VVS- och fastighetsprogrammet

Funderar du på att läsa VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Gymnasielärling Kyl- och värmepumpmontör

  INSU

  Gymnasium
  6 månader
  Löpande
  Flera orter (4 st)
  67 000 SEK

  Gymnasielärling VVS-montör

  INSU

  Gymnasium
  2-3 år
  Löpande
  Katrineholm
  Rikstäckande
  Södermanlands län
  135 000 SEK

  VVS och fastighet (VF)

  Kunskapscentrum Markaryd

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Kronobergs län
  Markaryd
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  VVS- och fastighetsprogrammet

  Vill du arbeta i en bransch där du får chansen att bidra till byggandet av ett hållbart samhälle? Då kan VVS- och fastighetsprogrammet vara något för dig. Du kommer få arbeta med de tekniska systemen i byggnader som styr värme, ventilation, vatten och avlopp. Du kommer även få kunskaper om fastighetsservice, hur man utvecklar och sköter om olika fastigheter. Under utbildningen kommer du lära dig hela arbetskedjan, från planering till skötsel och vård av en färdig byggnad.

  Om branschen

  VVS- och fastighetsbranschen är en mycket viktig bransch som ansvarar för att säkerställa att byggnader och fastigheter har fungerande vatten, avlopp, ventilation och elsystem. Branschen har en central roll i samhällets infrastruktur och är därför viktig för en mängd olika industrier och sektorer.

  VVS-tekniker och fastighetstekniker är två populära yrkesval efter utbildningen. Om du vill läsa VVS- och fastighetsprogrammet kommer du kunna arbeta med att installera, underhålla och reparera byggnaders tekniska system. Du kommer få kunskaper hur du säkerställer att alla system är i överensstämmelse med säkerhets- och miljöregler.

  Tekniken inom branschen har utvecklats mycket de senaste åren, och det har resulterat i en ökning av automatisering och digitalisering. Detta har gjort det möjligt att förbättra systemens prestanda.

  VVS gymnasiet

  På VVS- och fastighetsprogrammet kommer du att kombinera praktiskt arbete med kreativ problemlösning och planering för olika typer av uppdrag. Utbildningen ger dig möjlighet att träna din förmåga att planera, genomföra och kvalitetssäkra olika typer av arbeten. Du lär dig även att bemöta kunder på ett professionellt sätt samtidigt som du får kunskap om möjligheterna att starta eget företag.

  Arbetsmiljöfrågor ligger i fokus på utbildningen. Efter utbildningen ska du veta hur du garanterar att en arbetsplats är säker och hur du främjar en god hälsa. Så om du vill vara en del av framtidens hållbara samhälle och har intresse för tekniska system i byggnader, fastighetsservice och problemlösning, så är VVS- och fastighetsprogrammet det rätta valet för dig!

  VVS- och fastighetsprogrammet inriktningar

  Inriktningarna på VVS- och fastighetsprogrammet ger möjligheter till en mängd olika yrken inom bygg- och fastighetsbranschen.

  Fastighet

  Genom inriktningen Fastighet lär du dig hur tekniska system i byggnader såsom värme och ventilation fungerar, samt hur man sköter om dessa system. Du kan få jobb som fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.

  Kyl- och värmepumpsteknik

  Du lär dig om installation och skötsel av kyl- och värmesystem inom en mängd olika områden. Denna inriktning ger möjligheter till yrken som kylmontör eller kyltekniker.

  Ventilation

  Genom denna inriktning lär du dig om ventilationssystem, inklusive installation, skötsel och felsökning. Du kan arbeta som ventilationstekniker.

  VVS

  Du får lära dig om installation och skötsel av värme- och sanitetssystem. Du kan få jobb som VVS-montör eller som specialist på isolering av tekniska installationer.

  APL

  På VVS- och fastighetsprogrammet ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du som elev kommer få testa dina kunskaper i praktiken och utveckla dina yrkeskunskaper. Under din APL får du också möjlighet att knyta värdefulla kontakter i branschen och bli vassare inom ditt yrkesområde. Under din APL kommer du att få möjlighet att utveckla en yrkesidentitet samt en bättre inblick i yrkeskulturen. Syftet är att du som elev ska få en förståelse för hur teori och praktik relaterar till varandra och att du ska vara väl förberedd inför arbetslivet.

  Exempel på yrken efter utbildningen

  Efter VVS- och fastighetsprogrammet i gymnasiet kan du arbeta med en mängd olika yrken. Några exempel på yrken är:

  Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika möjligheter och att de kan variera beroende på arbetsgivare och geografisk plats. Dessutom kan ytterligare utbildning eller erfarenhet vara nödvändig för att kvalificera sig för vissa yrken.

  Funderar du på att läsa VVS- och fastighetsprogrammet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammet!

  Läs mer om fler populära utbildningar