Vanligare att läsa distanskurs

Publicerad 5 februari 2020

Ungefär 20 % av alla som studerar på högskolenivå i Sverige studerar på distans. Framför allt är det äldre studenter som också har annan sysselsättning som söker distansutbildning, men en sak är säkert: det blir allt vanligare.

Att vilja studera trots att man håller på med annat samtidigt kan bero på flera saker. Det kan till exempel handla om studenter som vill komplettera sin utbildning samtidigt som de arbetar, studenter som redan läser 100 % på högskola eller universitet eller studenter som inte vill vara frånvarande från sina barn.

Distansstudier kräver självdisciplin

Man ska dock inte glömma att en distansutbildning tar lika många timmar i anspråk som studier som läses på plats. En heltidskurs innebär 40 timmars plugg per vecka, och en deltidskurs innebär alltså 20 timmar per vecka. Distanskurser gör dig i princip alltid berättigad till CSN, och räknas som en heltidsysselsättning. Det kan alltså verka lätt att läsa på distans, men sanningen är att det kräver mycket självdisciplin, målmedvetenhet och ansvar.

Plugga på nätet

Tillgång till dator med internetuppkoppling kan vara ett krav. Det beror på att de flesta distansutbildningar bygger på närvaro på en läroplattform på nätet. Läroplattformen blir din sal under studierna, och det är ofta där du kan kontakta dina kursare och lärare. Vissa kurser kräver också att du har en webkamera. Om din kommun har ett så kallat lärcentrum, kan de ofta hjälpa dig med lån av material.

Distanskurser utomlands

Även om du inte bor i Sverige för tillfället, kan du läsa en distanskurs och få bidrag och lån av CSN. Det gäller att vara noga att välja kurser som inte har obligatoriska möten, men annars finns det inget hinder för att delta i nätbaserad undervisning även från ett annat land.

Tips till den blivande distansstudenten:

  • Kontrollera om det finns några obligatoriska möten i din kurs.
  • Leta upp en plats att skriva salstentamen, om du ska skriva en sådan. Lärcentrum, vissa bibliotek och andra högskolor brukar accepteras som övervakare för tentamen.
  • Planera din tid! Sätt en ram för hur många timmar du ska lägga på dina studier, per dag eller per vecka.
  • Behöver du resa för din kurs? CSN kan ge dig merkostnadslån för sådana utgifter.
  • Ska du läsa en distanskurs utomlands, var noga med att beställa kurslitteratur och ordna tentamensövervakare i tid. Svenska konsulat och ambassader har rätt att bevaka tentor.

Lycka till och tveka inte att mejla oss dina funderingar om distansstudier!

Allautbildare.se:s redaktion