningar beroende på om du vill bli eller redan är lärare och vill specialiserade, men det vanligaste är att lärarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng vilket innefattar 4 års heltidsstudier.

Du hittar utbildningar till lärarprogrammet här

Läs mer om andra relaterade utbildningar

Läs mer om fler populära utbildningar

Utbildningar som är öppen för sen anmälan

Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är...

Plugga upp betyg

Saknar du grundläggande behörighet för att komma in på din drömutbildning? Saknar du betyg från gymnasiet eller behöver du...

Kreativa utbildningar för alla

Vill du utbilda dig inom något som du verkligen brinner för? Svenska folkhögskolor erbjuder kreativa utbildningar för alla som...

Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

Vård och omsorg utbildning

Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

Elevassistent utbildning

En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

.NET utvecklare utbildning

Vill du gå en .NET utvecklare utbildning? Bra val! En utbildning till .Netutvecklare passar dig som har en passion...

Speldesign utbildning

Vill du plugga speldesign och gå en speldesignutbildning? Det finns många olika jobbmöjligheter och yrkesroller för dig som vill...

Roliga utbildningar med bra lön

Letar du efter roliga utbildningar med bra lön? Då har du kommit rätt! Nedan har vi listat många roliga...

Jobba med människor

Vill du jobba med människor? Utbilda dig inom vården till bland annat, undersköterska och sjuksköterska, bli terapeut eller arbeta...