Ystad Gymnasium

Fordons- och transportprogrammet

Utbildningsform

Gymnasium

Start

HT 2024

Ämnesområde

Fordon och Transport (FT)

Upplägg

Ort

Skåne län
Ystad

Omdöme

0/5 baserat på 0 recensioner
Lämna ett omdöme!

Gillar du fordon och motorer? Vill du få mer kunskaper om att serva och reparera fordon?

Fordons- och transportprogrammet (FT) är programmet för dig som är intresserad av maskiner, fordon och motorer. Programmet är certifierat av Motorbranschcollege.

Få saker är så fascinerande som de enorma maskiner vi kan bygga för mänsklig hand. Principen är densamma för de flesta fordon, men för att veta hur olika maskiner felsöks och repareras bäst krävs en expert.

Genom att välja inriktning på ditt program får du specifika kunskaper kring antingen personbilar, lastbilar, mobila maskiner eller karosseri och lackering. Du får arbeta praktiskt i verkstäder för att få förståelse för tekniska funktioner i fordon. Du har dessutom möjlighet att ansöka om körkortsstipendium efter första halvan av utbildningen och du kan även bli utnämnd till Q-elev. Programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

Ystad Gymnasium har lång erfarenhet av att erbjuda yrkesutbildningen Fordons- och transportprogrammet och vi erbjuder alltid kurser som ger dig grundläggande behörighet. Det ger dig stora möjligheter att studera vidare på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Stipendium

Du har möjlighet att få körkortsstipendium om du pluggar Fordon och transport. Om du klarar första halvan av utbildningen på ett bra sätt kan du ansöka om att bli Q-elev (Q=kvalitet). Det ger dig många förmåner i din fortsatta utbildning. Vi har nära samarbete med branschen och utsikterna är goda att få arbete direkt efter utbildningen.

Inriktning: Personbil

Hela fordonsindustrin står mitt i en stor omställning mot elektrifierad drift, och i spetsen går personbilsinriktningen. Teknik i teori och praktik är enkelt förklarat vad vi håller på med på personbilsinriktningen. Utbildningen på skolan speglar verklighetens variation på arbetsuppgifter. Ena dagen gör man service och byter oljor med filter på en dieselmotor medan andra dagar är det avancerad felsökningar exempelvis varför klimatanläggningen inte fungerar på bilen. Skolan ger en grundutbildning där vi fördjupar oss i bilens alla system, både i teori och med praktiska uppgifter. Eftersom bilarna och systemen är så komplexa så sker vidareutbildningen ute på verkstäderna efter anställning men för att nå dit måste du ha grunderna och förståelsen som du får hos oss. Som mekaniker ska du dessutom kunna ta emot kunder och klara av ditt arbete med hjälp av manualer på svenska och engelska. I åk 2 har du 4 veckors APL och i åk 3 har du APL hela vårterminen vilket ger bra möjligheter till fortsatt anställning.

Under din tid hos oss får du

 • Högskoleförberedande kursplan
 • Engagerade och utbildade lärare
 • Val av specialiseringskurser
 • Utbildade handledare på arbetsplatsen
 • Arbeta med klimatanläggning och komfortsystem
 • Arbeta med hjulinställning
 • Arbeta med diagnosverktyg från bla Volvo och V.A.G
 • Arbeta med övningsstationer el och hybrid
 • Läsa av och tolka olika signaler från givare
 • Arbeta med bensin-, diesel- och gasbilar

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som t ex personbilsmekaniker

Inriktning: Lastbil och mobila maskiner

Söker du ett spännande och varierande arbete, där du får möjlighet att arbeta med många olika saker? Då är inriktningen Lastbil och mobila maskiner det självklara valet för dig. Här får du möjlighet att arbeta med allt från GPS-styrda traktorer och högteknologiska redskap till stora skördetröskor, små minigrävmaskiner till stora dumpers och lastmaskiner, olika typer av lastbilar inklusive en rad olika påbyggnader.

I en bransch där den tekniska utvecklingen går i en rasande fart, finns ett mycket stort behov av att anställa välutbildad personal. Hos oss får du de kunskaper du behöver för att lyckas. Vi har ett tätt samarbete med företagen i branschen, vilket bland annat medför att vi till skolan lånar in nya maskiner med den senaste tekniken i syfte att ge er elever de kunskaper som branschen efterfrågar. Vidare förlägger vi delar av utbildningen ute hos företagen, där erfarna tekniker hjälper till att hålla utbildning inom specifika områden.

I årskurs två erbjuds möjlighet till fyra veckors APL, medan årskurs tre erbjuder APL under större delen av vårterminen, vilket ger en smidig övergång ut i arbetslivet.

Under din tid hos oss får du

 • Högskoleförberedande kursplan
 • Välutbildade och engagerade lärare
 • Arbeta med nya maskiner genom branschsamarbetet QMT
 • Efter avklarad yrkesexamen och anställning på ett maskinföretag (ML) får du möjlighet att söka stipendium värt 10,000 kronor
 • Utbildning inom både lastbilar och mobila maskiner, vilket ger många olika jobbmöjligheter
 • Arbeta med produkter och diagnosutrustning från ledande tillverkare, exempelvis Volvo, Scania, Claas, John Deere etcetera.
 • Arbeta med digital kommunikation och nätverksteknik, CAN-BUS och ISO-BUS kommunikation mellan olika fordon.
 • Kunskaper inom olika hydrauliska system, Open Center, Closed Center, Load Sensing.
 • Arbeta med olika typer av hydrostatiska-, mekaniska-, robotiserade-, powershift- och steglösa CVT-transmissioner.
 • Utbildning ute på företagen inom exempelvis storbalspressar, skördetröskor och GPS-system.
 • Arbeta med både skolans maskiner och studieplatser, samt kunduppdrag.
 • En utbildning som leder till en lång rad olika jobbmöjligheter

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som exempelvis lastbilsmekaniker, maskinmekaniker inom lantbruksmaskiner, maskinmekaniker inom entreprenadmaskiner.

Inriktning: Karosseri och lackering (lärling)

Utbildningen är på totalt tre år, första året är det gemensamma karaktärs ”fordons” ämne som du läser, sedan två års lärlingsförlagd utbildning lackering eller plåtslageri.

Under första läsåret kommer du att läsa större delen av de gymnasiemensamma kurserna för att kunna fokusera på din lärlingsutbildning under åk 2 och 3. Under lärlingsperioden sker din utbildning på en arbetsplats under två-tre dagar i veckan, under deras arbetsplatsen arbetstider. Du kommer att få besök av din lärare en gång i veckan, under alla terminer, ute på din arbetsplats för att följa upp din utveckling och du kommer endast ha ett fåtal gymnasiegemensamma lektioner i skolan under åk 2 och 3. Både lackerare och plåtslagare har yrkesgemensamma kurser hos varandra 200p, vilket innebär att du kommer få kunskaper i båda yrkena. Med en lärlingsförlagd utbildning får du arbetslivserfarenhet redan i skolan vilket ger en stor möjlighet till arbete i framtiden.

Att jobba som billackerare eller plåtslagare är verkligen ett hantverk som kräver stort engagemang av dig, samt tålamod. Ett arbete som du kommer att utvecklas i, genom hela livet.

Under din tid hos oss får du

 • Högskoleförberedande kursplan
 • Isocyanat-undersökning
 • Extra lärlingsersättning genom CSN
 • Engagerade och utbildade lärare
 • Teoretiska samt vissa praktiska moment i skolan
 • Val av specialiseringskurser
 • Utbildade handledare på arbetsplatsen
 • Yrkesprov Lackering ”LYN”
 • Yrkesprov Bilskadereparatör ”Transportföretagen”

Jobbmöjligheter

Efter utbildningen har du möjlighet att söka yrken som t ex billackerare, bilskadereparatör.

Kontakt och mer information

För anmälan, frågor eller mer information om utbildningen – skicka en intresseanmälan här på studier.se och kom direkt i kontakt med utbildaren.

Ystad Gymnasium

Nå din fulla potential hos oss på Ystad Gymnasium!

Upptäck Ystad Gymnasiums unika miljö

I hjärtat av Ystad erbjuder Ystad Gymnasium en harmonisk blandning av storskalig skolmiljö och den intima gemenskapen hos en mindre skola. Med generösa utrymmen och mångsidiga program och inriktningar strävar vi efter att ge våra elever en optimal inlärningsmiljö.

Varje program på Ystad Gymnasium har sina egna dedikerade lokaler, verkstäder och studios, vilket säkerställer att du alltid lär dig i en miljö som är skräddarsydd för ditt specifika program. Den breda spektrumet av program och inriktningar gör det enkelt för dig att hitta kamrater med liknande intressen, samtidigt som du har möjlighet att interagera med elever från andra program.

Yrkesprogram i samarbete med näringslivet

Våra yrkesprogram utvecklas i nära samarbete med företag och verksamheter för att säkerställa att dina yrkeskunskaper håller högsta möjliga kvalitet. Möjligheten att välja högskolebehörighet på yrkesprogrammen ger dig en mångsidig och framtidssäkrad utbildning.

Fokus på dig!

På Ystad Gymnasium står du i centrum, och vårt övergripande mål är alltid att du ska nå din fulla potential. Vi strävar efter att skapa en stimulerande och stödjande miljö där varje elev kan blomstra och uppnå sina mål.

Elitträna handboll eller fotboll på skoltid – NIU

Vi erbjuder nationell elitidrottsutbildning i handboll eller fotboll i kombination med att du söker till ett av följande program BF, FS, EK, NA, SA eller TE.

Kontakt och mer information

För anmälan, frågor eller mer information om utbildningen – skicka en intresseanmälan här på studier.se och kom direkt i kontakt med utbildaren.

Fler utbildningar från Ystad Gymnasium

Visar 1 till 10 av 14

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Barn- och fritidsprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Bygg- och anläggningsprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Ekonomiprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

El- och energiprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Estetiska programmet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Försäljnings- och serviceprogram

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Hantverksprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Hotell- och turismprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Naturbruksprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Naturvetenskapsprogrammet

Ystad Gymnasium

Gymnasium
HT 2024
Skåne län
Ystad

Visa all 14 kurser

Liknande utbildningar

Visar 1 till 10 av 151

Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

Fordons och transportprogrammet

Björknäsgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
HT 2024
Boden
Norrbottens län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet

Dackeskolan

Gymnasium
3 år
Program
HT 2024
Mjölby
Östergötlands län
Kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet

Riksgymnasiet Örebro

Gymnasium
3 år
HT 2024
Örebro
Örebro län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Yrkesgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
Flera orter (19 st)
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet - lastbil och mobila maskiner

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

Gymnasium
3 år
HT 2024
Stockholm
Stockholms län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet - personbilsmekaniker

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

Komvux
3 år
HT 2024
Stockholm
Stockholms län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet - transport- och lastbilsförare

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

Gymnasium
3 år
HT 2024
Stockholm
Stockholms län
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet

Praktiska Gymnasiet Skellefteå

Gymnasium
3 år
Program
HT 2022
Skellefteå
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet

Tegelbruksskolan

Gymnasium
3 år
Program
HT 2022
Klippan
CSN-berättigad & kostnadsfri

Fordons- och transportprogrammet

Älvstrandsgymnasiet

Gymnasium
3 år
Program
HT 2022
Hagfors
CSN-berättigad & kostnadsfri

Visa alla 151 kurserna

Skickar...

Visa ditt intresse

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer. Ystad Gymnasium hör av sig inom kort! En intresseanmälan är ingen bokning av kursen och du förbinder det inte till något genom att fylla i formuläret.

  Kontaktuppgifter

  Adress

  Ystad Gymnasium
  Surbrunnsvägen 1
  271 80 Ystad

  Telefon (visa nummer)

  Besök webbplats

  Omdömen

  Kursen saknar omdömen

  Skickar...

  Lämna ett omdöme

  12345 (0/5)

  Fler utbildningar från Ystad Gymnasium

  Visar 1 till 10 av 14

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Barn- och fritidsprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Ekonomiprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  El- och energiprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Estetiska programmet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Försäljnings- och serviceprogram

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Hantverksprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Hotell- och turismprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Naturbruksprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Naturvetenskapsprogrammet

  Ystad Gymnasium

  Gymnasium
  HT 2024
  Skåne län
  Ystad

  Visa all 14 kurser

  Liknande utbildningar

  Visar 1 till 10 av 151

  Utbildare Utbildning Upplägg Start Ort Pris Jämför

  Fordons och transportprogrammet

  Björknäsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Boden
  Norrbottens län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet

  Dackeskolan

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2024
  Mjölby
  Östergötlands län
  Kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet

  Riksgymnasiet Örebro

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Örebro
  Örebro län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet (FT)

  Yrkesgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  Flera orter (19 st)
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet - lastbil och mobila maskiner

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet - personbilsmekaniker

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Komvux
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet - transport- och lastbilsförare

  Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG

  Gymnasium
  3 år
  HT 2024
  Stockholm
  Stockholms län
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet

  Praktiska Gymnasiet Skellefteå

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2022
  Skellefteå
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet

  Tegelbruksskolan

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2022
  Klippan
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Fordons- och transportprogrammet

  Älvstrandsgymnasiet

  Gymnasium
  3 år
  Program
  HT 2022
  Hagfors
  CSN-berättigad & kostnadsfri

  Visa alla 151 kurserna