Yoga mot sömnproblem

Publicerad 2 april 2013

41-åriga Ulrika Karlsson hade så svårt att somna att hon blev utbränd. Hennes räddning blev medicinsk yoga.

För fem år sedan var Ulrika Karlsson sönderstressad, med två småbarn, ett heltidsjobb plus ett eget litet företag vid sidan om.
De insomningsproblem hon haft sedan tånåren esklaerade. På kvällarna tog det timmar innan hon kunde varva ner och det blev en ond cirkel – hon somnade allt senare och vaknade allt tidigare på morgonen.
– Mot slutet sov jag så lite som en kvart per natt. Jag fick ingen djupsömn och kroppen var helt slutkörd, berättar Ulrika.
Hon tror att en vikitg förklaring till hennes beteende, hon ställde för höga krav på sig själv.
– Att presetera var viktigast, fortsätter hon.

Till slut hade hon drivit sig själv så hårt att hon ”gick in i väggen”.
– Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression men inte ens då förstod jag hur illa det var. Jag ville ju bara jobba, berättar hon.
Ulrika hade redan tidigare sökt hjälp för sina sömnproblem. Bland annat hade hon testat insomnings- och sömntabletter, ljusbehandling, vårdcentralens sömnskola och Karolinska Institutets stressrehabilitering. Men hon hade fortfarande kvar sitt destruktiva beteende.
Sedan fann hon en bra terapeut som hjälpte henne en god bit på väg. Men itne förrän hon hittade medicinsk yoga började hon tillfriskna på allvar.
Den är en modern variant av yoga, vars övningar har testats i vetenskapliga studier i bland abbat Sverige och USA.
Det finns belägg för att medicinsk yoga har effekt på allt från ryggvärk till högt blodtryck och sömnproblem.
– Mig har den hjälpt nästan mirakulöst. Jag kände på en gång hur kroppen började sin läkningsprocess, berättar Ulrika.
Medicinsk yoga är en lugn form med fokus på andningen. För just den djupa yogiska andningen kan lugna ned kroppens autonoma nervsystem, det som styr hjärtrytm och blodtryck med mera. Detta har flera studier visat.
-När mam är stressad och slutkörd som jag var andas man väldigt ytligt och snabbt. När jag började med medicinsk yoga kände jag hur syresmättningen ökade och hur hela kroppen lugnade ned sig, berättar hon.

En annan friskfaktor är att även jobbiga känslor bearbetas.
-Jag hade så mycket sorg, ilska och andra känslor inkapslade sedan år tillbaka som nu vällde upp till ytan. Det var enormt viktigt för läkningen av både kropp pch psyke, säger hon.
Efter drygt två år med en daglig dos av medicinsk yoga är Ulrika återställd, sover gott varje natt och vaknar utvilad.
Hon känner sig till och med starkare och piggare idag än innan hon blev sjuk.
– Jag har så mycket energi idag och lever precis det liv jag bara kunde drömma om förut.
Jag är utbildad instruktör i medicinsk yoga och kan hjälpa andra människor och har hittat en balans i mitt liv. Jag inte bara orkar med utan jag kan njuta av både familj och jobb, säger hon.

Medicinsk yoga används i vården
Medicinsk yoga bygger på den flera tusen år gamla KundaliniyoganYoga som en terapi inom sjukvården har utvecklats under hela 1900-talet. I sverige har den fått ett uppsving på 2000-talet genom den svenska yogaläraren Göran Boll som samarbetat med bland annat Karolinska Universitetssjukhuset och Linköpings hälsouniversitet i flera studier.

Yoga kan lindra flera olika tillstånd, som ryggvärk, ätstörningar, utbrändhet, sömnproblem och även neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och Asbergers syndrom. Men framför allt har medicinsk yoga visat sig ha effekt på hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryckoch hjärtsvikt. På Danderyds sjukhus används yoga som en del i rehabiliteringen av hjärtpatienter.