Gymnasieingenjör

Funderar du på att läsa till Gymnasieingenjör? Vi ger dig en grundläggande beskrivning av vad du kan förvänta dig från utbildningen och vilka profiler som finns. Du kommer även få läsa mer om efterfrågan på arbetsmarknaden och vilka karriärmöjligheter som ges.

Att välja utbildning är inte helt lätt, därför vill vi hjälpa dig att hamna rätt från början!

Skicka en intresseanmälan så hjälper vi dig hitta rätt utbildning!

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt gymnasium!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  NTI Gymnasieingenjör (TE4)

  NTI Gymnasiet

  Gymnasium
  1 år
  Program
  HT 2023
  Flera orter (14 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Teknikprogrammet fjärde året

  Haganässkolan - Gymnasium

  Gymnasium
  1 år
  Program
  HT 2023
  Kronobergs län
  Älmhult
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Teknikprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2023
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Gymnasieingenjör

  Trafikverksskolan

  Gymnasium
  1 år
  Program
  Skåne län
  Ängelholm
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Gymnasieingenjör

  Gymnasieingenjörer är en viktig yrkesgrupp som bidrar till samhällets tekniska utveckling och tillväxt. Utbildningen är ett tekniskt fjärde år som bygger på teknikprogrammet och erbjuds på ett flertal gymnasieskolor runt om i Sverige. Skolverket menar att är syftet med gymnasieingenjörsprogrammen att ge eleverna en grundläggande utbildning inom teknikområdet som möjliggör för dem att antingen fortsätta studera på högskolenivå eller att direkt gå ut i arbetslivet. Gymnasieingenjörer har kunskaper inom bland annat matematik, fysik, kemi, datorteknik och teknisk kommunikation.

  Utbildningen syftar till att ge eleverna möjlighet att utveckla sina ingenjörsmässiga färdigheter. Detta innebär att eleverna ska lära sig att definiera och analysera problem, utarbeta lösningar, utveckla, konstruera och producera produkter och tjänster.

  Sammanfattningsvis är en gymnasieingenjörsutbildning en bra grund för den som vill arbeta inom teknikområdet. Utbildningen ger en bred teknisk kompetens och möjlighet att välja mellan många olika karriärvägar, läs mer om dessa nedan. Efterfrågan på gymnasieingenjörer är stor och det finns goda möjligheter till jobb inom många olika branscher.

  Behörighet

  För att bli antagen till en gymnasieingenjörsutbildning krävs det vanligtvis att du ska ha grundläggande behörighet för högskolestudier, det vill säga att du har gått ut gymnasiet med godkända betyg i svenska, engelska, matematik och ett antal andra ämnen. Antagningskraven kan variera mellan olika skolor, så det är viktigt att läsa på om de specifika kraven för den utbildning du är intresserad av.

  Profiler

  • Design och produktutveckling
  • Produktionsteknik – välj mellan Produktion och automation eller Processteknik
  • Informations- och medieteknik – välj mellan Mjukvarudesign eller Nätverksteknik
  • Samhällsbyggande och miljö – välj mellan Produktionsledning bygg- och anläggning eller Projektering

  T4

  ”T4” är en förkortning som tidigare användes för att beskriva en viss typ av teknisk utbildning på gymnasiet, som sedan 2011 ersattes av den nuvarande gymnasieingenjörsutbildningen.

  Idag ersätts alltså begreppet T4 av gymnasieingenjörsutbildningen. Gymnasieingenjörsprogrammen har en liknande inriktning som T4-utbildningen, men är mer anpassade efter dagens krav och behov på arbetsmarknaden. De ger eleverna en bred teknisk grund och goda förutsättningar för vidare studier eller arbete inom teknikrelaterade yrken.

  APL – Gymnasieingenjör

  Precis som på många andra yrkesinriktade utbildningar finns det även arbetsplatsförlagt lärande (APL) på gymnasieingenjörsutbildningen. APL är en viktig del av utbildningen eftersom det ger dig som elev möjlighet att praktiskt tillämpa den teoretiska kunskap som ges under utbildningen och få erfarenhet av hur det är att arbeta i en riktig arbetsmiljö.

  Under APL-perioden du möjlighet att arbeta på en arbetsplats inom det tekniska området och utföra uppgifter som är relevanta för din utbildning. Det kan exempelvis vara arbete inom konstruktion, produktion, kvalitetskontroll eller underhåll.

  Antalet veckor som du spenderar på APL varierar mellan olika gymnasieskolor och utbildningar, men vanligtvis ligger det på mellan 15 och 20 veckor under hela utbildningen. Under APL-perioden får du också handledning och stöd från en handledare på arbetsplatsen samt från din lärare på skolan.

  Samverkan mellan skola och arbetsliv

  Samverkan mellan arbetsliv och skola är en viktig del av gymnasieingenjörsutbildningen och syftar till att stärka kopplingen mellan teori och praktik. Detta sker på olika sätt, bland annat genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) och genom samarbeten mellan skolor och företag.

  Ett exempel på samverkan mellan arbetsliv och skola är att många gymnasieskolor har samarbetsavtal med företag inom teknikbranschen. Detta innebär att du som elev får möjlighet att besöka företagen och se hur teknik används i praktiken, samt få en inblick i hur företaget fungerar och vilka krav som ställs på de anställda. Det kan också innebära att företaget bidrar med gästföreläsningar, handledning eller praktikplatser för eleverna.

  Exempel på yrken efter fjärde teknikåret

  Enligt Arbetsförmedlingen är efterfrågan på gymnasieingenjörer fortsatt stor i Sverige. Det finns behov av kompetent personal inom många olika branscher, exempelvis inom tillverkningsindustrin, bygg- och anläggningssektorn samt inom energi- och miljöteknik.

  Här är en lista på några yrken som du kan arbeta som efteren gymnasieingenjörsutbildning:

  Det är viktigt att påpeka att detta bara är ett urval av de yrken som kan vara tillgängliga efter en gymnasieingenjörsutbildning. Det finns många fler karriärvägar och möjligheter att specialisera sig inom olika teknikområden.

  Funderar du på att läsa till Gymnasieingenjör?

  Dags att söka till gymnasiet? Oavsett om det är dags för dig att välja gymnasium, eller kanske byta gymnasium så finns vi här för att hjälpa dig. På studier.se får du hjälpa att hitta Sveriges roligaste gymnasium och vi guidar dig genom både gymnasievalet och gymnasieantagning. Fyll i formuläret ovan så hjälper vi dig att hitta ett gymnasium som passar dig och som erbjuder utbildningen Gymnasieingenjör!

  Läs mer om fler populära utbildningar