Innehåll och upplägg
I kursen kommer du arbeta med och kring det svenska språket, men även andra nordiska språk behandlas. Din förmåga att kommunicera i tal och skrift utvecklas under kursens gång. En viktig del i kursen är också att läsa och reflektera över texter, såsom skönlitteratur från olika tider och kulturer.
I kursen kommer du bland annat få i uppgift att analysera film och hålla ett muntligt föredrag. Kursen ger dig även en inblick i litteraturvetenskap, litteraturhistoria och språkvetenskap. Vi följer Skolverkets kursplan för Svenska 2.
Kursen Svenska 2 ger dig kunskaper i:
- Litteraturanalys
- Muntlig och skriftlig förmåga med anpassning till olika syften.
- Språkets uppbyggnad. Språksituationen i Sverige och Norden.
- Litteraturhistoria.
Efter utbildningen
Har du utvecklat dina kunskaper inom det svenska språket. Du har bland annat fått kunskap om litteraturvetenskap, litteraturhistoria och språkvetenskap.
Förkunskaper och behörighet
Svenska 2 bygger på kunskaper i kursen Svenska 1.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.