Civilekonomprogrammet

Är du intresserad av att gå civilekonomprogrammet? Vad kul! För att kunna ta ut en civilekonomexamen krävs 240 hp, motsvarande fyra års heltidsstudier. Det är en akademisk yrkesexamen som förbereder dig inför arbete inom det stora området ekonomi. Där får du även möjligheten att välja bland flera olika inriktningar. Läs mer om inriktningarna och programmet här!

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Lär dig mer om emissioner

Finans Process

Kompetensutveckling
Anpassat
E-Learning
Öppen utbildning
Löpande
Distans
Rikstäckande
999 SEK

Certifierad Ekonomiassistent med löneadministration, online

Påhlmans Handelsinstitut

Kompetensutveckling
Öppen utbildning
Löpande
Distans
33 250 SEK

Kom igång att spara i aktier - en aktieutbildning

Finans Process

Kompetensutveckling
Anpassat
E-Learning
Öppen utbildning
Löpande
Distans
Rikstäckande
1 495 SEK

Ekonomprogrammet

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2022
Eskilstuna
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
5-6 år
Program
HT 2022
Eskilstuna
Södermanlands län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Certifierad Löneadministratör

Academy Online

Yrkesutbildning
E-Learning
Öppen utbildning
Löpande
Distans
25 000 SEK

Certifierad Ekonomiassistent

Academy Online

Yrkesutbildning
E-Learning
Program
Löpande
Distans
Rikstäckande
15 700 SEK

Certifierad Redovisningsekonom

Academy Online

Yrkesutbildning
E-Learning
Program
Löpande
Distans
Rikstäckande
19 750 SEK

Certifierad Företagsekonom

Academy Online

Yrkesutbildning
E-Learning
Program
Löpande
Distans
Rikstäckande
37500 SEK

Excel - Grundkurs

Informer

Kompetensutveckling
1 dag
Företagsanpassat
Löpande
Göteborg
Malmö
Stockholm
7495 SEK

Innehåll och yrken

Det finns ekonomprogram som endast omfattar 180 hp (ger kandidatexamen) men civilekonomprogrammet innebär utöver detta ett års studier på avancerad nivå. Civilekonom är en titel som ger dig som vill arbeta med ekonomi ett riktigt starkt CV.

Ekonomer arbetar ofta med ekonomisk planering, styrning, redovisning. Arbetet kan ske i många olika typer av verksamheter såsom banker, företag, revisionsbyråer, reklambyråer eller som konsulter. Civilekonomer arbetar också med ekonomiska utredningar vid statliga myndigheter. Den med entreprenörsanda kan välja att starta eget och arbeta som konsult.

Företagsekonomi och nationalekonomi är två stora ämnen i civilekonomprogrammet. Statistik och juridik är andra vanliga inslag, liksom marknadsföring, management och redovisning. Du får en bred, gedigen grund att stå på, och kan sedan låta dina intressen styra vad du vill fördjupa dig i.

Inriktningar i civilekonomprogrammet

Civilekonomprogrammet är ett brett program med möjlighet till många olika karriärval. De flesta program erbjuder någon form av inriktning eller fördjupningsområde inom programmet. På vissa lärosäten får du söka in till en viss inriktning redan från början – bland annat de språkliga inriktningarna brukar kräva detta – medan andra utbildningar erbjuder fördjupning först efter två år. På studier.se har vi samlat några av de vanligaste inriktningarna för blivande ekonomer.

En ekonomiutbildning kan skilja sig en del åt beroende på vilken inriktning du väljer och vilket universitet eller vilken högskola du blir antagen till. För att nämna ett exempel så har civilekonomprogrammet i civilekonomprogrammet i Luleå och civilekonomprogrammet i Umeå många delar som är liknande, men skiljer sig åt genom olika inriktningar och varierande kursplaner. Du kan även läsa en ekonomiutbildning på Södertörns högskola, på Högskolan i Halmstad, på Uppsala universitet eller på Örebro universitet.

Inriktningar

  • Företagsekonomi: Ett stort område för ekonomen – att sköta bokföring och redovisning, planera budgetar och liknande behöver de flesta företag hjälp med. Större företag har ofta en person in house, medan mindre anlitar konsulter.
  • Redovisning: Att hantera ett företags ekonomi – budget, bokföring och bokslut – leder fram till en årsredovisning eller kvartalsredovisning.
  • Finansiering: För att arbeta med finansiering krävs tålamod, nyfikenhet och en känsla för affärer. Alla bolags verksamhet behöver finansieras på ett eller annat sätt – till exempel via lån eller aktiekapital.
  • Management: Ett annat ord för management är företagsledning, och ämnet är tvärvetenskapligt eftersom det omfattar bland annat PR, kapitalfrågor, affärsutveckling och HR.
  • Marknadsföring: Om du väljer ekonomi med inriktning på marknadsföring, får du självklart en lika djup förståelse för ekonomi som de som inte valt den inriktningen. Du får extra djup kompetens inom PR och marknadsföring.
  • Nationalekonomi: Makroekonomi och mikroekonomi är de två stora underämnena till nationalekonomi. Makro handlar om handel mellan länder och statlig ekonomi, medan mikro handlar om enskilda aktörer.
  • Controller: Den som arbetar som controller är ofta en del av en ledningsgrupp eller dylikt. Arbetet handlar om verksamhetsstyrning med ekonomisk inriktning. Till skillnad från andra, har den här en verklig yrkesinriktning, och många universitet och högskolor erbjuder också praktik för att förbereda dig för yrkeslivet.
  • Språk: Kunskap i olika språk gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden, vare sig du vill arbeta på ett internationellt företag eller kanske i ett annat land.
  • Handel och logistik: Inköp, förhandling, personalledning, kulturgeografi och ekonomisk uppföljning ingår i inriktningen Handel och logistik. Skulle du vilja arbeta inom parti- eller detaljhandeln, eller som egen företagare, passar den här inriktningen perfekt.
  • Internationell inriktning: Internationell ekonomi intresserar många, därför har den här underkategorin till nationalekonomin fått en egen inriktning på flera lärosäten. I en allt mer globaliserad värld, blir ekonomer med internationell kompetens mer efterfrågade.

Antagningspoäng och behörighetskrav

Grundläggande högskolebehörighet och Matematik B, Engelska B och Samhällskunskap A (eller motsvarande). Om du vill läsa civilekonomprogrammet med inriktning mot ett specifikt språk, behöver du minst steg 3 i ditt valda språk.

För att bli antagen krävs mellan 18,10 och 20,70 i betyg, vid första urvalet. Snittbetyget varierar mellan olika lärosäten, och olika inriktningar. Vid andra urvalet sjunker de genomgående, till ca 17,30 som lägst. Om du tänker söka in på högskoleprovet ligger det lägsta resultatet på 1,00 – 1,30, beroende på vilken högskola eller lärosäte du satsar på.

Lön och framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för civilekonomer är i balans, nu och de kommande åren. Det innebär att det beräknade behovet av arbetskraft täcks av de som redan arbetar och antalet studieplatser täcker det behov som pensionsavgångar och dylikt skapar.

34 308 kr är medellönen för en civilekonom. Det beror självklart på hur mycket ansvar du har, hur stora företag och dylikt som du arbetar för. Som banktjänsteman kan du både tjäna mindre och en bra bit över medellönen, liksom som revisor. Efter att ha arbetat några år, kan en civilekonom stiga i graderna, få mer personalansvar och lära sig ännu mer – vilket leder till högre lön. Arbetar du redan med ekonomi kan det vara bra att gå kompetensutveckling i ekonomi. Du kan även bredda din kompetens genom kompetensutveckling i marknadsföring och PR, försäljning eller inom chef och ledarskap.

I framtiden kan du gå en controller utbildning för att fördjupa dig i företagets ekonomiska- och verksamhetsstyrning.

Låter detta intressant? Läs mer på respektive utbildningar eller skicka en intresseanmälan för mer information!

Läs mer om fler populära utbildningar