Vill du slippa ångesten efter semestern?

Publicerad 0 november 2016

Har du drabbats av efter-semester-ångest? Vi har samlat våra och experternas bästa tips för att återvändandet till jobbet efter semestern inte ska kännas lika motigt.

Tillbaka från semestern?

Om du inte redan är tillbaka på jobbet, kommer du förmodligen att vara det inom de närmaste veckorna. Sommaren har varit varm och härlig på de flesta håll i Sverige – ändå kan det kännas som att semestern alltid är för kort. Vad ska man göra när de första dagarna på jobbet innebär gäspningar, tomma blickar och ett motstånd mot att sätta igång?

Vi har kollat vad Sveriges ledande experter inom området tycker. Dessutom bidrar vi med allautbildares bästa tips för att mota ångesten i dörren!

Upptäck negativ stress på jobbet

Negativ stress kan vara en anledning till obehagskänslorna. Att känna att kompetensen inte räcker till arbetsuppgifterna eller att uppleva att man inte har tillräcklig kontroll över sin vardag, kan skapa en stress som påverkar både dig och din omgivning. När du varit borta från skrivbordet några veckor kan du passa på att se på din arbetssituation med nya ögon.

–  Många kommer rätt fort in i lunken igen på jobbet och olustkänslorna försvinner. Men om olusten är väldigt stark och fortsätter behöver du sätta dig, stänga av mobiltelefonen och bena ut vad det handlar om, säger Giorgio Grossi, forskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Inspiration och energi

Att lära sig om en effektivare organisationsteknik kan vara det som behövs för att avhjälpa en del av den negativa stressen som påverkar ditt humör. Många stressforskare tipsar också om enkla saker, som att utnyttja de ljusa kvällarna och att väva in vilan i vardagen och inte bara under semestern. Men att stanna upp och njuta är lättare sagt än gjort, även om man vet att det ger mer energi. Med en kurs i stresshantering eller mindfulness, lär du dig hur du kan hitta det där lugnet i vardagen som är så svårt att hitta.

Visst kan de vanliga arbetsuppgifterna och rutinerna räcka för att stimulera dig, men om du börjar tycka att arbetsvardagen blir lite tråkig och oinspirerad, kanske det är dags för förändring – för dig och din hjärnas skull.

Lär dig något nytt

Åke Pålshammar, senioruniversitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, anser att hjärnan behöver stimulans för att hålla sig vital. Att hålla igång och lära sig nya saker är viktigt för att behålla en snabb tankeverksamhet och energi.

Om du känner att du fastnat i din roll på din arbetsplats kan en coach hjälpa dig att konkretisera vad som saknas. Om du redan vet och har en dröm om vad du skulle vilja göra för att få ny energi i karriären, finns det ingen bättre tid än hösten. Låt den annalkande skolstarten smitta av sig och lär dig något nytt för att bota tristessen på jobbet medan björklöven långsamt blir gulare.

Våra fem bästa tips för de första veckorna på jobbet:

  • Skvallra lite med dina kollegor – berätta om semesterns alla lyckliga stunder .(och misslyckandena också, för alla del) för dina medarbetare.
  • Passa på att befästa förändringar – bryt dåliga mönster, allt från ditt ostädade skrivbord till den krångliga relationen med kollegan.
  • Drick starkt kaffe – därför att en svart kopp kaffe (helst med en kanelbulle till) har aldrig skadat någon.
  • Planera in något att se fram emot – nästa semester kan vara lite för långt bort, men kanske en rolig workshop, AW eller kvällskurs kan hjälpa?
  • Vidareutbilda dig – fördjupa dig inom ditt yrke, fräscha upp dina kunskaper eller komplettera ditt arbetsliv med något helt nytt.

Om du klickar dig in på ditt yrkes- eller intresseområde i vår söktjänst, vågar vi lova att du blir inspirerad till att utvecklas!