Fem tips för dig som ska köpa in maskinutbildning

Publicerad 2 maj 2024

Att arbeta med stora maskiner innebär att man har ett stort ansvar för sin egen och andras säkerhet. Rätt maskinutbildning är ett viktigt första steg – men hur ska man tänka när utbudet är så stort?

Här kommer några tips från Maria Themptander, truck- och maskinexpert på TYA, som förenklar för dig som vill göra rätt från början och satsa på en kvalitativ maskinutbildning för dina anställda.

 1. Validera nya medarbetare
  Validering är ett bra sätt att kartlägga vilka kunskaper och kompetenser en person har. För TYA-anslutna företag finns ett digitalt verktyg för branschvalidering. Perfekt för dig som vill veta hur mycket en nyanställd medarbetare redan kan och vilken typ av maskinutbildning du kan behöva komplettera med. Effektivt, säkert och tryggt för både arbetsgivare och arbetstagare
 2. OBS – allt är inte validering
  Tänk på att det är skillnad på validering och faktisk utbildning. För att få ett korrekt utfärdat utbildningsintyg räcker det alltså inte att enbart validera.
 3. Välj en godkänd utbildningsaktör
  Kontrollera att utbildaren har avsatt tillräckligt med tid för praktisk körning. På tya.se kan du hitta en förteckning över maskinutbildare som har skrivit avtal med TYA och därmed garanterar en seriös maskinutbildning.
 4. Säkerställ att utbildaren kan erbjuda rätt maskintyp
  Se till att det är just de maskintyper som dina anställda använder som finns med i utbildningen. Det är också en stor fördel om det går att integrera era interna regler direkt i utbildningen.
 5. Glöm inte TYAs checklista!
  Mycket att tänka på? Jo, det kan lätt kännas så när man ska köpa in en utbildning. TYAs checklista i nio steg gör det enklare för dig att förstå vad du behöver vara medveten om för att uppfylla lagstiftnings- och avtalskrav. Ladda ner den på tya.se.