Vår konstnärliga grundutbildning vänder sig till dig som har ett intresse av att hitta ditt eget uttryck och din skapande förmåga. Vi ser gärna att du som söker har ett eget engagemang i frågor som rör kultur. Inga förkunskaper krävs.
Kursens innehåll
Under den två terminer långa utbildningen kommer du få jobba med olika konstnärliga tekniker. På höstterminen arbetar vi med fokus på uppgifter kopplat till modernismens ismer, och under vårterminen ägnas stor del av tiden åt eget projektarbete. I utbildningen ingår konsthistoria för att du ska få kännedom och förståelse för konstens uttryck och språk samt en kulturorienterad allmänbildning. Vi besöker utställningar och museer för att få en uppfattning om hur konstnärer har arbetat och hur de arbetar nu.
I undervisningen ingår samtal kring det egna skapandet i seminarie- form. Vi ser samtalen som en viktig del av utbildningen och en möjlighet för dig att hitta ditt konstnärliga språk och utveckla din förståelse för den egna gestaltningsprocessen.
Under utbildningen kommer det ges tillfällen att delta i workshops med inbjudna konstnärer. Du kommer få möjlighet att möta aktiva utövare inom olika kreativa yrken. Tillsammans med vår SYV arbetar vi med att informera om utbildningar inom kultursektorn.
Förkunskaper
Det finns inget krav på tidigare erfarenheter inom konst för att ansöka. För att gå utbildningen behöver du ha gymnasiekompetens eller motsvarande kunskaper från annan utbildningsform. Efter utbildningen kan du söka vidare till skolans konstnärliga fördjupningsår. Ditt intresse, din motivation och din vilja att utvecklas är det viktiga.
Lärare
Monica Nilssen + gästlärare
Monica är kursansvarig för skolans konstutbildningar och har arbetat på folkhögskola med konstutbildning sedan 2001. Hos oss på Wik undervisar hon i måleri och konsthistoria. När hon inte undervisar hittar du henne i sin ateljé på Rindö Redutt där hon huserar tillsammans med 20 andra konstnärer. Monica är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon brinner för konst och kultur och har under åren varit med och startat många projekt och bolag kopplade till kultursektorn.
Kostnad
Deltagaravgiften är 2 000 kronor per termin. I denna avgift ingår basmaterial, försäkring och kopieringskostnader. Utbildningen är studiemedelsberättigad.