Grundläggande behörighet - din guide inför högre studier

Publicerad 1 november 2023

Är du en av de som drömmer om att studera vidare på antingen högskola eller universitet? För att kunna göra det är grundläggande behörighet ett krav, det innebär att du måste ha godkänt i vissa gymnasiala ämnen. Här reder vi ut vad detta innebär och hur du går tillväga för att uppnå dina drömmar om vidareutbildning.

Grundläggande behörighet – Vad är det?

Grundläggande behörighet sammanfattar de ämnen du måste ha godkänt betyg i för att sedan kunna söka in till högskola eller universitet. Detta är som en sorts garanti att du har de kunskaper som krävs för att kunna gå och fullfölja utbildningen du ansöker till. Det mest förekommande sättet är att du har ett gått ett högskoleförberedande program på gymnasiet eller Komvux.

Grundläggande behörighet – Vilka ämnen ingår?

De ämnen som ingår i en grundläggande behörighet är:

  1. Matematik 1a eller högre
  2. Svenska 1 och 2 alternativt svenska som andraspråk 1 och 2
  3. Engelska 5

Du behöver alltså som minst godkänt i dessa ämnen för att ha en grundläggande behörighet, minst 2250 gymnasiepoäng. Var uppmärksam när du ska kolla upp din framtida utbildning så du har alla ämnen som uppges för att söka till utbildningen, ibland behöver du komplettera med andra ämnen utöver den grundläggande behörigheten.

Vad gör jag om jag saknar betyg i ett ämne?

Har du gått klart ett program på gymnasiet med godkänt i de ämnen som listas här ovanför så har du automatiskt den grundläggande behörighet du behöver för att söka in till högre studier.

Men saknar du godkänt i ett eller flera ämnen så var inte orolig, du kan alltid läsa upp dina betyg eller komplettera med de ämnen du inte har betyg i. En väg att gå är att plugga upp dina betyg på Komvux. Komvux står för ”Kommunal vuxenutbildning”. Där kan du, helt utan kostnad, ta igen de ämnen du missat eller läsa upp de betyg du behöver förbättra. Ansökan till Komvux är en förhållandevis enkel process:

  1. Kolla upp vilka kurser du behöver läsa: Vilka kurser är det som saknas för den utbildning du vill söka till. Här ovanför kan du läsa vilka ämnen som inkluderas i en grundläggande behörighet, kolla upp utbildningen du vill söka till för att se om dem kräver andra ämnen eller kurser utöver den grundläggande behörigheten.
  2. Se vart ditt närmsta Komvux ligger: Ta reda på var ditt närmsta Komvux ligger. Denna information kan du hitta på Komvux webbplats eller genom att höra av dig till din hemkommun. Det finns även möjlighet att studera på distans, Det man bör tänka på är att för att kunna studera på NTI-skolan måste NTI-skolan ha ett samarbetsavtal med din kommun. Det vill säga även om det är på distans så kan inte alla studera på NTI-skolan, utan hemkommunen måste ha ett avtal med oss eller tillåta att en kommuninvånare studerar hos NTI via en annan kommun som har avtal.
  3. Utforska kursutbudet: Besök din kommuns Komvux-webbplats eller kontakta dem direkt för att utforska de olika kurser och program som erbjuds. De kommer att ha information om grundläggande kurser, gymnasiala kurser och eventuella specialutbildningar.
  4. Skicka in ansökan: Ansökningsprocessen varierar något beroende på din hemkommun, men ofta görs ansökan online via din hemkommuns webbplats. Där fyller du i en ansökningsblankett med vilka kurser eller ämnen du vill ansöka om att läsa.
  5. Bekräftelse och registrering:

Studera Komvux

Komvux, eller vuxenutbildning som det också heter, är en möjlighet för många som av olika skäl vill återvända till skolbänken efter att ha avslutat sin tidigare skolgång. Det kan vara för att komplettera inför högre studier, byta karriär, eller helt enkelt för att lära sig nya färdigheter. Oavsett orsaken erbjuder Komvux en flexibel och anpassningsbar utbildningsväg som gör det möjligt för dig att uppnå dina mål. Många Komvux runtom i Sverige erbjuder distansstudier vilket underlättar för dig som vill jobba vid sidan av dina studier eller bara behöver ta det i din egen takt.

Du kan läsa en stor variation at utbildningar på Komvux, för att nämna några alternativ:

  • Grundläggande ämnen (som grundläggande behörighet)
  • Högskoleförberedande kurser
  • Yrkesinriktade kurser och hela yrkesutbildningar (yrkespaket)

CSN för Komvux

Du som studerar på Komvux kan ansöka om studiemedel från CSN, att studera på Komvux är kostnadsfritt men du kan ansöka om bidrag och lån för t.ex. boende och litteratur.

NTI skolan Komvux – En bra start

NTI-skolan ger dig en fantastisk möjlighet att förbereda dig för framtiden. NTI-skolan kan erbjuda en omfattande utbildning som är anpassad för att passa dina mål och behov. Antingen på plats eller via distansstudier.

Där har du ett brett utbud på över 280 kurser inom flera olika ämnen, inklusive matematik, svenska, engelska och många fler. NTI-skolans kurser passar dig som behöver komplettera din tidigare gymnasieutbildning och förbereda dig för högre studier.

Det finns många fördelar med att studera på NTI-skolan. Med ett flexibelt upplägg kan du bygga upp din egna studieplan utefter din tillgänglighet och ditt egna tempo. Du får alltid hjälp och stöd från deras mycket engagerade lärare tillsammans med de mest moderna läromedlen, allt för att du ska kunna nå just dina mål.

Om du har tankar på att läsa upp ämnen inom grundläggande behörighet för att utveckla dina kunskaper och skapa nya möjligheter, överväg NTI-skolan som din väg till en högkvalitativ utbildning.