Ta båten med på bilsemester

Publicerad 3 juni 2012

Att traila båten ger oanade möjligheter för den som älskar båtlivet. Både i Sverige och Norge finns kanaler som erbjuder ett vackert och rogivande miljöombyte.

Båtar upp till 25 fot håller vanligtvis till i sina hemmavatten och används sällan till mer än kortare turer och helgutflykter. För de flesta båtägare kan längre sjöresor i öppna farvatten skapa mer besvär än glädje eftersom båtarna är mindre än 6 -7 meter.

Vad många glömmer är att båten lätt kan placeras på båtvagnen och trailas till nya vatten, antingen söt- eller saltvatten. Bara i Skandinavien finns det elva stora kanalsystem endast några timmars bilfärd bort, vilket ger båtfolket många möjligheter till miljöombyte.

– De flesta människor med egen båt har aldrig varit på en kanal, och få är medvetna om hur lätt det är att traila båten på semestern, säger Benny Ruus, chef för Dalslands kanal och ordförande för Föreningen Sveriges och Norges kanaler.

– Kanalerna erbjuder en helt annan miljö än kusten, som ofta har överfulla och trånga hamnar under sommarmånaderna. Dessutom behöver man inte oroa sig för väder, vind och höga vågor. Inlandet ger en annan dimension till båtupplevelsen, säger Benny Ruus.

Flexibel semester
Alla de stora kanalerna i Skandinavien, såsom Dalslands kanal, Göta kanal, Strömsholms kanal, Telemarkskanalen och Haldenkanal har båtramper för sjösättning av båtar i centrala lägen. På det sättet kan man bestämma vilken del av kanalen man vill resa på och hur länge man vill vara ute. Kollektivtrafiken gör det också möjligt att åka tillbaka till avgångsorten för att hämta bilen, vilket ger båtlivet nya möjligheter och en annan flexibilitet. Flera av kanalerna erbjuder också ett stort utbud aktiviteter som cykling, guidade turer, utställningar och museer, och om du inte vill bo eller äta i båten finns både camping, vandrarhem och hotell längs flera av kanalerna.

Max 3500 kg
Med ett vanligt körkort kan man traila båtar upp till 26-27 fot så länge som den tillåtna totalvikten på bilen, trailern och båten inte överstiger 3500 kg. Det är viktigt att säkerställa att lasten, det vill säga båten, inte sticker ut över sidorna på båttrailern. Det är inte tillåtet att köra över 80 km/h med en båttrailer på bilen.

– Om man inte har en egen släpvagn eller har planer på att köpa en så finns det flera aktörer på marknaden som hyr ut båttrailers. Ett bra tips är att träna lite i förväg om du inte är van vid att köra en trailer eller att sjösätta båten från en släpvagn, säger Benny Ruus.

Ta båten till utlandet
För de som vill resa utomlands är det enkelt att ta med sig båten på trailer över gränsen till Norge. Kom bara ihåg att ta med alla handlingar om det skulle vara så att du måste bevisa att båten är svensk på tillbakaresan. Handlingar från försäkringsbolaget fungerar bra, ta även med registreringsbevis för trailern.

Läs mer om Föreningen för Sveriges och Norges kanaler www.sverigesochnorgeskanaler.com.