Företagsvärdering i praktiken
Denna utbildning riktar sig till alla som kommer i kontakt med företagsförvärv, till exempel medlemmar i ledningsgrupper, styrelseledamöter och konsulter. Syftet är att ge en heltäckande bild av hur du gör en lyckad företagsvärdering. Vi går igenom olika värderingsmodeller och hur du utifrån historik och analys av vad som har skapat vinst kan förutsäga ett bolags framtida avkastning. Vi lägger extra stort fokus på kassaflödesvärdering och relativvärderingar och hur avkastningskravet skall beräknas i en extrem lågräntemiljö.
Utbildningen går igenom
- Kassaflödesvärdering med utgångspunkt från rörelseresultatet
- Relativvärdering, exempelvis p/e-tal och EBIT-multipeln
- Beräkningen av avkastningskravet på eget och investerat kapital
- Kopplingen mellan företags- och aktievärdering
- Redovisningseffekter av förvärv
- Redovisningsproblem i samband med förvärv
Utbildningen riktar sig till
Personer som på olika sätt förväntar sig att komma i kontakt med företagsförvärv, antingen som medlemmar i bolagets ledningsgrupp eller som styrelseledamöter. Kursen vänder sig också till konsulter med intresse av förvärvsstrategier, exempelvis redovisningskonsulter, revisorer och analytiker.
Målet
Utbildningen syftar till att ge en aktuell beskrivning av företagsvärdering. Fokus är därför på kassaflödesvärdering respektive relativvärdering. Kursen behandlar även de olika problem vi ställs inför när avkastningskravet skall beräknas i en extrem lågräntemiljö. De exempel som används genomgående i kursen utgår ifrån börsnoterade bolag, men kursen är generell och går mycket väl att tillämpa på något större onoterade bolag. Målsättningen är att deltagaren skall få en bred förståelse för företagsvärdering, samt inblick i faktiska värderingssituationer. Även vanliga redovisningsproblem i samband med värdering diskuteras, liksom väsentliga effekter på koncernredovisningen.
Kursledare – Peter Malmqvist
Peter Malmqvist är en av Sveriges mest erfarna analytiker. Han har förflutet både som börskrönikör och analytiker i finansbranschen. Han skriver regelbundet krönikor i olika tidningar och är en flitig debattör i ämnen som rör börsen, redovisning och värdering. Han är också lärare på bland annat Handelshögskolan i Stockholm. Därtill jobbar Peter som redovisningsexpert, med uppdrag för ett flertal organisationer. Han är därutöver ordförande i Sveriges Finansanalytikers Förening och har varit ordförande i Capital Markets Advisory Committee, som är kopplad till IASB.
Program
09.00 Värderingsmodeller
- Olika värderingsmodeller
- Så tillämpas en kassaflödesvärdering
- Fokus på olika case
10.15 Kaffe
10.35 Värderingsmodeller (forts.)
- Relativvärdering, med fokus på p/e-tal och EBIT-multipeln.
- Fokus på redovisnings- och andra problem när denna värderingsteknik skall tillämpas
12.00 Lunch
13.00 Avkastningskrav
- Hur beräknas avkastningskravet i en lågräntemiljö?
- Skillnaden mellan olika avkastningskrav
14.00 Koncernredovisningsproblem
- Vad är goodwill och hur beräknas posten?
- Vad innebär tilläggsköpeskillingar och hur redovisas de?
15.00 Kaffe
15.30 Andra redovisningsproblem vid förvärv
- Jämförelsestörande poster
- Valutaeffekter
- Nedskrivningar
- Fritt kassaflöde
16.30-17.00 Avslutning
Företagsanpassade utbildningar
Våra företagsanpassade utbildningar är ett effektivt sätt att kompetenshöja er verksamhet och bidra till att ni uppfyller era strategier och mål. Antingen genomför vi en befintlig utbildning som vi har i vårt utbud eller så skräddarsyr vi den efter organisationens och medarbetarnas behov.
Vi har lång erfarenhet av att hålla utbildningar och anlitar Sveriges främsta experter, genom att låta oss ta hand om er interna utbildning sparar ni både tid och kan vara trygga med att utbildningen är kvalitetssäkrad.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som tar kontakt via mail eller telefon inom kort.