Sveriges bästa folkhögskolor

Publicerad 4 april 2020

Funderar du på utbildning inom folkhögskola? Vi har samlat några av Sveriges bästa folkhögskolor för dig. På folkhögskola har du själv en påverkan och möjlighet att forma dina studiers innehåll och riktning – du designar din framtid. Vi hjälper dig att hitta och jämföra rätt utbildningar för just dina mål!

Vad utmärker en bra folkhögskola?

Innan vi listar några av Sveriges bästa folkhögskolor bör vi etablera vad en folkhögskola är och vad som utmärker en bra utbildning. Förstnämnt går folkhögskolor att söka till av alla som är över 18 år. Varför många människor väljer att studera på folkhögskola är eftersom att utbildningarna går att anpassas efter ens egna förmågor och behov. Då folkhögskolor präglar möjligheten att påverka dina studiers utformning och anpassa dem utefter individuella behov blir det också speciellt lämpligt för dig som gått en kortare tid i skolan eller exempelvis är nyinflyttad i Sverige. Funderar man att plugga på högskolan erbjuder Folkhögskolor också ett flertal så kallade allmänna kurser för den som kanske har ämnen och kurser kvar att komplettera från sina tidigare studier. Detta är vad som i sin tur utmärker en bra folkhögskoleutbildning. Listan nedan är baserad på några av de mest sökta folkhögskoleutbildningarna på Studier.se.

Ur ett samhällsperspektiv bidrar folkhögskolor till att utjämna utbildningsklyftor, höja utbildningsnivån i samhället och hjälper människor påverka sin livssituation och deltagande i samhällsutvecklingen. Men vilka skolor finns det och vilken ska man välja? Nedan listar vi vårt bästa urval baserat på några av de mest sökta folkhögskolekurserna på Studier.se.

Vår lista av Sveriges bästa folkhögskolor:

Göteborgs folkhögskolaGöteborgs folkhögskola

Göteborgs folkhögskola är en av Sveriges största folkhögskolor som varit med i spelet sen de senare 60-talet. De är välkända för sitt arbete mot integration och mångfald. Ett av deras främsta mål är att utjämna utbildningsklyftorna mellan människor vilket gör dem till en självklar kandidat som en av Sveriges bästa folkhögskolor. Skolan erbjuder också ett stort utbud av kurser så som allmänna kurser i gymnasie- och grundskolenivå såväl som kurser med fördjupning i specifika ämnen. De tillhandahåller också flera utbildningar och kurser för dig som är intresserad av att kombinera teori med praktik.

Högalids folkhögskola

Högalids folkhögskola i Kalmar har funnits i över 35 år och är en skola med stor bredd i sitt kursutbud. Det ger möjlighet till att möta människor i olika livssituationer och med olika förutsättningar. Vad som utmärker skolan till en toppkandidat som en av Sveriges bästa folkhögskolor är att de kännetecknas som en plats med möjligheten att studera och utvecklas som människa i en välkomnande och kreativ miljö. På Högalids folkhögskola finns kurser inom bland annat Sång & komp, Musik på scen, Lärarassistent och Allmän kurs på olika nivåer. De har en tydlig profil mot allmänna kurser, från grundläggande svenskundervisning till gymnasiestudier med möjlighet att få grundläggande behörighet och studieomdöme för vidare studier.

Stenebyskolan Stenebyskolan

Stenebyskolan kännetecknas som ett kreativt centrum för utbildningar inom konst, design och hantverk med fokus på praktiskt lärande. I en sagolik miljö där kreativitet flödar står Steneby med dess levande konsthallar och nischade bibliotek. Skolan erbjuder högkvalitativa utbildningar så som yrkesutbildningar med stöd för exempelvis egenföretagare eller dig som söker kreativt lagda utbildningar. Har du intresse för att lära dig om hantverk eller form och design är Stenebyskolan en plats för dig. Skolans kreativa nisch och utbud tycker vi är vad som gör den till en av Sveriges bästa folkhögskolor.

Stensunds folkhögskola Stensunds folkhögskola

Stensund är inte bara en skola, det är även en plats att växa på! Vi är ett ”växthus för människor” där funderande, tjärdoftande, debatterande, sprattlande skrattande människor möts och hjälper varandra att växa.Placerad vid kusten i Trosa skärgård, 7 mil från Stockholm, finner du Stensunds folkhögskola med dess förtrollande vyer. Här erbjuder de ett brett urval av utbildningar inom exempelvis socialpedagogik, bygg och fastighet, beteendevetenskap och svenska som andraspråk. Skolans placering och lokaler ger den studerande även stora möjligheter till idrott, friluftsliv och friskvård.

Hjälmared folkhögskola Hjälmared folkhögskola

Hjälmared folkhögskola är ”en levande mötesplats för idéer, inspiration, kunskap och personlig utveckling”, omgiven av naturberikade områden och miljöer. Här erbjuder de utbildningar inom exempelvis hälsa, grafisk design såväl som en polisförberedande kurs. Skolans sätt att prägla kollektiv kunskap och erfarenheter som berikar deras utbildningar gör det till ett självklart val som en av Sveriges bästa folkhögskolor. På Hjälmared råder ett klimat som uppmuntrar funderingar, reflektion och diskussioner med respekt för olika åsikter.

Vadstena folkhögskola Vadstena folkhögskola

Finns i sjön – mitt mellan klostermark och vätternvågor hittar du Vadstena folkhögskola. Grundad redan 1945 står Vadstena placerad precis vid strandkanten till Sveriges näst-största sjö. Skolans storlek gör det till en mötesplats med en stark känsla för gemenskap och kultur. På Vadstena erbjuder de exempelvis sommarkurser, svenska språkkurser, en textillinje, hantverkslinje och allmänna kurser med praktik i omsorg.

Borås folkhögskola Borås folkhögskola

Vad som kännetecknar Borås folkhögskola är dess rika miljö av kulturell mångfald. Utbildningar och kurser som de tillhandahåller innefattar bland annat allmänna kurser i grundskole- samt gymnasienivå för dig som önskar att komplettera dina tidigare studier. Skolans arbete med integration och mångfald tycker vi är vad som utmärker det som en av Sveriges bästa folkhögskolor. Så ifall du är en person som livnär dig på att möta och lära dig om människor med olika bakgrunder och förhållanden är Borås folkhögskola en plats för dig.

Sommenbygdens folkhögskola Sommenbygdens folkhögskola

Sommenbygdens folkhögskola – en liten skola med ett stort hjärta. Döpt efter klarvattensjön Sommen har skolan sitt säte i centrala Tranås. Politiskt och religiöst obundna, välkomnar Sommenbygden deltagare från hela landet, i olika åldrar och med olika erfarenheter. Intresserar du dig för ämnen som exempelvis pedagogik, musik, hantverk eller e-sport rekommenderar vi att du kikar på Sommenbygdens utbud. För dig som inte har möjlighet att studera på plats erbjuder de även folkhögskola på distans.

Kvarnby Folkhögskola Logotyp Kvarnby folkhögskola

Letar du efter en folkhögskola i Malmö där du kan vara dig själv och där kamratstöd och respekt för mångfald är nyckelord? Då är Kvarnby platsen för dig. På folkhögskolan är det dina erfarenheter, din hunger för kunskap, dina utbildningsbehov och dina visioner som styr. Hos Kvarnby syns du inte bara, utan du har också en möjlighet att påverka. Väl på skolan kan du bland annat studera en grundläggande allmän kurs för invandrare, en kurs för utländska akademiker och SFI. Kvarnby är inte vilken folkhögskola som helst: de kännetecknar sig som vänsterns skola vilket innebär att de har en ambition och en vilja att förändra världen. Du behöver inte dela värderingarna, men du ska veta att alla människor är välkomna på skolan – oavsett bakgrund. Kom helt enkelt som du är.

Kvinnofolkhögskolan Kvinnofolkhögskolan

Kvinnofolkhögskolan är Sveriges största feministiska folkhögskola placerad i centrala Göteborg. Här regerar en stor blandning människor med olika bakgrund, kön, läggning och etnicitet. Ett perfekt val för dig som intresserar dig för exempelvis jämställdhets- och genusfrågor. Den gemensamma nämnaren för Kvinnofolkhögskolans utbildningar är att de ofta berör kvinnor och transpersoners förhållanden världen över. Med nålen mot ”normbubblan” erbjuder de kurser som värdesätter samhällsförändring och demokrati. Du kan exempelvis studera en allmän linje i gymnasienivå (på distans) och kurser i kreativt skrivande och hedersrelaterat våld och förtryck.

Wången Wången

På Wången har Hästsportens Folkhögskola kurser för dig som har en stor förkärlek till islandshästar och travsport. På anläggningen finns det bland annat en rid- och körhall och trav- och skogsbanor. Här kan du studera utbildningar och kurser på gymnasie- och universitetsnivå för dig som vill bli exempelvis hästskötare, travtränare, ridlärare eller hovslagare. Brinner du för djur och natur bör du kika in på Wångens utbildningar och kursutbud.

Att välja folkhögskoleutbildning

Hur du hittar Sveriges bästa folkhögskola för dig

Två ord – vad och vart? Efter att du bestämt dig för vad du är intresserad av att utbilda dig inom gäller det att fundera på vart du vill studera. Är du osäker på vilka folkhögskolor som finns i ditt område eller det området du är intresserad av att studera i kan du använda vår sökfunktion för att enkelt hitta och jämföra olika folkhögskolor. Många baserar även sitt val av studier på exempelvis utbildningar och jobb med högst lön och har högst efterfrågan. För att hitta och välja bland Sveriges bästa folkhögskolor är det viktigt att ta i akt vilka faktorer som håller högst värde för just dig.

Viktiga datum?

När det kommer till folkhögskolor finns det inga fasta ansökningsdatum som alltid gäller. Olika folkhögskolor har olika ansökningsdatum för de olika utbildningar de erbjuder. Vissa har även löpande ansökan vilket innebär att de hela tiden behandlar ansökningar som kommer in tills exempelvis alla platser på utbildningen har fyllts. Därför är det viktigt att själv hålla koll på vilka ansökningsdatum som gäller för den utbildningen du vill gå.

Vad kostar en folkhögskoleutbildning?

Själva folkhögskoleutbildningen i sig är kostnadsfri. Däremot står du själv för kostnader gällande resor, lunch, kurslitteratur och studiematerial. Flera folkhögskolor erbjuder även möjligheter till boende till lägre priser för dig som vill flytta närmare till din studieort. Du har även möjlighet att söka studiestöd hos CSN när du läser längre utbildningar. Hur mycket du får i bidrag beror på saker som din ålder och livssituation. Hos CSN kan du läsa mer om vilka bidrag och lån du är berättigad till.

Hungrig efter mer inspiration kring folkhögskoleutbildningar? Läs gärna vår artikel om svenska kändisar som pluggat på folkhögskola!