Utbildningar som lönar sig

När du väljer utbildning är det viktigt att fundera över vilka utbildningar som lönar sig mest i framtiden. Det är ett stort beslut som kan påverka hela livet, både vad gäller karriärmöjligheter och personlig utveckling. Att hitta en utbildning som passar ens intressen och ambitioner är avgörande, men det är också viktigt att ta hänsyn till framtida jobbmöjligheter och lönepotential.

Här listar vi utbildningar som är mest lönsamma och längre ner finns också information om vilka som inte ger en lika stor avkastning.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Journalistlinjen

Ljungskile Folkhögskola

Folkhögskola
2 år
HT 2025
Rikstäckande
Västra Götalands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

VA-Ingenjör

Hermods YH

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Stockholm
CSN-berättigad & kostnadsfri

VVS-ingenjör

Teknikhögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2024
Linköping
Östergötlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Plugga till läkare i Litauen

EduPlanet

Studier utomlands
Kandidat
Magister- och master
Utomlands
CSN-berättigad

Automations­ingenjör, 2 år

Yrkeshögskolan Syd

Yrkeshögskola
2 år
Program
HT 2024
Hässleholm
Skåne län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Datavetenskapliga programmet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2024
Västerås
Västmanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Beteendevetenskapliga programmet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
Program
HT 2024
VT 2025
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Systemvetenskap: Samhällets digitalisering

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2023
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län

När lönar sig utbildningen?

För att ta reda på om en utbildning är lönsam, behöver du först fundera över vad det innebär och när du tycker att en utbildning faktiskt är värda att investera i. Rent ekonomiskt blir utbildningen lönsam när dina studielån betalar av sig och du får en lön som mäter sig med den tiden du har lagt ned på att studera utbildningen.

En undersökning som Sveriges Akademiker (SACO) genomfört visar att en person som påbörjar en akademisk utbildning i genomsnitt tjänar in den först vid 38 års ålder. Utöver det är livslönen för akademiker ungefär 16 procent högre än för de som endast är gymnasieutbildade.

Utbildningar som lönar sig bäst

Det är faktiskt inte alla studier på högskola eller universitet som går att räkna hem ekonomiskt. Utbildning lönar sig inte alls påstår vissa, vilket inte riktigt stämmer. Vissa utbildningar ger het enkelt ett större ekonomiskt utbyte än andra. Avkastningen brukar räknas ut genom att mäta hur många år det ta för studierna att betala av sig själva.

Vilka utbildningar lönar sig egentligen? En lönsam utbildning beror på många faktorer så som bransch, efterfrågan, karriärmöjligheter och lön. Generellt sett är studier inom teknik, naturvetenskap, ekonomi och medicin några av de mest lönsamma alternativen.

Här är utbildningarna som lönar sig bäst

Utbildningar som inte lönar sig

Att välja rätt utbildning är en viktig investering för framtiden, men en utbildning kan varken garantera en hög lön eller goda karriärmöjligheter. Lönar dig utbildning över huvud taget? Ja, det gör det absolut, men rapporten från SACO visar att många eftergymnasiala utbildningar rent ekonomiskt inte är värda att plugga. Det som utmärker sig vid frågan om vilka utbildningar som lönar sig sämst är att det i många fall inte ger avkastning att läsa en högskoleutbildning inom vård och skola.

En viktig faktor att ta hänsyn till i beräkningen är att ett intresse och passion för det du studerar kan göra en stor skillnad när det kommer till motivation och prestation, vilket även kan spegla av sig på lönsamheten. Därför kan en utbildning som inte nödvändigtvis leder till hög lön eller en karriär inom eftertraktade branscher fortfarande vara ett bra val för dig som verkligen brinner för ämnet.

Här är utbildningarna som inte ger någon stor avkastning

 • Biomedicinska analytikerprogrammet
 • Tandhygienistprogrammet
 • Bibliotekarieutbildning
 • Konstnärlig utbildning
 • Arbetsterapeutprogrammet
 • Fysioterapeutprogrammet
 • Biologiprogrammet
 • Humanistisk utbildning
 • Receptarieprogrammet
 • Grundlärarprogrammet
 • Lärare i praktiska och estetiska ämnen

Bästa utbildningen för framtiden

Genom att välja en bra utbildning, eller kanske till och med den bästa utbildningen för framtiden, kan du se till att utbildningen genererar i en framtidssäkrad och stabil livslön. Du kan själv jämföra utbildningar och jobb med högst lön för att själv beräkna om utbildningen kommer att löna sig. En annan väg att gå är också att försöka hitta en kort utbildning som ger jobb för att du inte ska behöva gå miste om någon större inkomst under tiden som du studerar en kortare utbildning.

Med en utbildning på Yrkeshögskola kan du vara säker på att du blir eftertraktad på arbetsmarknaden, vilket ökar möjligheterna för att det ska bli lönt att studera YH-utbildningen. Du kan söka upp YH-utbildningar som ger bra lön för att se om det är någon utbildning som intresserar dig.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja en utbildning som du tycker är rolig och som du motiveras av. Det finns alltid undantag och variationer, och det är alltid klokt att göra sin egen research och ta hänsyn till personliga förutsättningar och mål innan du väljer utbildning.

Läs mer om fler populära utbildningar