Göteborgs universitet program

Går du i tankarna att studera i Göteborg, ta då en titt på Göteborgs universitet program för att se vad de har att erbjuda. Göteborgs universitet är ett universitet i världsklass som har en rad olika program att välja mellan. Allt från sjusköterska- och läkarutbildning till lärarprogrammet eller varför inte studera till audionom och hjälpa personer med hörselnedsättningar.

Nedan har vi samlat all information du behöver om Göteborgs universitet program samt hur du ska gå tillväga för att ansöka!

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Introduktion till digitalisering för lärare

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
Kurser
Sommarkurser
Flera orter (4 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Master in Communication

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
2 år
Magister- och master
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län

Systemvetenskap: Samhällets digitalisering

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2023
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län

Kognitionsvetenskap, kandidatprogram

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2024
Göteborg
Rikstäckande
Västra Götalands län

Lärande, kommunikation och informationsteknologi

Göteborgs universitet Institutionen för tillämpad IT

Högskola/Universitet
2 år
Magister- och master
Löpande
Flera orter (4 st)

Göteborgs universitet är ett populärt alternativt med ca 75 000 sökande per år till deras totalt 8 fakulteter. Universitetet har runt 55 000 studenter och ca 7000 examinationer per år vilket gör det till ett av Sveriges största universitet. Genom att studera på Göteborgs universitet får du även möjlighet att bo i Sveriges andra största stad, en stad som har mycket att erbjuda. Allt från närheten till havet och den fina skärgården till restauranger, shopping och kulturliv inne i centrum.

Populäraste programmen på Göteborgs universitet

De program som ligger i topp och som har flest sökande per år ser ungefär samma ut från år till år. De fem populäraste programmen på Göteborgs universitet, med flest sökande, har vi samlat nedan:

 1. Juristprogrammet
 2. Läkarprogrammet
 3. Psykologprogrammet
 4. Socionomprogrammet
 5. Ekonomie kandidatprogram

Bland de populäraste programmen på Göteborgs universitet ligger juristprogrammet med totalt 5962 sökande år 2020 tätt följt av läkarprogrammet med totalt 5745 sökande år 2020. Båda dessa program kräver höga antagningspoäng och har ett brett sökande från hela landet. På plats tre och fyra ligger psykologprogrammet och socionomprogrammet med ca 4500 sökande per respektive utbildning och år. Sist på pallen kommer ekonomprogrammet med ca 4000 sökande per år.

Andra populära program på Göteborgs universitet är tandläkarprogrammet, Medie- och kommunikationsvetarprogrammet och journalistprogrammet för att nämna några.

Antagningspoäng Göteborgs universitet

Eftersom det är ett stort söktryck till Göteborgs universitets utbildningar så höjs även antagningspoängen på många av programmen och kurserna. Om vi ser till de mest populära programmen så ligger antagningspoängen mellan 20.0 och 22.0 för betyg och mellan 1,3 och 1,7 för högskoleprovet. För att säkerställa att man kommer in på sitt önskade val är det bra att söka med både betyg och högskoleprov, då hamnar man automatiskt i fler urvalsgrupper och chanserna att komma in ökar avsevärt.

Om man ser till Göteborgs universitets program så är antagningspoängen något högre, dock tar de in fler elever än många andra högskolor och universitet då de har kapacitet att göra det. För att se mer exakt vilka antagningspoäng en utbildning har kan du klicka på länken till Antagningspoäng Göteborgs universitet

Fristående kurser Göteborgs universitet

För dig som inte vill läsa ett helt program eller kanske bygga ihop din egen kandidatexamen passar det att välja fristående kurser Göteborgs universitet. En fristående kurs kan betyda att du läser en enstaka kurs på 7,5 Hp inom ett område du är intresserad av eller brinner för. Göteborgs universitet har ett stort utbud av fristående kurser. På topp fem mest sökta fristående kurserna ligger följande:

 1. Psykologi: Grundkurs
 2. Kriminologi: Introduktion till studier av brott och sociala avvikelser
 3. Juridisk grundkurs
 4. Företagsekonomi 1
 5. Organisationspsykologi

Många väljer att läsa fristående kurser för att det är lättare att komma in eftersom antagningspoängen är lägre. Genom att läsa fristående kurser kan du själv komponera ihop en examen.

Att plugga i Göteborg

Att vara student i Göteborg är riktigt roligt. Förutom att det är Sveriges andra största stad så har den också närhet till havet, kulturliv och goda förbindelser till andra delar av landet. Även Göteborgs universitet har ett rikt studentliv. Du kommer få mycket möjlighet till att medverka i olika aktiviteter för att lära känna nytt folk och skaffa vänner för livet.

Många stora företag är stationerade i Göteborg. Bland annat Volvo och Essity har sina huvudkontor i staden. Möjligheterna till att knyta kontakter och söka jobb efter avslutad examen är därför stor, det finns mycket att välja bland!

Bästa universitetet i Sverige

Nedan ser du en lista bland de bästa universitetet i Sverige. Informationen är tagen från QS World University Rankings som har sammanställt alla världens bästa universitet i rangordning:

 1. Lunds universitet (Plats 97)
 2. KTH Royal Institute of Technology (Plats 98)
 3. Uppsala universitet (Plats 124)
 4. Chalmers (Plats 139)
 5. Stockholms universitet (Plats 181)

Bland de mest söka universiteten i Sverige ligger Göteborgs universitet på plats 3. Se hela listan nedan:

 1. Uppsala universitet 92 143
 2. Stockholms universitet 83 807
 3. Göteborgs universitet 77 249
 4. Umeå universitet 76 988
 5. Lunds universitet 70 117
 6. Linnéuniversitetet 68 605
 7. Linköpings universitet 42 871
 8. Örebro universitet 42 700
 9. Mittuniversitetet 41 625
 10. Karlstads universitet 38 601

Källa: UHR

Bra universitet i Sverige

Att välja universitet kan vara svårt. Nedan har vi samlat information för dig som vill studera i en stor stad så som Stockholm, Göteborg eller Uppsala.

Läs mer om fler populära utbildningar