Veterinär utbildning

Drömmer du om att gå en veterinär utbildning och dagligen hjälpa djur i nöd? Som veterinär arbetar du med djursjukvård, oftast på djursjukhus eller djurkliniker men det finns även chans till att laborera och forska inom yrket. Med andra ord, du som har fått upp ögonen för veterinäryrket har en spännande framtid att se fram emot med våra fyrbenta vänner.

På studier.se kan du läsa mer och hitta din veterinär utbildning.

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Studera till Veterinär i Polen

EduPlanet

Studier utomlands
Kandidat
Magister- och master
Utomlands
CSN-berättigad

Studera till Veterinär i Slovakien

EduPlanet

Studier utomlands
Kandidat
Magister- och master
Utomlands
CSN-berättigad

Veterinärutbildning

SLU - Sveriges lantbruksuniversitet

Högskola/Universitet
5-6 år
Kandidat
Program
HT 2024
Uppsala
Uppsala län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Plugga till veterinär

Att plugga en veterinär utbildning passar dig som har ett intresse av djur, naturvetenskap och medicin samt vill skaffa dig kunskaper i djurhälsa och djur-och smittskydd. Att rädda livet på djur är inget mindre än en hjälteinsats. Förutom att du får hjälpa djur som behöver vård av olika slag, får du lära dig om hållbarhet i form av säkra livsmedel samt studera frågor som rör livsmedelsproduktion. Den praktiska delen är en central del i veterinärutbildningen och redan i ett tidigt stadie har man kontakt med levande djur som en del av undervisningen.

Veterinär utbildning distans

Går du i funderingar ifall man kan studera till veterinär på distans? På grund av den praktiska delen som tar upp en stor del av utbildningen så innebär det att man behöver infinna sig på plats. Dessutom kan jourtjänstgöring vara inkluderat i undervisningen vilket betyder att man behöver vara närvarande fysiskt.

Veterinärprogrammet

Veterinärprogrammet läser du på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala (SLU) då det är det enda universitet i Sverige som erbjuder veterinär utbildning för tillfället. Med det sagt, om din dröm är att bli veterinär kan du också söka till en veterinär utbildning utomlands. Detta ger dig inte bara möjligheten att göra dina studier utomlands utan du får även chansen till minnesvärda upplevelser och spännande äventyr.

Veterinärutbildning längd

Funderar du på hur lång tid det tar att utbilda sig till veterinär? Veterinärutbildningen är under 5,5 år vilket motsvarar 330 högskolepoäng. Under din utbildning får du jobba både teoretiskt och praktiskt. Efter att du har tagit examen tilldelas du veterinär legitimation som Jordbruksverket tilldelar.

Veterinär utbildning pris

Terminsavgifter och ansökningsavgift för att studera till veterinär i Sverige tillkommer ifall man är en student utanför EU, EES eller Schweiz. Ansökningsavgiften är 900SEK och när ansökan är slutförd och du blivit antagen till din veterinär utbildning kommer du bli kontaktad av ditt universitet med vidare information kring terminsavgifter. Detta gäller dock inte för studenter från Sverige, EU/EES eller Schweiz då det är kostnadsfritt.

Veterinär utbildning CSN

Du som vill studera till veterinär har möjlighet att finansiera dina studier med studiemedel från CSN. Du som vill gå en veterinär utbildning har rätt till CSN vilket gör det enkelt för dig att ansöka till veterinärutbildningen utan att behöva tänka på dyra kostnader.

Veterinär utbildning jobb

Enligt SACO är konkurrensen för nyexaminerade veterinärer liten, vilket ger dig goda möjligheter för jobb direkt efter din examen. Veterinäryrket är en lönsam bransch med mycket potential men dessvärre med en stor brist på legitimerade veterinärer, vilket betyder att framtidsutsikterna för någon som har en veterinärexamen är mycket goda.

Veterinär lön

Enligt Statistiska centralbyrån är den genomsnittliga lönen för en veterinär ungefär 45 200 kr i månaden, beroende på vilken inriktning man har fördjupat sig inom samt vilket arbetsplats man är på. Med erfarenhet ökar lönen avsevärt och man kan förvänta sig en högre lön än den genomsnittliga lönen med tiden. För en veterinär som har en forskarutbildning överstiger lönen 50 000 kr i månaden.

Andra utbildningar för dig som älskar djur

För dig som har djur som din hjärtefråga finns andra utbildningar tillgängliga utöver veterinär utbildning. Bland annat finns djurvårdare utbildning där du får möjlighet att jobba nära veterinärer och legitimerade djursjukskötare för att hjälpa djur av olika slag.

Även utbildningen där du får jobba med hästar finns tillgänglig till dig som föredrar att arbeta med lite större djur. Häst utbildningarna kan handla om allt från vård och skötsel till att tävla med häst. När vi är inne på häst spåret, finns även ridlärarutbildning för dig som vill bli ridlärare.

Ifall din dröm är att jobba med hundar, passar en hundutbildning för dig där man bland annat kan jobba på hunddagis efter utbildningen.

Läs mer om fler populära utbildningar

Trädgårdsutbildning

En trädgårdsutbildning är för dig som gillar att vara ute i naturen och skapa gröna miljöer. Kanske har du...

Självhushållning

Är du intresserad utav utbildning i självhushållning? Bra! Här får du möjlighet att förbättra dina färdigheter för att nå...

Funderar du på att göra Högskoleprovet?

Funderar du på att göra Högskoleprovet? Vad är egentligen högskoleprovet och varför ska man göra det? Att göra högskoleprovet...

Ridlärarutbildning

Har du drömmar om att få arbeta med hästar? Varför inte gå en ridlärarutbildning? Du kan här söka och...

Obduktionstekniker utbildning

En obduktionstekniker utbildning förbereder dig till att bli en nyckelperson inom rättsmedicin och brottsutredning. Det kräver en gedigen utbildning...

Fysioterapeut utbildning

Fysioterapeut utbildning är en av de mest givande och eftertraktade karriärvägarna inom hälso- och sjukvården. Denna utbildning ger dig...

Trafiklärare utbildning

Drömmer du om att bli en kvalificerad trafiklärare? En trafiklärare utbildning öppnar dörren till en spännande karriär där du...

Korta YH-utbildningar som ger jobb

Korta YH-utbildningar är din väg till snabb och relevant kompetens som leder till jobb. Här hittar du en lista...

Apotekstekniker utbildning

Är du en person som brinner för att hjälpa andra och har ett intresse för läkemedel och hälsa? Då...

Kiropraktor utbildning

En kiropraktor utbildning är ett spännande steg mot en karriär som hjälper människor att må bättre och förbättra deras...