Viktigt inför skolstart

Visst är det spännande att äntligen börja skolan! Men har du stenkoll på vad du behöver veta inför skolstart? Oroa dig inte – det har vi! Oavsett om du skall studera en högskoleutbildning, en yrkeshögskoleutbildning, en folkhögskoleutbildning eller något helt annat så har vi tipsen för dig! Läs nedan om vad som är viktigt inför skolstart.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig inför skolstarten!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Elektronikingenjör

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2023
  Eskilstuna
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  CAD-ingenjör processindustri

  Teknikhögskolan

  Yrkeshögskola
  2 år
  HT 2023
  Distans
  Göteborg
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Lönespecialist

  Yrkeshögskolan i Mölnlycke

  Yrkeshögskola
  1-2 år
  Program
  VT 2024
  Härryda
  Rikstäckande
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Audionomprogrammet

  Audionomprogrammet på Göteborgs Universitet

  Högskola/Universitet
  3 år
  Kandidat
  HT 2022
  Göteborg
  Rikstäckande
  Västra Götalands län
  0 SEK

  Digital strateg / Digital kreatör

  Berghs School of Communication

  Yrkeshögskola
  1 år
  Program
  Löpande
  Stockholm
  141000 SEK

  Innan du börjar njuta av studentlivet…

  ..finns det en del praktiska saker som du bör ha koll på inför skolstarten. Men det är ingenting du behöver oroa dig över! Vi har skrivit upp allt som kan vara bra att fixa inför skolstart nedanför så du helt enkelt bara skall kunna checka av en efter en. Allt för att du skall kunna sväva på rosa moln hela vägen fram tills skolan börjar.

  Antagningsbesked

  Vet du om du har kommit in på programmet du vill studera? Om inte så bör du hålla koll på två viktiga tillfällen! Första tillfället äger rum i början av juli och det är det första antagningsbeskedet. Här ser du om du har blivit antagen, reservplacerad eller stuken ifrån en utbildning. Ifall du har blivit antagen eller reservplacerad så måste du svara på det första antagningsbeskedet för att behålla din plats. Det andra tillfället som är bra att komma ihåg är det andra antagningsbeskedet i början av augusti. Här får du det slutgiltiga resultatet av antagningen. Det andra antagningsbeskedet behöver du inte svara på för att behålla din plats. Du bör dock svara ifall du inte vill behålla din reservplats på en utbildning så denna platsen kan gå vidare till någon annan. Det kan vara bra att veta att du endast kan tacka ja till en av utbildningar som du har blivit antagen till.

  Boende

  Det finns många anledningar till varför du kan behöva leta efter ett nytt boende inför skolstart. Du kanske är trött på att bo hemma hos familjen, du ska studera i en annan stad, du kanske helt enkelt bara vill flytta? Listan kan göras lång. I olika städer finns det olika studentboenden som är till för att hyras ut till just dig som student. Men väntetiden till dessa kan vara lång så se till att ställa dig i kö i god tid. Det kan även förekomma utlottningar av studentboenden! Kontakta din skola för att få information om vart du kan vända dig för att få information om hur du stället dig i kö till studentboende. Det finns en hel del grupper på Facebook för dig som är på jakt efter boende, du kan även kika efter bostäder på Blocket och på Boplats. Vi rekommenderar starkt att du tar tag i din beroendesituation i god till inför skolstart. Att flytta eller inte är ett svårt val för många. Känner du dig helt redo för att leta nytt boende så finns även möjligheten att plugga på distans.

  CSN

  Nästa fråga är, hur skall du finansiera dina studier? Det vore ju underbart att vinna på Triss och slippa alla typer av ekonomiska bekymmer. Men för dig som ännu inte har skrapat dig till en vinst så finns CSN. CSN, även kallat studiemedel, är en kombination av bidrag och lån som du som student har möjlighet att få under tiden du studerar. Hur mycket studiemedel du får beror på hur många poäng din utbildning är, om du har fått studiemedel tidigare, hur hög övrig inkomst du tjänar samt om du har fått godkänt betyg i dina tidigare studier. När du har ansökt om studiemedel får du inte glömma att även skicka in studieförsäkran inför skolstart för att få dina studiemedel utbetalda.

  Kurslitteratur

  Inför skolstart publicerar läraren vanligtvis en litteraturlista. Här får du tillgång till vilken litteratur som du behöver införskaffa inför respektive kurs som du skall läsa. Uppmärksamma att upplagan du införskaffar stämmer överens med upplagan som efterfrågas av din lärare. Du kan köpa nya böcker på Adlibris eller undersöka ifall boken du söker finns som ljudbok. Vissa skolor har en egen bokhandel, även detta är ett bra alternativ för dig som är på jakt efter att köpa kurslitteratur. Ett billigare alternativ är att söka efter litteraturen i olika Facebookgrupper för att köpa i andrahand, låna litteraturen ifrån biblioteket eller att köpa litteraturen ihop med en studiekamrat. Du kan även leta efter din kurslitteratur på Blocket och Tradera. Ett tips ifall du vill köpa litteraturen i andrahand eller om du vill låna ifrån biblioteket, var ute i god tid!

  Inspark/Nollning

  De flesta skolorna brukar anordna nollning/inspark för de nya studenterna ca 2-3 veckor innan skolstarten. Aktiviteterna som görs under nollningen bestäms utav nollor från tidigare år som kallas för Faddrar. Faddrarnas uppgift är att ta hand om alla nya studenter samt att komma på roliga aktiviteter. Detta är en fantastisk möjlighet för dig att lära känna dina nya klasskompisar! För att kunna planera din tid så bör du inför skolstart kolla upp om din skola har nollning och när den i så fall börjar.

  Mecenatkort

  Mecenat erbjuder exklusiva rabatter för studenter! Här kan du fynda allt ifrån inredning, resor, kläder, elektronikprylar och mycket mer! Registrera dig hos Mecenat kostnadsfritt för att få tillgång till flera studenterbjudanden så du kan spara pengar. Detta är perfekt för dig som vill inhandla lite nytt inför skolstart!

  Andra funderingar

  Behöver hjälp med din ansökan till högskolan/universitet eller ansökan till yrkeshögskolan? Eller står du i valet och kvalet mellan olika skolor och vill veta hur det är exempelvis att studera på folkhögskola? Vi på studier.se har svaren på alla dina funderingar!

  Nu har du ju stenkoll på allt inför skolstart!

  Det enda som är kvar för dig är att välja utbildning. Fyll i formuläret och få upp till 5 olika förslag på utbildningar som passar just dig!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Mjukvarutestare utbildning

  Vill du gå en mjukvarutestare-utbildning? Då har du kommit rätt! En mjukvarutestare har som uppgift att genomföra tester och...

  Javautvecklare utbildning

  Vill du gå en Javautvecklare-utbildning? Då har du kommit rätt! En utbildning till javautvecklare eller javascriptutvecklare passar dig som...

  Utbildningar som är lätta att komma in på

  Vill du veta vilka utbildningar som är lätta att komma in på i Sverige? Även om du inte har...

  Bästa utbildningen för att bli rik

  Vet du vilken som är den bästa utbildningen för att bli rik? Det vet vi! Nedan har vi samlat...

  Nätverkstekniker utbildning

  Läs en nätverkstekniker utbildning! Som nätverkstekniker lär du dig att installera och underhålla hård- och mjukvara inom olika typer...

  Systemutveckling utbildning

  Går du i tankarna att gå en systemutveckling utbildning? Varje dag ökar digitaliseringen i vårt samhälle och för alla...

  Bästa utbildningen för framtiden

  Vill du veta vilken som är den bästa utbildningen för framtiden? Vi vet svaret! Under de kommande åren kommer...

  Industritekniska programmet

  Funderar du på att läsa industritekniska programmet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan...

  El- och energiprogrammet

  Funderar du på att läsa el- och energiprogrammet på gymnasiet? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du...

  Svetsare utbildning

  Vill du börja arbeta som svetsare och letar efter olika utbildningsalternativ? En svetsutbildning ger dig kunskapen och färdigheterna som...