Utbildning i hjärt-lungräddning räddar liv

Publicerad 3 februari 2014

Lär dig något som verkligen gör skillnad. HLR, hjärt-lungräddning, kan vara skillnaden mellan liv och död, men är något som alla kan lära sig.

Det är en mardröm som kan hända när som helst. Du går på gågatan och personen bredvid dig faller bara ihop. En kollega ramlar ihop i personalrummet. Det kan hända någon som du känner, din sambo, din vän, eller en annan medmänniska.

Plötsligt hjärtstopp

Utanför sjukhus drabbar plötsligt hjärtstopp ungefär 10 000 personer per år. Den första insatsen är ganska självklar för många av oss. Vi ringer 112. Men innan ambulanspersonal är på plats, har du några livsavgörande minuter.

När någon råkar ut för ett sådant ”elektriskt kaos i hjärtat”, kan du rädda liv om du kan handlingsplanen L-ABC och hjärt-lungräddning, som inkluderar hjärtkompressioner och mun-mot-mun-metoden. När hjärtat inte längre slår ordentligt blir tillförseln av syre till kroppens viktiga organ snart otillräcklig.

Andningsstopp

Andningsstopp, när någon inte längre andas normalt, innebär också en enorm risk för syrestillförseln till kroppen och framför allt hjärnan, som är extra känslig. Efter drunkning, överdos, hjärtstillestånd och medvetslöshet är det en viktig insats att kunna HLR för att säkra syretillförseln.

Vill du göra en livsviktig insats, lär dig hjärt-lungräddning. Eller låt hela kontoret gå en kurs! På allautbildare.se finns det över 80 kurser i HLR, både med och utan hjärtstartare, för barn och för vuxna.