Behandlingspedagog utbildning

Vill du ha ett arbete där du får möjlighet att arbeta med människor och hjälpa andra? Som behandlingspedagog är du eftertraktad inom vård och boende, kriminalvården samt socialpsykiatrin. Kommuner, regioner, statliga institutioner och privata aktörer letar ofta efter behandlingspedagoger att anställa vilket ger dig goda möjligheter till jobb efter avslutade studier.

Jämför olika behandlingspedagog utbildningar nedan eller skicka en intresseanmälan så kopplar vi samman dig med passande utbildningsaktörer.

Skickar...

Låt oss hjälpa dig hitta rätt behandlingspedagogutbildning!

 • Spar tid - vår personal hjälper dig!
 • Fyll i dina uppgifter, gör en förfrågan och få snabbt svar från upp till 5 aktörer
 • Få direktkontakt med utbildningsaktörer på distans, online eller i din stad
 • Jämför och välj den utbildning som passar dig bäst!
 • Din förfrågan är helt gratis!

  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Socialpedagog

  Folkhögskola
  2 år
  HT 2022
  Jämtlands län
  Rikstäckande
  Östersund
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Socialpedagog­utbildning

  Värnamo Folkhögskola

  Folkhögskola
  2 år
  Löpande
  Jönköpings län
  Rikstäckande
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Allmän kurs - barn och ungdom

  Värnamo Folkhögskola

  Folkhögskola
  1-3 år
  Löpande
  Jönköpings län
  Rikstäckande
  Värnamo
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Certifierad Socialpedagog

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  19 900 SEK

  Behandlingspedagog

  Bromma folkhögskola

  Folkhögskola
  Program
  Distans
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Diplomerad Integrationspedagog

  Academy Online

  Yrkesutbildning
  Löpande
  Distans
  12 800 SEK

  Socialpedagog

  Humanistiskt Lärcentrum

  Yrkesutbildning
  Program
  Löpande
  Distans
  18 900 SEK

  Socialpedagog

  Distansinstitutet

  Yrkesutbildning
  E-Learning
  Löpande
  Distans
  Rikstäckande
  21900 SEK

  Vad gör en behandlingspedagog?

  En behandlingspedagog arbetar med vård och behandling av människor med olika problem och svårigheter. Arbetet som behandlingspedagog passar dig som vill arbeta med att hjälpa andra människor som lider av olika problem. Som behandlingspedagog möter du personer med olika behov där du ansvarar över att utforma olika behandlingsplaner för dina patienter. Det innebär att du utvärderar patientens förmågor och föreslår vilka behandlingsinsatser som lämpar sig.

  Hur är det att jobba som Behandlingspedagog?

  Att jobba som behandlingspedagog innebär ett varierat arbete där du får möjlighet att jobba i nära kontakt med patienter som du behandlar och dina kollegor. En behandlingspedagog jobbar ofta i team med andra yrkesgrupper så som psykologer, läkare och lärare. Behandlingspedagog är ett yrke som innebär många utmaningar samtidigt som du får mycket tillbaka och utvecklas som person.

  Arbetstider

  Arbetstiderna för en behandlingspedagog varierar mellan olika arbetsplatser. Behandlingspedagoger arbetar vanligtvis på dagtid men det kan även förekomma mer obekväma arbetstider på kvällstid och helger.

  Hur mycket tjänar en Behandlingspedagog?

  Som en behandlingspedagog tjänar du mellan 24 000 och 32 999 kr. Lönen för en Behandlingspedagog kan dock skilja sig mycket beroende på vilken erfarenhet man har och var man arbetar.

  Så mycket tjänar i snitt en behandlingspedagog fördelat på olika län:

  • Blekinge 28.850 kr
  • Dalarna 24.990 kr
  • Gävleborg 25.000 kr
  • Jönköping 27.207 kr
  • Kalmar 26.750 kr
  • Skåne 27.667 kr
  • Stockholm 28.233 kr
  • Södermanland 34.000 kr
  • Uppsala 30.675
  • Västmanland 30.000 kr
  • Västra Götaland 31.700
  • Östergötland 26.175 kr

  Källa: Lönestatistik.se

  Vad krävs för att bli Behandlingspedagog?

  För att bli behandlingspedagog krävs en gedigen utbildningsbakgrund för att få rätt kunskap om hur man bemöter människor på ett professionellt sätt och genomför viktiga bedömningar. Ofta ställer arbetsgivare krav på att du ska vara minst 25 år gammal och ha tidigare erfarenhet av att arbeta med liknande arbetsuppgifter.

  Hur lång är utbildningen?

  För att bli behandlingspedagog behöver du vanligtvis läsa en 2-årig utbildning. Längden kan variera beroende på utbildningform men det vanligaste är att en behandlingspedagog utbildning är 2 år långa men längden kan också variera beroende på studietakten. Läser du en snabbare studietakt kan du bli klar med dina studier på en kortare tid. Det finns även utbildningar som erbjuder ett flexibelt upplägg där du själv bestämmer hur länge du vill studera.

  Behandlingspedagog utbildning distans

  Utbildningar till behandlingspedagog erbjuds även på distans där du kan plugga på distans. Vanligtvis behöver du utöver onlineutbildningen på distans även befinna dig på plats vid några enstaka tillfällen för att praktiskt tillämpa dina kunskaper. En stor del av utbildningstiden är LIA (lärande i arbete) där du befinner dig på plats hos en arbetsgivare för att lära dig utföra arbetet. Trots att utbildningen till stor del bygger på praktiska kunskaper finns det även möjlighet att studera en distansutbildning helt utan några fysiska träffar.

  Behandlingspedagog behörighet

  Utbildningen till behandlingspedagog erbjuds på yrkeshögskolor, folkhögskolor och privata skolor, vilket gör att behörigheten kan skilja sig åt mellan olika skolor. För att bli behörig till att börja studera till behandlingspedagog krävs ofta en grundläggande behörighet och ibland även en särskild behörighet.

  Den grundläggande behörigheten innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. En särskild behörighet kan krävas i vissa fall vilket innebär att skolan sätter upp krav på att du behöver ha betyg i specifika kurser som är relevanta för utbildningen. Det kan till exempel vara betyg i svenska, psykologi eller samhällsvetenskap. En bra grundläggande utbildning får du genom att studera vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

  Vad är det för skillnad på socialpedagog och Behandlingspedagog?

  Skillnaden mellan en behandlingspedagog och socialpedagog utbildning är att behandlingspedagoger ofta riktar in sig mer mot behandling för personer som behöver stöd med allvarliga psykiska problem eller missbruk. En socialpedagog arbetar istället generellt med socialt arbeta för utsatta personer.

  Innehållet i utbildningarna kan skilja sig åt, även om du efter utbildningen kommer att kunna arbeta med samma saker. Vilken utbildning du väljer att studera beror helt enkelt på vilken inrikting du vill specialisera dig inom.

  Liknande utbildningar

  Inom vården finns många utbildningar där du får möjlighet att arbeta med liknande arbetsuppgifter som en behandlingspedagog. Du kan välja att studera en annan pedagogisk utbildning så som socialpedagog, stödpedagog, beroendepedagog. Du kan även studera till socionom eller undersköterska om du vill arbeta inom vården eller jobba med människor. Hitta mer inspirerande förslag på omvårdande utbildningar på länkarna nedan:

  Läs mer om fler populära utbildningar

  Administationsutbildning

  En administrationsutbildning passar dig som vill kunna arbeta inom många olika branscher och föredrar ett jobb med varierande arbetsuppgifter...

  Gratis utbildningar med en lovande framtid

  Vill du gå en gratis utbildning med en lovande framtid? Ibland står det still och vi behöver hjälp att...

  Omställningsutbildning

  Arbetsmarknaden är i ständig förändring, varje år försvinner tusentals jobb i Sverige medan nya arbetstillfällen tillkommer. Dom nya jobben...

  Utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden

  Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som...

  Bästa universitetet i Sverige

  Vill du veta vilka som är det bästa universitetet i Sverige? Här har vi samlat information om de bästa...

  IT säkerhetsutbildning

  Vill du gå en IT säkerhetsutbildning och utveckla kompetensen du behöver för att skydda företag och myndigheter från cyberattacker...

  Gå en utbildning som leder till jobb

  Vill du gå en utbildning som leder till jobb? Nedan har vi samlat några yrkeshögskoleutbildningar som ger dig jobb...

  Vård och omsorg utbildning

  Är du intresserad av att gå en vård och omsorg utbildning? Då har du hittat rätt! En utbildning inom...

  Elevassistent utbildning

  En elevassistent utbildning ger dig fördjupade kunskaper om barn och ungdomar med särskilda behov som exempelvis en funktionsnedsättning eller...

  Studera utomlands – 10 populära alternativ för utlandsstudier

  Vill du studera utomlands? Gör som 25 000 andra svenska studenter och studera utomlands på internationella skolor, universitet och...