Socionom utbildning

En socionom utbildning passar dig som vill arbeta med alla typer av människor och hjälpa dem ur svåra perioder i livet. För att kunna arbjuda rätt stöd och veta vilka åtgärder som krävs behöver du plugga en socionomutbildning.

Låter det spännande? Jämför olika socionom utbildningar i listan nedan eller fyll i formuläret så hjälper vi dig att hitta en utbildning efter dina önskemål!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt socionomutbildning

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil, 210 hp

  Campus Västervik

  Högskola/Universitet
  3-4 år
  Program
  Löpande
  Trollhättan
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Socionomprogrammet 210 hp

  Jönköping University

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2022
  Jönköping
  Jönköpings län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil, 210 hp

  Högskolan Väst

  Högskola/Universitet
  Program
  HT 2022
  Trollhättan
  Västra Götalands län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Plugga till socionom

  Att plugga till socionom är roligt och genom att läsa en socionom utbildning får du kunskaper om allt från socialt arbete och samhällsvetenskap, till juridiska frågor och psykologi. Utbildningen ges vid universitet eller högskola och går att studera i flera olika städer runtom i Sverige.

  Genom att plugga socionomprogrammet får du de kunskaper som krävs för att ge stöd till personer och familjer som har problem och behöver hjälp. När du studerat utbildningen kan du jobba som bland annat socialsekreterare, biståndshandläggare eller kurator.

  Socionom distans

  Det är möjligt att studera till socionom på distans för den som önskar det. Vissa högskolor eller universitet erbjuder distansutbildning men det är då vanligt att några få träffar erbjuds på plats. Det kan bero på att det finns ett behov av att genomföra praktiska övningar eller fysiska seminarier.

  Socionomprogrammet poäng

  Socionomprogrammet omfattar 210 högskolepoäng, vilket motsvarar totalt 7 terminer. Efter avslutad socionom utbildning kan du även komplettera med ytterligare poäng genom att läsa en master eller magisterexamen.

  Socionom utbildning längd

  Socionom utbildningen är totalt 3,5 år lång. Det är en 3,5-årig yrkesförberedande utbildning på högskolenivå vilket innebär att du har möjlighet att börja jobba som socionom direkt efter examen.

  Önskar du studera under en längre period går det att komplettera utbildningen med en masterutbildning eller en magisterexamen. Genom att komplettera din socionom utbildning med en högre examen studerar du ytterligare 1-2 år.

  Socionom examen

  Efter avklarad socionom utbildning får du en socionom examen. För att du ska kunna kalla dig för socionom och starta din karriär krävs en full socionomexamen. Skillnaden mellan en kandidatexamen och en socionomexamen är att kandidatexamen inte kräver lika mycket. Socionomexamen är en yrkesexamen och kandidatexamen klassas istället som en grundläggande akademisk examen.

  Genom att studera socionomprogrammet kan du ta ut både en kandidat- och socionomexamen. Kandidatexamen går att ta ut efter 6 genomförda terminer och socionomexamen tas ut efter avslutad utbildning då samtliga 7 terminer är genomförda.

  Socionom behörighet

  För att börja studera en socionom utbildning krävs en grundläggande behörighet för högskoleutbildningar. Det innebär att du minst måste ha avklarat:

  • 2 250 gymnasiepoäng.
  • Engelska A/Engelska 5.
  • Matematik A/Matematik 1.
  • Svenska A/Svenska 1 och Svenska B / Svenska 2 (går att ersättas med Svenska 3 eller Svenska som andraspråk).

  En socionom behörighet kräver även:

  • Matematik B.
  • Samhällskunskap A.

  Eller:

  • Matematik 2a/2b/2c,
  • Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

  Socionomprogrammet kurser

  Socionomprogrammets kurser kan variera beroende på inriktningen på socionom utbildningen och det skiljer sig även mellan de olika universiteten. Det gemensamma är att samtliga kursinnehåll anpassas för att beröra följande områden:

  • Socialt arbete.
  • Juridik.
  • Psykologi.
  • Samhällskunskap.

  Hur mycket får en socionom i lön?

  Hur mycket en socionom får i lön beror på olika faktorer så som erfarenhet och i vilken stad anställningen gäller. I snitt tjänar en socionom 36 100 kr i månaden enligt Yrkeskollen. Ingångslönen för en nyexaminerad socionom är däremot lägre och efter utbildningen kan du förvänta dig en lön närmare 30 000 kr i månaden.

  Socialarbetare utbildning

  Är du intresserad av att arbeta med sociala frågor men är osäker på ifall socionomutbildningen är något för dig? Då finns det andra utbildningar som skulle kunna vara intressanta. Vill du vara med och bidra till människors psykiska välmående kan du läsa en psykologi utbildning. En socialpedagog utbildning passar dig som vill arbeta med liknande arbetsuppgifter utan att behöva studera en universitetsutbildning. Vill du istället endast arbeta med mötet med andra människor kan en coachutbildning vara ett bra alternativ. Även utbildningen till samtalsterapeut öppnar upp möjlighet till att diskutera problem och hjälpa människor som har det svårt.

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Utbildningar som är öppen för sen anmälan

  Hade du planer på att studera men missade sista ansökningsdagen? Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som är...

  Logistik utbildning

  En logistik utbildning ger dig kunskaper i att förstå helheten av materialflöden hos ditt företag och ger förutsättningar till...

  Veterinär utbildning

  Drömmer du om att gå en veterinär utbildning och dagligen hjälpa djur i nöd? Som veterinär arbetar du med...

  Förskollärarutbildning

  Med en förskollärarutbildning får du ett händelserikt och betydelsefullt arbete samtidigt som du är med och formar framtidens generation....

  Omställningsutbildning

  Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  Bästa universitetet i Sverige

  Vill du veta vilka som är det bästa universitetet i Sverige? Här har vi samlat information om de bästa...

  IT säkerhetsutbildning

  Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

  Vård och omsorg utbildning

  Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

  Utbildningar som ger flexibla jobb

  Drömmer du om att jobba och tjäna pengar hemifrån och söker utbildningar som ger flexibla jobb? Ser du distansarbete...