Estetiska programmet

Funderar du på att läsa estetiska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka inriktningar som finns inom programmet.

Att välja gymnasium är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Musik (ES)

  NTI Gymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Karlstad
  Uppsala
  Västerås
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Design & Media (ES)

  NTI Gymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Flera orter (13 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  GameDev-programmet – Nationell spelutbildning

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Boden
  Norrbottens län
  Rikstäckande
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Estetiska programmet - Musik

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Estetiska programmet

  Kopparlundsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Rikstäckande
  Västerås
  Västmanlands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Estetiska programmet

  Har du ett intresse för samhällskunskap men tycker samtidigt om skapande och konst i olika former? Då kan estetiska programmet vara något för dig. På estetprogrammet får du läsa samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska ämnen med en kreativ tagning. Det finns fem olika inriktningar inom det estetiska programmet: Bild och formgivning, Dans, Estetik och media, Musik och Teater. Inom programmet finns även riksrekryterande utbildningar, så kallade Spetsutbildningar. Du kan läsa mer om dessa hos Skolverket.

  Estet

  Om du anser dig ha ett kreativt sinne är estetiska programmet en bra utbildning för dig. Konst och kultur är några av de ämnen som ofta berörs i utbildningen. Du kommer både individuellt och i grupp få kommunicera de estetiska ämnena i olika uttrycksformer och få lära dig mer om kommunikativa perspektiv. Vill du utveckla dina kunskaper kring de estetiska uttrycksformerna i nutid, historiskt och runt om i världen? Sök då till estetiska programmet.

  Estetiska gymnasiet

  Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program och du kommer därmed vara behörig för vidare studier efter avslutad gymnasieutbildning. Efter examen ska du alltså ha goda kunskaper för högskolestudier inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Estet anses av många vara det högskoleförberedande program som innehåller mest praktiska element eftersom du får utlopp för din kreativitet. Att ha ett kreativt sinne innebär att våga tänka nytt.

  Estet inriktningar

  Nedan presenteras de fem olika inriktningarna som finns inom det estetiska programmet.

  Bild och formgivning

  Genom att läsa inriktningen Bild och formgivning på det estetiska programmet kommer du få lära dig olika tekniker för att framställa bilder och former, både manuellt och digitalt. Du kommer främja din förmåga att skapa och uttrycka dig, kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera ur olika perspektiv.

  Dans

  Om du har ett intresse för dans kommer du genom den här inriktningen utveckla dina kunskaper i olika danstekniker för scenkonstnärlig dans. En stor del av utbildningen på det estetiska programmet med inriktning dans handlar om att gestalta och kommunicera med dans. Du får lära dig sambandet mellan dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och dansens olika perspektiv.

  Estetik och media

  Vill du lära dig mer om digitala medier och olika tekniker för dessa? Inom inriktningen Estetik och media utvecklar du din förmåga att skapa och kommunicera med digitala verktyg där ljud, bilder och berättande står i centrum. Du upplever, tolkar och reflekterar över digitala uttryck ur olika perspektiv.

  Musik

  Genom att läsa musik-inriktningen kommer du utveckla dina kunskaper om musik från olika tider och kulturer, men även förbättra ditt musikutövande, konstnärliga skapande och din förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv.

  Teater

  Om du vill lära dig mer teater och skådespeleri, både på och bakom scen kan den här inriktningen var något för dig. Du kommer få utveckla din förmåga att sceniskt gestalta, kommunicera, uppleva och tolka både andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.

  Antagningsprov estetiska programmet

  Det är inte helt ovanligt att skolor som erbjuder det estetiska programmet kräver att du gör ett färdighetsprov för att bli antagen till utbildningen.

  Om utbildningen du sökt har ett antagningsprov kommer du att få information om det på hemsidan där du gör din ansökan, samt på din registrerade mejl. I vissa fall kan du även få hem ett fysiskt brev med information om tid, plats och vilka förberedelser som du behöver göra inför provet.

  Kontakta skolan som du ansökt till om du har några funderingar kring antagningsprovet.

  Funderar du på att läsa Estetiska programmet?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder estetiska programmet!