Hoppade av och började om - "Jag insåg helt enkelt att min framtida yrkesroll fanns någon annanstans”

Publicerad 4 november 2019

Beatrice var säker på att hon skulle hitta sin framtida yrkesroll i den omtalade ekonomivärlden, men efter ett års studier på ekonomiprogrammet insåg hon att hon sökte efter någonting annat. Under ett vikariat på en lågstadieskola fann hon det som verkligen engagerade och drev henne framåt. Med en vilja att få arbeta med kreativitet och meningsfullhet valde hon att påbörja sina studier på grundlärarprogrammet, ett beslut som hon idag är tacksam över att hon vågade ta.

Vad skulle du säga är det bästa med att vara student?
– Det bästa med att vara student är att du kan styra över din egen tid. Du kan välja när och hur du vill studera, utefter föreläsningar och tentor såklart. Men studentlivet är så mycket mer än bara studier! Man möter ständigt nya människor, jag har fått många nya vänner genom skolan. För mig som lärarstudent erbjuds även en blandning av både teori och praktik ute på skolor, vilket bidrar till en bättre förståelse för yrket och förberedelse inför det kommande arbetslivet. Tiden går även mycket fortare än vad man tror. Jag studerar just nu en fyraårig utbildning och jag har endast ett år kvar. Jag trodde aldrig att det skulle gå såpass fort som det har gjort, vilket betyder att det har varit en väldigt rolig och givande tid!

Du valde att avsluta dina ekonomistudier efter ett år, var det ett givet beslut?
– I stunden var det ett svårt beslut att ta. När man har studerat ett år är man även ett år närmre sin examen, nu skulle jag få börja om från början igen. Men idag är jag tacksam över att jag vågade ta beslutet. Jag kände redan efter andra terminen att jag inte längre fann någon meningsfullhet i det jag gjorde. Jag upptäckte under mina ekonomistudier att jag ville arbeta med människor på ett djupare plan och få möjlighet att göra skillnad i samhället. Jag insåg helt enkelt att min framtida yrkesroll fanns någon annanstans. Jag tror att många är rädda för att hoppa av och börja om, både på grund av den tidsmässiga men även den ekonomiska faktorn. Men det är verkligen ingen fara! Det är bättre att man vågar prova sig fram och hitta det man verkligen brinner för än att stanna kvar för att man känner att man måste.

” Jag tror att många är rädda för att hoppa av och börja om, både på grund av den tidsmässiga men även den ekonomiska faktorn. Men det är verkligen ingen fara! Det är bättre att man vågar prova sig fram och hitta det man verkligen brinner för än att stanna kvar för att man känner att man måste.”

Varför lockade just läraryrket?
– Jag vill arbeta med att hjälpa människor. Söker man kreativitet och variation i sitt arbete passar läraryrket perfekt. Jag lär mig mycket av att integreras med eleverna, jag får kunskap av att se saker och ting utifrån andras perspektiv. De kurser vi läser baseras mycket på pedagogik och ledarskap, där vi får en god inblick i hur människan fungerar. Det är kompetens som är givande och användbart i de flesta yrken, vilket betyder att jag som lärarstudent får en bred grund att stå på.

Vilka är dina bästa studenttips?
– Att ha ett extraarbete vid sidan om är guld värt! Det drygar ut studentkassan rejält, och då blir nudelmiddagarna ett minne blott! Sedan är det bra att renskriva alla anteckningar från föreläsningarna, du kommer att tacka dig själv om anteckningarna är tydliga när det är dags att börja plugga inför tentor. Ta del av alla spartips som finns. Ett tips är att investera i en kaffetermos, det kommer att behövas! Använd även diverse studentrabatter, du kan få ned priset på allt ifrån gymkort till fredagshänget på stan.

Går du i tankarna om att byta spår? På studier.se kan du söka, hitta och jämföra olika utbildningar för att hitta rätt för just dig! Du kan också läsa: Vad kan man göra under ett sabbatsår?, eller om du behöver en En paus från mörkret?. Du kan till och med vill byta linje och Studera utomlands. Om du är i början av studiesökandet kan du läsa mer om ansökan Högskola/Universitet eller om du är klar kanske du undrar Vad händer efter högskolan?