Utbildning personlig assistent

En utbildning personlig assistent är för dig som vill jobba med människor. Som personlig assistent är det extra viktigt att vara lyhörd och uppmärksam på brukarens behov. Genom att gå en utbildning till personlig assistent får du grundläggande kunskaper i hur du ska sköta ditt arbete på bästa sätt gällande allt från vård till ergonomi och hygien. Kanske jobbar du redan som personlig assistent men vill gå en lyftteknik och ergonomiutbildning?

Vi har samlat flera utbildningar inom området för att du ska kunna hitta en utbildning som passar dina behov!

Skickar...

Låt oss hitta rätt utbildning för dig!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Förflyttningskunskap för personliga assistenter

  Durewall Institutet

  Kompetensutveckling
  1 dag
  Kurser
  Löpande
  Stockholm
  0 SEK

  Vad krävs för att bli personlig assistent

  Det finns inga krav på att du ska ha genomfört en utbildning till personlig assistent dock kan det vara meriterande när du söker ett jobb. Det viktigaste av dig som jobbar som personlig assistent är att du är lyhörd och har förmågan att tyda olika situationer som kan uppstå. Som personlig assistent jobbar du i någons hem vilket innebär att man måste vara extra uppmärksam och kunna anpassa sig.

  I de flesta fall är det brukaren själv som väljer vem hen ska anställa, därför är det extra viktigt att ni får en bra kemi och känner att ni kommer trivas med varandra. En utbildning till personlig assistent kommer ge dig rätt verktyg att använda under dina jobbpass.

  Ergonomiutbildning personlig assistent

  Att jobba som personlig assistent kan vara fysisk påfrestande beroende vilken funktionsvariation som brukaren har. I en personlig assistent utbildning ingår ofta en ergomomiutbildning. Du får lära dig förflyttningsteknik och vilka olika redskap som finns och som kan underlätta i det dagliga arbetet. Utbildningen varvas ofta mer teoretiska genomgångar tillsammans med praktiska övningar för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt.

  Målet med att gå en ergonomiutbildning för personliga assistenter är att ge kunskap och arbetsteknik för att kunna undvika och minska belastningsrelaterade besvär och skador.

  Personlig assistent arbetsmiljö

  Jobbet som personlig assistent ingår i vård och omsorg. Skillnaden från att jobba på tex ett äldreboende eller sjukhus är att som personlig assistent jobbar du ofta i någons hem där bristen på redskap och hjälpmedel kan uppstå. Arbetet utförs även utanför hemmet där arbetsmiljön många gånger kan vara svår att kontrollera. Dessutom är det vanligtvis brukaren som bestämmer hur dagen ska se ut och det kan variera mycket mellan fysiskt arbete och mer stillasittande från dag till dag.

  Enligt arbetsmiljöverket är det arbetsgivarens uppgift att se till att arbetstagaren har en bra arbetsmiljö att verka i. För dig som arbetsgivare är det extra viktigt att ha en kontinuerlig och bra dialog med dina anställda för att kunna identifiera eventuella risker eller ohälsa som kan uppstå. Även brukaren har ett ansvar för att den personliga assistenten ska trivas och ofta kommer dessa två parter överens om vad som ska gälla rörande arbetsmiljön.

  Ifall du som arbetsgivare vill veta mer om arbetsmiljön kring dina anställda har vi samlat de bästa arbetsmiljöutbildningarna under länken samt OSA utbildning för dig som är intresserad av organisatorisk och social arbetsmiljö.

  Att jobba i någons hem

  Att jobba i någons hem kan kännas lite annorlunda. Din arbetsplats är någon annans hem och fristad. Som tidigare nämnt är det oerhört viktigt att vara lyhörd som personlig assistent. Det handlar om att kunna tyda rätt signaler och ha förmågan att kunna anpassa sig efter någon annans sätt att leva. Kanske är det fler än bara brukaren som bor i hushållet, då måste du kunna anpassa dig efter hela familjens behov. Tyda signaler där du behövs men också när du bör dra dig undan och låta familjen vara ifred. Det handlar om en fin gräns mellan att finnas till hands och samtidigt förstå att behov för ensamtid finns.

  Några punkter att tänka på som personlig assistent:

  • Var lyhörd
  • Lär dig tyda sociala signaler
  • Dra dig undan när det behövs
  • Visa respekt för din omgivning

  Andra utbildningar inom vård och omsorg

  Är du intresserad av att gå en utbildning personlig assistent?

  Fyll i formuläret ovan och få upp till 5 skräddarsydda förslag på utbildningar som passar dina önskemål!

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Mastarbete

  Arbetar du i master, höga stolpar eller utför annat arbete på hög höjd? En mastutbildning riktar sig till dig...

  Red Hat utbildning och certifiering

  Söker du en Red Hat utbildning? Eller behöver du en Red Hat Certifiering? Från Linuxutbildning till DevOps-certifiering, hitta Sveriges...

  Anläggningsskötarutbildning

  Behöver du eller dina medarbetare gå en anläggningsskötarutbildning? Här kan du hitta och jämföra kvalitetssäkrade anläggningsskötarutbildningar för att få...

  Stressterapeut utbildning & diplomerad mindfulnessinstruktör

  Vill du gå en stressterapeut utbildning och vägleda dina klienter till en starkare mental hälsa som diplomerad stressterapeut? Eller...

  Hot och våld utbildning

  En hot och våld utbildning ger dig och din verksamhet dom rätta verktygen för att förebygga och hantera hot...

  Utbildningar som ger flexibla jobb

  Drömmer du om att jobba och tjäna pengar hemifrån och söker utbildningar som ger flexibla jobb? Ser du distansarbete...

  Arbete i slutet utrymme

  Arbete i slutet utrymme är en av de största riskmomenten på arbetsplatser och en bristande kunskap kan komma att...

  Brandskyddsansvarig utbildning

  Har du nyss blivit tilldelad brandskyddsansvar och söker en brandskyddsansvarig utbildning? Enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) skall...

  Utrymningsledare utbildning

  Söker du en utrymningsledare utbildning för dig själv eller ditt företag? Har du blivit tilldelad utrymningsansvar på din arbetsplats...

  Föreståndare brandfarlig vara

  Jobbar ni med att hantera brandfarliga och explosiva varor på din arbetsplats? Är din verksamhet tillståndspliktig enligt lagen om...