Utbildningar som är lätta att komma in på

Vill du veta vilka utbildningar som är lätta att komma in på i Sverige? Även om du inte har högsta betyg från gymnasiet finns det flera sätt att ta sig in på din drömutbildning. Nedan berättar vi mer om hur du kan gå till väga, samt nämner flera utbildningar och program som är lätta att komma in på men ändå kan leda till bra betalda jobb.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Barnskötare

NTI-skolan komvux

Komvux
Anpassat
Kurser
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Vårdbiträde

NTI-skolan komvux

Komvux
Anpassat
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Undersköterska

NTI-skolan komvux

Yrkesutbildning
Anpassat
Löpande
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Inköpare & upphandlare

Affärshögskolan

Yrkeshögskola
2 år
HT 2025
Distans
CSN-berättigad & kostnadsfri

Lantmästare utbildning

SLU - Sveriges lantbruksuniversitet

Högskola/Universitet
3 år
Program
HT 2024
Lomma
Rikstäckande
Skåne län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Tekniskt basår

Mälardalens universitet

Högskola/Universitet
1 år
Program
HT 2024
Flera orter (5 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Börja din drömutbildning – även utan högsta betyg

Vill du gå en bra utbildning men har inte högsta betyg? Ingen fara! Vi ska reda ut hur du kan ta dig in på din drömutbildning, samt ge dig information om vilket som är de lättaste programmen att komma in på, samt vilket som är de svåraste programmen att komma in på.

Yrkeskunskaper på distans

Att skaffa nya yrkeskunskaper via distansstudier är en flexibel och tillgänglig väg till en givande karriär. Exempel på yrken är vårdbiträde och undersköterska som båda är viktiga yrken inom vården. Distansstudier ger dig friheten att anpassa din utbildning till ditt eget schema och kräver endast en internetanslutning och en dator. Efter avslutade studier öppnas dörrar till många spännande arbetsmöjligheter. Så ta det första steget mot din framtida karriär genom att utforska distansutbildningsalternativen idag.

Hur kan jag söka in till högskola eller universitet?

Du söker till högskola eller universitet via Antagning.se. För att vara behörig finns det olika sätt eller kriterier att söka genom. Du kan söka en utbildning genom till exempel betyg eller resultat från högskoleprovet. En del högskolor och universitet använder även alternativt urval. Alternativt urval innebär att man blir antagen genom till exempel intervju, arbetslivserfarenhet eller antagningsprov. Det finns därför flera möjligheter att komma in på din drömutbildning.

Antagning och urval med hjälp av betyg

Det finns flera sätt att ta sig in till en utbildning via högskola eller universitet. De vanligaste sätten är genom att ansöka med sina betyg eller högskoleprovet. Det finns tre kategorier av betyg, nämligen BI, BII och BF.

  • Betygsgrupp I: Här ingår du som har gymnasieexamen och är behörig utan att komplettera.
  • Betygsgrupp II: Här ingår du som har gymnasieexamen och som kompletterat för behörighet.
  • BF: Här ingår du som har läst på folkhögskola och där fått ett studieomdöme.

Man ingår i betygsgrupp 2 om man läser upp sina betyg eller kompletterar med kurser som man saknar för behörighet. Du kan läsa mer om att läsa upp betyg här nedan, då du kan läsa upp dina betyg via Komvux, som står för kommunala vuxenutbildningar. Att läsa upp sina betyg gör att även den som fick mindre bra betyg i gymnasiet för en chans att komma in på sin drömutbildning.

Vilket program är lättast att komma in på

Det finns en del program som är lättare att komma in på än andra. På en del högskolor och universitet är det lättare att komma in än andra. Nedan har vi listat 10 utbildningar där en del skolor tagit in alla sökande och därför är program som är lätta att komma in på:

  • Lärare
  • Dataingenjör
  • Tekniskt basår
  • Maskiningenjör
  • Miljövetenskap
  • Fysikerprogrammet
  • Lantmästarprogrammet
  • Teologprogrammet
  • Religionsvetarprogrammet
  • Turismprogrammet

Har du gjort högskoleprovet och vill komma in till din drömutbildning genom ditt HP poäng? Nedan ser du en lista över några utbildningar som är lätta att komma in på där de ansökande hade under 0.2 i HP, det vill säga 0.2 i högskoleprovet. Nedan lista gäller inte alla universitet och högskolors program, utan antagningssiffrorna kan vara högre på en del skolor som erbjuder liknande utbildningar. Hur lätta program är att komma in på beror på hur många som söker till programmet, vilka betyg de sökande har och hur många platser skolan har på programmet. De lättaste programmen att komma in på ligger ofta inte i storstäderna, utan det kan vara så att du kan behöva flytta för att komma in på din drömutbildning.

Nedan är en lista över 10 program som är lätta att komma in på där ansökande hade 0.2 eller lägre på Högskoleprovet:

  • Dataekonomutbildningen
  • Förskollärarprogrammet
  • Grundlärarprogrammet
  • Event management
  • Filmprogrammet
  • Mångfaldsstudier
  • Historikerprogrammet
  • Samhällsvetarprogrammet
  • Studie- och yrkesvägledarprogrammet
  • Personal, organisation och ledarskap

Det finns även ofta möjlighet att läsa fristående kurser och genom att läsa dem ta ut en kandidatexamen. Det är ofta lättare att komma in på fristående kurser än att komma in på program, även om man läser samma kurser. Du får enkelt hjälp av en studievägledare som hjälper dig att välja rätt kurser för att sätta ihop till ett program. Eftersom det ofta är lägre ansökningspoäng/meritvärde för att komma in på kurserna kan det alltså vara en bra idé att även titta på den möjligheten för att sätta ihop till ett program.

Lättaste universitet att komma in på

Vilket är det lättaste universitetet att komma in på? Vilket som är det lättaste universitetet att komma in på beror helt på vilken utbildning eller vilket program du vill läsa. Alla universitet och högskolor har olika antagningspoäng på de olika utbildningarna, då det beror helt på hur många som söker det aktuella året. De svåraste universiteten att komma in på brukar vara de i storstäder som till exempel Stockholms universitet, Lunds universitet och Göteborgs universitet. De lättaste universiteten att komma in på brukar vara de mindre universiteten som ligger i mindre städer.

Om du till exempel vill bli sjuksköterska och läsa sjuksköterskeprogrammet är det lättaste universitetet att komma in på Luleå tekniska universitet (14.54), därefter Blekinge tekniska högskola (15.20), följt av Linneuniversitetet (15.40).

Svåraste universitetet att komma in på i Sverige

Nedan är en lista över de mest sökta programmen i Sverige, tillsammans med universitet och antal sökande. De mest populära programmen i Sverige är just nu Läkarprogrammet, Juristprogrammet och Ekonomprogrammet. Listan är baserad på antal förstahandssökande, vilket ger en bra bild över vilka som verkligen vill gå den aktuella utbildningen och inte bara har den som sitt andrahandsval. Listan ger en bra bild över några av de mest sökta och därav svåraste programmen och universiteten att komma in på i Sverige.

Vilket program och universitet som är svårast att komma in på beror på vad du vill studera. Om du vill bli sjuksköterska och gå sjuksköterskeprogrammet ser du i listan nedan vilka universitet och högskolor som är svårast att komma in på. Statistiken kommer från UHR höstterminen 2021 och angivet är även antagningspoäng från urval 2, i grupp 1 (BI) där man ansöker med gymnasiebetyg. Svåraste universiteten att komma in på är Göteborgs universitet (19.27), följt av Lunds universitet (19.06) och Karolinska institutet (19.00).

Lista över svåraste universitetet att komma in på, avser sjuksköterskeprogrammet:

Göteborgs universitet 19.27
Lunds universitet 19.06
Karolinska institutet 19.00
Sophiahemmet Högskola 18.34
Uppsala universitet 18.33
Malmö universitet 18.20
Linköpings universitet 18.18
Umeå universitet 17.93
Högskolan i Halmstad 17.75
Linnéuniversitetet 17.54

Källa: UHR

Program med högst meritvärde

Nedan har vi en lista över de tio program som har högst meritvärde i Sverige 2021. De tre program med högst meritvärde i kategori BI är psykologprogrammet via Lunds universitet (22.29), Läkarprogrammet via Lunds universitet (22.29) och Läkarprogrammet via Karolinska institutet (22.22).

Namn Lärosäte BI
Psykologprogrammet Lunds universitet 22.29
Läkarprogrammet Lunds universitet 22.29
Läkarprogrammet Karolinska institutet 22.22
Software Engineering and Management Göteborgs universitet 22.20
Läkarprogrammet Uppsala universitet 22.19
Civilingenjörsutbildning i teknisk matematik Kungliga Tekniska högskolan 22.10
Psykologprogrammet Uppsala universitet 22.08
Läkarprogrammet Göteborgs universitet 22.03
Civilingenjörsutb i teknisk fysik Kungliga Tekniska högskolan 22.00
Arkitektur och teknik Chalmers 22.00

Källa: Antagningspoäng.se

Vad är ett högt meritvärde universitet

Vad är ett högt meritvärde? Ett meritvärde baseras på dina betyg. I grupp BI har du möjlighet att få maximalt 22.5. Första delen består av betyg (upp till 20.00) och andra delen består av meriterande kurser för utbildningen som ger extra meritpoäng upp till 22.5. Vad som är ett högt meritvärde är relativt, men ett meritvärde över 20 skulle kunna anses vara högt. Bortsett från eventuella meritpoäng är 20.00 det högsta meritvärde du kan få enbart från betyg.

Läs mer om fler populära utbildningar

IT-kurser

Vill du utveckla dina kunskaper inom ett IT-relaterat område? Oavsett om du är nybörjare och vill lära dig grunderna...

Mjukvarutestare utbildning

Vill du gå en mjukvarutestare-utbildning? Då har du kommit rätt! En mjukvarutestare har som uppgift att genomföra tester och...

Javautvecklare utbildning

Vill du gå en Javautvecklare-utbildning? Då har du kommit rätt! En utbildning till javautvecklare eller javascriptutvecklare passar dig som...

Bästa utbildningen för att bli rik

Vet du vilken som är den bästa utbildningen för att bli rik? Det vet vi! Nedan har vi samlat...

Nätverkstekniker utbildning

Läs en nätverkstekniker utbildning! Som nätverkstekniker lär du dig att installera och underhålla hård- och mjukvara inom olika typer...

Systemutveckling utbildning

Går du i tankarna att gå en systemutveckling utbildning? Varje dag ökar digitaliseringen i vårt samhälle och för alla...

Bästa utbildningen för framtiden

Vill du veta vilken som är den bästa utbildningen för framtiden? Vi vet svaret! Under de kommande åren kommer...

Viktigt inför skolstart

Visst är det spännande att äntligen börja skolan! Men har du stenkoll på vad du behöver veta inför skolstart?...

Målare utbildning

Vill du bli målare och arbeta med allt från inredning och färgsättning till större byggprojekt? En målare utbildning ger...

Frontend utvecklare utbildning

Är du en problemlösare med ett öga för design och detaljer? Då kan en frontend utvecklare utbildning vara början...