Ambulanssjukvårdare utbildning
Vill du göra skillnad och rädda liv? Lockas du av blåljus och har en önskan att befinna dig där allting händer? Då ska du söka en ambulanssjukvårdare utbildning. Livet som ambulanssjukvårdare erbjuder adrenalinpåslag, en varierande vardag och möten med flertal människor dagligen. Du kommer ta hand om patienter som drabbats av olycksfall eller akuta sjukdomar, både innan och under transporten till sjukhuset.
Låter detta som något för dig? Nu kan du söka och hitta din ambulanssjukvårdare utbildning. Fyll i formuläret som visas nedan så får du direkt kontakt med den rätta utbildaren för dig!
Spar tid! Fyll i formuläret så hjälper vi dig hitta rätt utbildning.
- Spar tid - vår personal hjälper dig!
- Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
- Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
- Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
- Din förfrågan är helt gratis!
Ambulanssjukvårdare lön
Efter att du har gått en ambulanssjukvårdare utbildning kan du förvänta dig en genomsnittlig lön på 34 200 kr i månaden, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Lönen beror på vilken arbetsplats man är på samt den mängd erfarenhet man besitter. Inkomsten varierar även beroende på vilken sektor man jobbar inom. Den offentliga sektorn har en genomsnittliga lön på 34 800 kr i månaden medan den privata sektorn har en genomsnittlig lön på 33 200 kr i månaden.
Ambulanssjuksköterska utbildning
Som ambulanssjuksköterska har du en unik spetskompetens och ansvar för den medicinska delen i ambulansen. Ambulanssjuksköterska blir man efter man har tagit examen från en specialistundersköterska utbildning med inriktning ambulanssjukvård. Utbildningen förser dig med fördjupande kunskaper inom medicin, goda förutsättningar för att bedöma olika patientgrupper samt utökar din problemlösningsförmåga. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment.
Utbildning ambulanssjukvårdare
En ambulanssjukvårdare utbildning pågår vanligtvis under 1 år på en yrkeshögskola, vilket motsvarar 200 YH-poäng. Som ambulanssjukvårdare ansvarar du för den logistik, kommunikation och körning som bedrivs innan, under och efter transport med ambulans. Därför kommer din utbildning bestå av både teoretiska och praktiska moment. I en ambulanssjukvårdare utbildning ingår bland annat:
- Träning inom samarbete med ambulansteamet samt övriga myndigheter i samhället
- Upplärning av säker körning, både vanlig körning och utryckningskörning
- Traumaomhändertagande
- Prehospital sjukvårdsledning
- Hjärt-och lungräddning
Ambulanssjukvårdare jobb
Efterfrågan på ambulanssjukvårdare varierar beroende på vart i Sverige man befinner sig. Det är dock en hög sannolikhet att du som har en ambulanssjukvårdare utbildning alltid är en eftertraktad resurs. Den stora belastningen på sjukvården skapar goda möjligheter att få jobb direkt efter att ha gått en av alla vårdutbildningar. Vare sig om du går en vidareutbildning sjuksköterska eller ambulanssjukvårdare utbildning, så har de som jobbar inom vården en ljus framtid.
Ambulanssjukvårdare distans
Majoriteten av utbildningarna till ambulanssjukvårdare är på plats. Dock finns vissa yrkeshögskolor som har utbildningen på halvdistans men med vissa platsträffar där man behöver befinna sig på plats fysiskt. Detta beror på att det krävs en del praktiska moment i utbildningen.
Vad krävs för att bli ambulanssjukvårdare
För att utbilda dig till ambulanssjukvårdare krävs det att du har studerat vård-och omsorgsutbildning samt att du har en undersköterska utbildning och har arbetat med den titeln i minst 2 år. Förutom detta behöver du ha ett B-körkort där vissa skolor vill se att du har haft körkortet i minst 12 månader. Körkort för medeltung lastbil (C1) är också meriterande på vissa yrkeshögskolor.
Många arbetsgivare kräver att personen i fråga uppvisar god fysik då arbetet kräver fysiskt arbete, vilket innebär att ett fystest kan behöva tas innan anställning. Under utbildningen till ambulanssjukvårdare kan det även krävas att man genomgår ett flertal fysiska tester, t.ex simning.
Ambulansförare utbildning
Riksdagen har lagt fram motion 2016/2017:976 angående införandet av ett nationellt förarbevis för utryckningspersonal inom ambulans och räddningstjänsten. Denna motion fick dock avslag vilket betyder att det inte är lag på förarbevis. I nuvarande läge krävs inga specifika kompetenskrav förutom att personen i fråga har B-körkort för ambulans och C-körkort för brandfordon som överstiger 3,5 ton. Med det sagt, finns undantag och krav på vissa arbetsplatser som kan kräva specifika kompetenser eller utbildningar för att få köra ambulans vid utryckning.