Tandläkarprogrammet

Har du länge drömt om att gå tandläkarprogrammet? Vill du hjälpa dem med sjukdomar och värk i munhålan? Vill du bidra till leenden fulla av självförtroende? Som tandläkare kan du göra just det. Yrket har även goda framtidsutsikter!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt tandläkarutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Tandsköterska

  Vårdyrkeshögskolan

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  HT 2024
  Karlstad
  Lund
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  EduPlanet PreMedical - Antagningsprov

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kurser
  Löpande
  Utomlands

  Studera till Veterinär i Polen

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Polen

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Riga

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Tjeckien

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare på Cypern

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Italien

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Studera till Veterinär i Slovakien

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Litauen

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Tyskland

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Plugga till läkare i Ungern

  EduPlanet

  Studier utomlands
  Kandidat
  Magister- och master
  Utomlands
  CSN-berättigad

  Tandsköterska Utbildning

  Umeå Yrkeshögskola

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  HT 2026
  VT 2025
  Umeå
  Västerbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Ett givande yrke

  Att ha ont i tänderna är oerhört påfrestande. Alla som någon gång haft värk i munnen vet hur det påverkar allmäntillståndet: du blir deppig och trött. Om du lidit av sneda, missfärgade eller tappade tänder vet du också vilken otroligt negativ påverkan det kan ha på självförtroendet. Vill du hjälpa dem med sjukdomar och värk i munhålan? Vill du bidra till leenden fulla av självförtroende? Som tandläkare kan du göra just det.

  Det kan verka otacksamt att ha en av de mest skräckinjagande yrkesrollerna – nästan ingen gillar ju att gå till tandläkaren! Men att vara tandläkare innebär faktiskt möten med många tacksamma patienter, att samarbeta och ingå i ett team samt att bidra till samhällets generella tandhälsa. Måhända kommer de flesta tycka att det är bäst att inte träffa dig alls, men tacksamheten från den patient som blivit av med smärta eller en upplevd fulhet går inte av för hackor.

  Ansvarsområden

  Eftersom tandläkare har ett stort ansvar för diagnostik, lindring och trygghet, liksom krav på stor och djupgående kunskap inom allt som har med tandhälsa att göra, är utbildningen lång. Programmet omfattar 300 hp, motsvarande tio terminer eller fem års heltidsstudier på högskola eller universitet.

  Tandläkaren behöver inte bara lära sig teoretiska kunskaper om munnen, tänderna och sjukdomar. Eftersom en tandläkare utför många typer av undersökningar och behandlingar i mycket små områden, krävs också träning i finmotorik och olika behandlingsformer. Kurser i farmakologi, vetenskapsteori, anestesi med mera ingår också i utbildningen. Frågeställningar kring etik och moral, bra patientomhändertagande och självreflektion tas upp i samband med de många praktikmoment som ingår i programmet.

  Arbeta som tandläkare

  Som tandläkare måste du trivas med att arbeta nära dina patienter. Dels rent fysiskt i munnen, som ju är en begränsad arbetsplats. Dels psykiskt, eftersom det för patienten är en utsatt situation som kräver mycket empati och respekt från dig som tandläkare. Du får arbeta med förebyggande tandvård genom regelbundna kontroller av patienters mun och tänder, diagnosticera när något inte står rätt till och behandla och bota symptom och sjukdomar.

  Vill du istället utbilda dig läkare kan du läsa mer om en läkarutbildning här.

  Tandläkaren samarbetar med tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker. Tandhygienisten har ansvar för förebyggande tandhälsa och utför en del av de behandlingar som ordinerats, tandsköterskan hjälper till att behålla en god kontakt med patienten och assistera och tandteknikerna skapar de material och tekniska lösningar som behövs. I och med att samarbete är en så stor roll av arbetsprocessen på tandläkarmottagningar så är det viktigt för den som är tandläkare att vara en bra ledare, kunna delegera och se andras styrkor samt kommunicera tydligt och hänsynsfullt. Medellönen för tandläkare är 37.079 kr.

  Vill du läsa mer om tandhygienistutbildning? Kika vidare här!

  Arbetar du redan som tandläkare eller tandsköterska kan kompetensutveckling vara bra för att bredda din kunskap. Här kan du läsa kompetensutveckling om bland annat läkemedel och medicin eller inom hälsa, vård och omsorg.

  Efter utbildningen – framtidsutsikter och specialistutbildning

  Idag är konkurrensen på arbetsmarknaden låg för tandläkare, och eftersom man förutspår flera pensionsavgångar de närmaste fem-tio åren, kommer arbetsmarknaden se god ut även i framtiden. Det finns snarare en risk att det inte finns tillräckligt med tandläkare att tillgå!

  Vill du efter din examen fördjupa dina kunskaper ytterligare har du goda möjligheter att fortsätta din akademiska utveckling. När du har arbetat som tandläkare i minst två år är du behörig att söka en specialistutbildning. Du kanske vill arbeta med käkkirurgi, parodontologi (tandreglering genom tandställning och dylikt), tandrotens sjukdomar eller djurtandvård? Efter specialistutbildning kan du också forska, för att vara med och ta fram nya behandlingar eller få mer kunskap kring tandhälsa.

  Antagning och behörighet

  För att vara behörig behöver du uppfylla följande krav: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13). Du behöver bra betyg för att klara intagningsgränsen: vid första urvalet krävs ca 20,80-21,90 och i andra ca 20,60-21,60 för att komma in. Poängen skiljer sig åt mellan de olika lärosäten som har rätt att utfärda tandläkarexamen. Om du söker in på högskoleprovet, krävs 1,60 (första urvalet) eller 1,40 (andra urvalet).

  Du kan till exempel läsa tandläkarprogrammet i Göteborg!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Brandman utbildning

  En brandman utbildning ger dig dem kunskaper och erfarenheter som behövs för att sedan kunna göra skillnad i samhället....

  Fysioterapeut utbildning

  Fysioterapeut utbildning är en av de mest givande och eftertraktade karriärvägarna inom hälso- och sjukvården. Denna utbildning ger dig...

  Kiropraktor utbildning

  En kiropraktor utbildning är ett spännande steg mot en karriär som hjälper människor att må bättre och förbättra deras...

  Cybersäkerhet utbildning

  En cybersäkerhet utbildning är perfekt för dig som brinner för teknikens framtid och vill vara i förarsätet för att...

  Ljud och musikproduktion utbildning

  Oavsett om du vill jobba som musikproducent, ljudtekniker eller vill skapa din egen musik, ger en ljud och musikproduktion...

  Cyber security utbildning

  En utbildning inom Cyber security utbildning är perfekt för dig som älskar problemlösning, analytiskt tänkande och har vissa tekniska...

  Svenska som andraspråk

  Att läsa svenska som andraspråk på Komvux kan vara en värdefull och berikande erfarenhet. Genom att gå en kurs...

  Svenska 2 komvux

  Oavsett om du vill läsa Svenska 1, svenska 2 komvux eller svenska 3 så hjälper vi dig att hitta...

  Terapeut utbildning

  Utbilda dig till terapeut för att hjälpa andra och göra en verklig skillnad i människors liv. Med en terapeut...

  Arkivarie utbildning

  Är du intresserad av historia, forskning och vill hantera information och dokumentationer? Då kan en arkivarie utbildning vara rätt...