IR certifierad grundutbildning
Denna tvådagarsutbildning syftar till att du som är ny inom Investor Relations eller har viss erfarenhet, ska få grundläggande kunskaper och färdigheter inom IR. Vi går bland annat igenom de relevanta regelverken, tillsynsmyndigheternas funktion, hur kapitalmarknaderna fungerar, informationsplikten samt företags- och aktievärdering. Du får även metoder och verktyg för att möta investerares förväntningar och nå dina mål med IR.
IR-arbete handlar om att skapa en förtroendefull relation till investerare och så goda förutsättningar som möjligt för en rättvisande värdering av bolaget. Om du ska arbeta med IR behöver du ha kunskaper om kapitalmarknaderna, värdepappersrätt, finansiering och kommunikation, vare sig du är kommunikatör, ekonom eller ledande befattningshavare i bolaget. Denna utbildning ger dig grundläggande kunskaper och färdigheter inom Investor Relations
Utbildningen går igenom
- IR-funktionens roll – hur du kan sätta mål och strategier för värdeskapande investerarrelationer.
- De centrala regelverken på värdepappersmarknaden: Regelverk för emittenter för Nasdaq Stockholm (samt motsvarigheten för handelsplattformar), Marknadsmissbruksförordningen, Aktiebolagslagen, Årsredovisningslagen, Lag om värdepappersmarknad
- Informationsplikten för noterade bolag
- Regelverken för redovisning, med fokus på International Financial Reporting Standards (IFRS) och vad du som IR-person måste veta om det
- Värderingsmodeller – de vanligaste sätten att värdera bolag och aktier
- Finansiell rapportering – delårsrapporter, årsredovisningar och övriga informationsbärare
- Hållbarhetsrapportering – lagkraven och investerares förväntningar på bolagens rapportering
- Bolagsstyrning – grunder och best practice för bolagsstyrningsrapporter
Utbildningen riktar sig till
Utbildningen vänder sig till dig som är ny inom IR eller har viss erfarenhet som IR-ansvarig. Den är också idealisk för styrelseledamöter eller ledande befattningshavare som saknar börserfarenhet och som ska arbeta i noterade bolag eller bolag på väg mot börsen.
Målet
Målet med utbildningen är att ge dig insikter och kunskaper så att du kan uppfylla regulatoriska krav, fungera som förtroendegivande talesperson för ditt bolag och förstå kapitalmarknadernas förväntningar och agerande.
Certifiering
Utbildningen avslutas med en webbaserad tentamen. De deltagare som klarar denna erhåller en certifiering från Di Akademi.
Kursledare
Hans Borneroth
Hans Borneroth är senior adviser på Kanton Finansiella Rådgivning AB. Han har har mer än 20 års erfarenhet från kapitalmarknaderna och rådgivning. Hans har arbetat som analytiker, konsult, utredare och lärare på bland annat Aros Securities, Deloitte och Aktiespararnas företagsutbildning med inriktning finansiell ekonomi.
Björn Gauffin
Björn har en Master från University of Massachusetts och är civilekonom från Linköpings universitet. Han har ett djupt kunnande om IFRS-regelverket, värdering och företagsfinansiering. Björn har under årens lopp bland annat varit föreläsare, granskare av finansiella rapporter för Nasdaq, författat artiklar för fackpress och anlitas ofta som expert i rättstvister där värdering är ett centralt element. Björn har arbetat på revisionsbyråerna PwC, Deloitte och Grant Thornton. Han är senior adviser på Kanton Finansiella Rådgivning AB.
Markus Ramström
Markus är elektronikingenjör samt civilekonom från Linköpings universitet med mer än 15 års erfarenhet från övervakningsarbete i de finansiella marknaderna. Han har tidigare arbetat på övervakningsavdelningen vid NASDAQ Stockholm med frågor rörande informationsregler, budregler och notering av aktier och andra finansiella instrument samt på Finansinspektionen med redovisningsfrågor. Markus har även varit chef över marknadsövervakningen vid NGM-börsen.
Gustaf Bratt
Gustaf Bratt är senior adviser på Kanton och har sin bakgrund inom finansiell kommunikation och Investor Relations. Gustaf har tidigare arbetat med bland annat IR och finansiella kommunikationsfrågor, senast som senior adviser hos Safir Communications. Totalt i portföljen finns över 30 år av kapitalmarknadserfarenhet, varav fem har tillbringats i New York, från vilka han besitter en djup och bred kunskap om aktiemarknaden och dess funktionssätt.
Program
Dag 1
09.00 Introduktion
Kursledarna hälsar välkomna. Kursdeltagarna presenterar sig. Syftet med kursen, upplägg, praktiska upplysningar
09.15 Överblick och orientering
- Vad är IR och varför är det viktigt för noterade bolag?
- Definition, drivkrafter och nödvändig kompetens inom finans, värdepappersrätt och kommunikation
- Vilken roll spelar kapitalmarknaderna i samhällsekonomin? Funktion, struktur, storlek
- Värdet av välfungerande finansiella marknader för kapitalbildningen. Regleringar sedda mot denna bakgrund
10.00 Kaffe
10.15 Aktiemarknaden och aktörerna
- Överblick över kapitalmarknaderna: Emittenter, investerare, handelsplatser och intermediärer
- Roller och funktioner
- Primär- och sekundärmarknad
- De vanligaste aktiemarknadstransaktionerna ur emittentsynpunkt och vad de innebär för IR
11.00 IR-funktionen
- Mål och strategier för IR
- Konceptet de fyra ”F:en” – förståelse, förväntningar, förmåga och förtroende. Investment Branding och Investment Case. ”Sensemaking”
- Verktyg för IR arbetet, med fokus på årsredovisningar, delårsrapporter och webb
11.45 Lunch
12.45 Praktikfall 1: Högprofilerad IR-utmaning
- Gemensam diskussion av aktuella IR-utmaningar hämtade ur börsbolags verklighet
- Förslag till lösningar med stöd av lärdomar från föregående pass och tidigare erfarenheter
13.45 Redovisning
- Regelverken för redovisning, framförallt International Financial Reporting Standards (IFRS). Vad syftar IFRS till? Vad kan utläsas ur redovisningsinformation?
- Vilka är användarna av redovisningar?
- Drivkrafterna bakom regelutvecklingen. Bakomliggande motiv och grunder
- Vikten av att förstå redovisningsprinciper och betydelsen av ledningens bedömningar. Vad måste du veta om IFRS som talesperson?
- Lansering av nya standarder som träder i kraft inom kort
14.45 Kaffe
15.00 Företags- och aktievärdering
- Grunderna
- Värderingsmodeller och tillämpningar
- Diskonteringsmekanismen
- Hur bestäms investerarnas avkastningskrav (bolagets kapitalkostnad) och vilka är komponenterna?
- Betavärden, riskfri ränta och riskpremier, resultatprognoser och antaganden
- Finansiella nyckeltal och tolkningen av de
16.15-17.00 Avslut och sammanfattning av dagen
- Frågestund
- Diskussion
- Avrundning
Dag 2
09.00 De centrala regelverken
- Överblick över de viktigaste regelverken och deras funktion, framförallt Regelverk för emittenter för Nasdaq Stockholm (samt motsvarigheten för handelsplattformar). Marknadsmissbruksförordningen, Aktiebolagslagen och Årsredovisningslagen. Vilka bestämmelser är av störst betydelse för bolagens IR-aktiviteter och deras talespersoner?
- Lagstiftarna, tillsynsmyndigheterna, lagstiftningsprocesserna
10.00 Kaffe
10.15 De noterade bolagens informationsplikt
- Hur och när ska ett noterat bolag informera aktiemarknaden?
- Vad är insiderinformation?
- Vad anger Marknadsmissbruksförordningen om offentliggörande?
- Får ett uppskjutande göras av insiderinformation och i så fall hur går det till?
12.00 Lunch
13.00 Praktikfall 2: Insiderlagstiftningen
Gemensam genomgång av ett uppmärksammat fall det senaste året. Hur agerade bolaget/insidern, hur tillämpades regelverket av tillsynsmyndigheten, vilka skäl anfördes för sanktionen (vitet) och vilka slutsatser kan dras?
13.20 Bolagsstyrning och rapportering
- Bolagsorganen och deras respektive roller och ansvar
- Regelverken (framför allt Aktiebolagslagen och svensk kod för bolagsstyrning) Bakgrund, syfte, innehåll
- Externa och interna styrdokument, kraven på publika bolag
- Bolagsstyrningsrapporten och rapporten om intern styrning och kontroll avseende den finansiella rapporteringen
- Vilken funktion har rapporterna? Vad kan utläsas ur de? Hur skriver man en bolagsstyrningsrapport som uppfyller lagens och kodens krav?
14.20 Kaffe
14.30 Hållbarhet
- Hållbarhetsbegreppet – ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet
- Vilka bolag ska upprätta en lagstadgad hållbarhetsrapport och vad ska stå i den?
- Vilka förväntningar har investerare på hållbarhetsrapportering? Hur kan hållbarhetsrapportering användas för att skapa förtroende och konkurrenskraft på kapitalmarknaderna?
15.30 Praktikfall 3: Hållbarhetsrapportering
16.00-16.15 Avslutning
- Frågestund. Lärdomar, slutsatser och utvärdering
- Information om certifieringen
Företagsanpassade utbildningar
Våra företagsanpassade utbildningar är ett effektivt sätt att kompetenshöja er verksamhet och bidra till att ni uppfyller era strategier och mål. Antingen genomför vi en befintlig utbildning som vi har i vårt utbud eller så skräddarsyr vi den efter organisationens och medarbetarnas behov.
Vi har lång erfarenhet av att hålla utbildningar och anlitar Sveriges främsta experter, genom att låta oss ta hand om er interna utbildning sparar ni både tid och kan vara trygga med att utbildningen är kvalitetssäkrad.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som tar kontakt via mail eller telefon inom kort.