Kursmaterialet omfattar både skönlitteratur och sakprosa, som till exempel: debatter, föreläsningar, avtalstexter och texter som används inom högre studier, även med inslag av sociolektal och dialektal variation. Ämnen är kopplade till samhällsfrågor, sociala, kulturella, politiska och historiska förhållanden samt aktuella etiska och existentiella frågor i olika sammanhang och områden där engelska används.
Du förbättrar dina språkfärdigheter, ditt kritiska tänkande och interkulturell medvetenhet genom att:
- Problematisera och analysera innehållet för perspektiv och underförstådd betydelse, såsom hur stilistiska och retoriska grepp används för olika syften samt hur språk används som maktmedel.
- Du formulerar dig på ett varierat och ledigt sätt för att kunna resonera utifrån olika perspektiv, argumentera eller förhandla samt använder dig av grundläggande stilistiska och retoriska grepp.
- Du formulerar dig på ett strukturerat sätt genom användning av sambandsmarkörer, effektiv styckesindelning, tes och kärnmeningar.
- Använda dig av olika typer av källor, med med källkritisk medvetenhet och refererar och citerar med hjälp av vedertagna hänvisningsstilar.
- Diskutera förhållanden i olika sammanhang och områden där språket används, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper.
Bra att veta:
- Du ska under kursens gång läsa två valfria skönlitterära romaner på engelska.
Efter utbildningen
Engelska 7 ger dig en fördjupad inblick i det engelska språket, som gör att du på ett naturligt sätt kommer att kunna använda och förstå engelska på många plan, både vid högre studier eller enbart för din egen personliga utveckling. Kursen förbereder dig för yrkesarbete eller högskolestudier med engelska som arbetsredskap.
Förkunskaper och behörighet
Engelska 7 bygger på kunskaper i kursen Engelska 6.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.