Innehåll och upplägg
Kursen Kultur och idéhistoria behandlar utvecklingen inom olika konstarter så som bildkonst, drama, musik, dans, arkitektur och film. Kursen behandlar även den idéhistoriska utvecklingen, som ligger bakom kulturens och konstens förändringar.
Kursen ger ur ett historiskt perspektiv förståelse av sambanden mellan idéer och konstarter. Kursen ger också kunskap om väsentliga drag i konstarternas historia och konstutövares betydelse under olika epoker.
Kursen belyser de konstnärliga uttrycken som en spegling av samhällsutvecklingen i stort.
Kursen Kultur och idéhistoria ger dig kunskaper om:
- Antikens Grekland och Rom.
- Medeltiden och renässansen.
- Barocken och upplysningen.
- Romantiken och realismen.
- 1900-talet.
- En kronologisk genomgång av Sveriges kulturella och idéhistoriska utveckling.
Efter utbildningen
Har du kunskap om olika konstarter. Du har fått förståelse för sambandet mellan idéer och konstarter ur ett historiskt perspektiv.
Förkunskaper och behörighet
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.