Innehåll och upplägg
I kursen Historia 2a får du utveckla kunskaper om tidsperioder, förändringsprocesser, händelser och personer utifrån olika tolkningar och perspektiv.
Förmåga att använda en historisk referensram för att förstå nutiden och för att ge perspektiv på framtiden. Förmåga att använda olika historiska teorier och begrepp för att formulera, utreda, förklara och dra slutsatser om historiska frågeställningar utifrån olika perspektiv.
Förmåga att söka, granska, tolka och värdera källor utifrån källkritiska metoder och presentera resultatet med varierande uttrycksformer. Du får också förmåga att undersöka, förklara och värdera användningen av historia i olika sammanhang och under olika tidsperioder.
Kursen Historia 2a innehåller följande:
- Vad är historia.
- Källkritik.
- Vad är folkmord.
- Terrorism i historien.
- Migration.
- Miljön då och nu.
Efter utbildningen
Har du utvecklat dina kunskaper i historia från tidigare kurs.
Förkunskaper och behörighet
Historia 2a bygger på kunskaper i kursen Historia 1a 2 eller Historia 1b.
För att ansöka om utbildning på gymnasial nivå så behöver du vara folkbokförd i den kommun där du ska söka utbildningen. Det beror på att det är din kommun som sköter antagningen och som beslutar om du får läsa utbildningen du sökt eller ej.
Du ska ha fyllt 20 år, eller om du fyller 20 under året så får du påbörja dina studier under andra kalenderhalvåret (hösten). Har du slutbetyg från gymnasiet får du börja studera trots att du inte fyllt 20 år.