Socionomprogrammet – en akademisk yrkesutbildning

Publicerad 3 februari 2020

Om du är intresserad av att arbeta med människor och vill ha en bred utbildning med goda framtidsutsikter, kan en akademisk yrkesutbildning i socialt arbete passa dig!

– Socionomprogrammet är särskilt intressant för de som i allmänhet är intresserade av människor och samhället! berättar studenter på socionomprogrammet.

Forma utbildningen efter dina intressen

Studenterna Rossanna Didriksson och Sabina Niskanen läser sin sista termin på socionomprogrammet på Göteborgs universitet, och båda har trivts väldigt bra på sin utbildning.

– Jag trivs bra på programmet! Jag tycker det har varit väldigt skönt att man har kunnat forma utbildningen lite efter de ämnen som man själv tycker är viktigt och intressant. Jag har ju exempelvis inriktat mig på barn- och familj och psykosocialt arbete, medan vissa studiekamrater istället har valt en mer juridisk inriktning, säger Sabina.

– Jag trivs bra med kursare och lärare och på institutionen. Om jag tänker ”karriärmässigt” så ser det också ljust ut, fyller Rossanna i.

För att ta en socionomexamen vid Göteborgs universitet måste du läsa 210 hp, alltså sju terminer. Men du behöver inte oroa dig för att ha det tråkigt under de tre och ett halvt åren; du får läsa allt från grundläggande kurser till valbara profilkurser, alltså ämnen du kan välja själv. En längre uppsats och en period handledd studiepraktik ingår också, där du kan prova på att arbeta i något socialt område som intresserar dig. Praktikperioden ger dig också erfarenhet och referenser för framtida arbetssökande.

Många möjligheter till jobb

Det svåraste med socionomprogrammet kanske är att välja vilken väg du vill gå efter utbildningen. Socionomer kan till exempel jobba på ett socialkontor, som kurator eller biståndsbedömare inom vården.

– Fördelen med att bli socionom är att man kommer att kunna variera sig i sitt arbetsliv och inte tröttna på det yrke som utbildningen gett en behörighet till. Nackdelen är att man måste börja någonstans och det är där jag är nu! berättar Sabina.

– Jag ska på flera arbetsintervjuer nu i mars och det känns som att det finns många jobb att söka, som också är möjliga att få! Om jag ser längre fram så ser jag att jag har stor möjlighet att välja vad jag vill göra inom socionomyrket. Det ska bli roligt att få börja jobba och lära mig mer, säger Rossanna.

Fortsätt med en master

Men vill du fortsätta studera efter din examen, finns det möjlighet att göra det också. Du kan välja att läsa vidare till samtalsterapeut eller ta en master:

– Jag är rätt säker på att jag om några år kommer läsa en master antingen i socialt arbete eller psykologi, fortsätter Rossanna.

Förutom grundläggande behörighet behöver du också ha läst Matematik B och Samhällvetenskap A eller ha motsvarande kunskaper för att kunna söka till socionomprogrammet, och så klart ha det där brinnande intresset för människor och samhället!

av Lisa Jagemark, allautbildare.se